Kit hívnál meg a gyereked keresztanyjának?

10: Ez igaz.
Szerencsére nem került rá a sor.:)

9!
Az egy dolog, hogy ti így gondoljátok, de semmi jogalapja nincs. A keresztszulo jogilag senkije a gyereknek. Ha valóban az a lényeg, hogy adott ember nevelés majd tovább a gyereket, ha veletek valami történik, akkor ennek van hivatalos utja: a gyamkinevezes

Én gyerekemnek max keresztapja lenne,és az a bátyám lenne az fix.
Mert hogy a párom nővére nem lenne a keresztanyja az tuti

Nálunk is az a jellemző, hogy _nem_ családtag a keresztszülő, vagy legalábbis nem közvetlen rokonságból. Pontosan ezért, mert ez nagybácsi/nagynéni/nagyszülő/stb egyébként is szoros kapcsolatot ápol a gyerekkel normális esetben, és a - hagyományos vallásos nevelésen kívül - a keresztszülő egy plusz támasz a családnak, ha a szükség úgy hozza.
Számomra nagyon meglepő volt, mikor a párom közölte, hogy - az anya testvéreként - ő lett felkérve keresztapának a gyereknek, nem is nagyon értettem a dolgot. Utána mesélte, hogy náluk a családban ill. környezetében ez a természetes és a normális, hogy közeli családtag lesz a keresztszülő, pontosan a szoros kapcsolattartás miatt.
Én részemről a fentiek miatt, biztosan valamelyik közeli barátnőmet hívnám meg, olyat, akikkel 8-10-15 éve tart a barátság, gyerekkorunk óta, tehát nem valószínű, hogy megszakad köztünk a kapcsolat.

Sajnos az én családomban is kötelezően testvért kellett választania a a szüleimnek, de ezzel nagyon nem értek egyet.
Részemről anno úgy gondolkodtam, hogy testvérek, rokonok azért nem lesznek kiválasztva erre a "tisztségre", mert ők eleve a véreink, ha elpatkolnánk, neveltetésünkből fakadólag eleve felelősséggel viseltetnének a gyermekeimmel szemben, de a keresztszülőség az egy olyan valami, amivel az ember a legközelebbi barátját mintegy meginvitálhatja, meghívhatja a családjába.
Természetesen olyan embernek kell lennie, hogy ne is legyen kérdés, hogy ha a kölkeim szülő nélkül maradnak, akkor a kereszt-szüleikhez kell hogy kerüljenek, és ezt anno a felkéréskor tisztáztuk is a családokkal, elég komoly mélységében is felvetve technikai problémákat, kérdéseket. Az is fontos volt, hogy olyan ember legyen, akit akár testvéreinknek is szívesen fogadnánk, hiszen mint mondtam ez egy meghívás a legbelsőbb köreimbe.
Ezt értelemszerűen külön előre elmagyaráztuk a vér szerinti testvéreinknek is, hogy ne legyen belőle sértődés, mert ők nagybátyjai lesznek a gyermekeinknek, és igenis nagyon fontos szerepük van az életünkben, de a keresztszülőség számunkra nem erről szól.
Ezzel senkinek nem volt semmi baja.
Olyan embert válassz, akire gondolkodás nélkül rábíznád életed legféltettebb kincsét.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!