Hogy oldjátok meg a közös kasszát? Hogyan beszélitek meg a kiadásaitokat? Vagy ha külön kasszán vagytok, hogyan adtok bele a költségekbe?
Megkapjuk a fizetést mindketten, levesszük a kártyáról és berakjuk egy dobozba a pénzt. Ha szükség van a pénzre, (számlák kifizetése, élelmiszer vásárlás stb) akkor kivesszük a pénzt a dobozból.
Ha olyan kiadásról van szó ami csak az egyik felet érinti, akkor megbeszéljük a dolgot. Pl. új üléshuzat az autóba, 8. farmernadrág megvásárlása. Amúgyis együtt járunk vásárolni, szóval ez nem okoz problémát.
Az alapvető dolgokat, amik az együttélés feltételei, szó nélkül rendezzük, ha meg valamilyen váratlan kiadásról van szó azt megbeszéljük, hogy ne a másik tudta nélkül fogyjon a pénz a dobozból.
Mi külön kasszán vagyunk.
A bevásárlást én intézem, a számlákat, nyaralást, nagyobb beruházásokat Ő.
Ha nem elég a konyhapénz, kipótolja.
Most még félig közös kassza van,szokjuk a közös életet.Így albit-rezsit felesbe fizetjük (havonta egy nagyobb összeg,kp-ban kell fizetni),ezen kívül kaja és hasonlók közös,első 3 hónapban eltettük a számlákat,és hó végén összegeztük hogy nagyjából fele-fele legyen.5-10ezres különbségekkel sikerült is (hol én,hol ő fizetett többet egyik másik hónapban).Ruhát,saját egyebet mindenki magának.
Most már nem tesszük el,az kellett ahhoz hogy lássuk is hogy tényleg fele-fele e ami érzésre kb fele.
amint összeházasodunk,csináltatunk egy közös számlát,és arra megy minden,két kártyával
nálunk ez úgy működik, hogy én fizetem a rezsit, ő a kaját. ez nagyjából egyenlő összeg.
fillérre azért nem szoktunk elszámolni, méltatlannak is tartanám.
a saját kis dolgainkat magunknak fizetjük (ruha, szórakozás, illatszer, hobbi)
eddig nagyon jól működött, sosem veszekedtünk még a pénz miatt. ellenben akik közös kasszán vannak, azoknál látok balhékat.
nagyobb dolgokat (új kanapé, reluxa, porszívó) felesben vettük. szerencsére a lakás az enyém, de ha ő nekiállna spórolni egy sajátra, abba sem szólnék bele.
nálunk a saját pénz szent, hiszen hogy is jönne ahhoz a másik, hogy amiért bármelyikünk megdolgozott, azt lenyúlja?
ha gyerekünk lesz, akkor persze máshogy fognak kinézni a dolgok, viszont az igencsak vis major eset, és egyébként sem szeretném itthon lógatni a lábam évekig. gondolkodtunk azon is, hogy ő is bevállal némi gyedet, hogy ne essek ki nagyon a munkából.
A lakást én vettem még mielőtt megismerkedtünk, ezért minden rezsi jellegű kiadás az én bankszámlámról megy: víz, villany, hitel, közös költség, biztosítás, gáz stb.
Amikor ideköltözött, a felét ideadta (kivétel a hitel, abba nem adott bele) a vásárlást meg közösen intéztük, felváltva fizettük. A saját kiadásokat mindenki fedezte maga (szórakozás, ruha, kozmetikus stb).
Mikor megszületett a lányunk úgy döntöttünk, hogy túl bonyolult lenne minden kiadást áttenni az ő számlájára vagy csekken fizetni, így most ő utal nekem minden hónapban egy összeget ami fedezi ezeket a költségeket és az bevásárlásokat.
Mindketten hozzáférünk a másik számlájához. Nem kell elszámolnom neki ha veszek magamnak ruhát vagy elmegyek kozmetikushoz.
Mi sokáig külön számlán voltunk, de akkor sem volt meghatározva, hogy én ezt, ő pedig azt fizeti. Valahogy mindig az fizetett, akinek több volt a számláján.
Az utóbbi pár hónapban már nyitottunk közös számlát és minden arra megy, mert annyira közös kasszán voltunk, hogy a külön bankszámla csak plusz költségnek tűnt.
Nem ellenőrizzük a másikat, apróbb kiadásoknál nem kérdezzük meg a másikat. De a nagyobb kiadásokat mindig megbeszéljük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!