Hogy lehet kivitelezni a külön kasszát?
Barátnőmmel tervezünk összeköltözni, de egyelőre nem szeretnék még vele teljesen közös kasszán lenni, tehát hogy egy számlára megy mindkettőnk fizetése és onnan költünk. Hogy lehet a gyakorlatban megoldani, hogy a közös dolgokat elosszuk? Természetesen a bevételünkkel arányosan szeretném megosztani a kiadásokat is. Ti, akik külön kasszán vagytok, hogy csináljátok? Ki kezeli a pénzt? Hónap végén elosztjátok a költségeket esetleg? Vagy van egy harmadik, közös számlátok amire feltöltitek a havi kiadásokat?
Köszi és üdv!
Mi az albérletet felesben fizetjük, a kaját, amiből mindketten eszünk elfelezzük, vagy ha egyszer én fizetném, akkor legközelebb ő fizeti, ugyen ez a bútorokkal, konyhai eszközökkel... ha meg van valami kaja, ami esetleg sokba kerül, vagy használati tárgy, azt az fizeti, aki meg akarja venni.
szóval pl. ha elmegyünk élelmiszerboltba, ha a legtöbb kaja közösbe megy és azon kívül van pár, amit csak én eszek, és pár, amit csak a barátom eszik, akkor a kasszánál a fizetésnél, elfeleztettjük az összeget a pénztáarossal,
viszont, ha veszünk közös kaját és az egyik fél nagyságredileg többet vesz mint a másik, akkor a közös kaját szét osztjuk, hogy nagyságrendileg egy árban legyenek és mindenki hozzárakja a sajátját és úgy fizetünk. :)
remélem nem túl zavaros
1. Jó megoldás, ha egy kicsit fölébecsülitek a havi költségeteket, az arányosan elosztott összeget egy 3. számlára utaljátok, ami marad rajta, az közös megtakarítás. Akkor nem kell "filléreskedni", hogy a "villanyszámlát én fizetem, a vizet te, de víz több, és mivel úgyis én keresek többet, akkor én még veszek egy liter benzint is:S"
2. Meg lehet becsülni a kiadásokat és nagy vonalakban elosztani: melyik tételt ki fogja fizetni - ezt időnként célszerű felülvizsgálni, hogy ne boruljon fel az egyensúly.
Egy 3. bankszámlának van azért rendesen plusz költsége.
A szétosztást amiatt nem tartom jó ötletnek, mert mi van a nagy bevásárlásnál? Ott nagyon el lehet kezdeni fillérba..óskodni, mert nyilván ha az egyik fél keres 150 ezret, a másik 450-et például és a kisebb fizetésű partneren a sor, ott fájdalmasabb kicsengetni a nagy bevásárlás végösszegét.
Nektek kellene így tudni, mennyi a havi költség és annak ki mekkora részét tudja belerakni, aztán úgy széttolni a költségeket.
Az első leírta a lényeget!
Teljesen mindegy, hogy ki mennyit keres, mert a fizetés kinek-kinek kizárólag a saját érdeme (végzettsége) szerit történik, és nincsen hozzá köze a másik félnek.
Ha pl. az egyik fél hosszú éveken keresztül -sok mindenről lemondva- képezte magát, annak nem is értem, hogy miért kellene helyt állni anyagilag a másik fél helyett is, aki ez idő alatt csak bulizott?!
Tehát a rezsi az fele-fele! A többi pedig a saját bankszámlára megy.
Azután ha már látni, hogy komollyá vált a kapcsolat és pl. jön e gyerek, akkor újra át lehet gondolni a dolgot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!