Kb 40 évvel ezelőtt is létezett nyílt örökbe adás?
Édesanyámat nem rég temettem el. A temetésen odajött egy nő hozzám h ő az én testvérem,és a közjegyzőnek szóljak róla, mert örökös ő is. Azt se tudtam mi.van. Meg adta a nevét címét,keressem majd.
Apámat kérdeztem ezzel kapcsolatban aki elmondta h anyát 14 évesen meg erőszakolták és mikor kiderült hogy terhes elkuldték vidékre rokonokhoz szülni és a babát örökbe adták. Anya képet szokott kapni a gyerekröl régen,mivel ismerős jómódú család vette magához a babát, és mielőtt velem terhes lett kétszer talalkozott is a növel,aki a gyereke.
Nekem erről senki nem beszélt. Késői gyerek vagyok,anya közel 40 évesen szült engem. Én most 19 éves vagyok. Apám nincs olyan állapotban h ezeket a hivatalos dolgokat intézze.
Nem találtam jogszabályt h arra h az örökbe adott gyerek is tényleg örököl e, le kell adnom a nevét.
Megmondom őszintén nem tetszik nekem ez a nő. Igy ukkmukk letámad h.örökös stb.. Semmi részvétem. Neki is vannak szülei akik után majd örököl,miért anyámtol várja h.halála utan kapjon vmit?
Igen, az örökbe adott gyermek is örököl a vér szerinti szülei után.
40 évvel ezelőtt is volt nyílt örökbe fogadás. Egyik távoli rokonomék így szereztek gyereket. Jómódú, gyermektelen embereket megkeresték a megesett lányok és így közvetlenül adták a gyereket örökbe.
Kár pereskedni, hogy nem volt nyílt örökbe fogadás vagy nem tartották ténylegesen a kapcsolatot, nem nyernél, kidobott perköltség.
Gondolkozhatsz úgy is, hogy az anyai öröksége talán pótol valamit a meg nem adott szeretetért.
Azzal, hogy örökbe adták és nem megölték, azzal megkapta a szeretetet, hisz biztos hogy az örökbe fogadók is szerették.
Nem értem milyen jogon tart igényt az örökségre és igaza van a kérdezőnek, hogy ez így nagyon nem szimpatikus, ahogy közölte.
Az ügyvédet meg kellene kérdezni erről.
Nem értem amúgy azt se mire fel örököl.
Vannak szülei akik után fog örökölni. Ha az apa ismert az után is örököl?
Az ember a két szulotöl örököl nem 4töl általában.
Még megértebém ha nem fogadták volna örökbe és ezért jogosult rá h az örökbe adó szulotol örököljön. De neki élnek a jómódú szulei is
# 5
Van oylan, hogy "kötelesrész" intérménye, ez pont arra van, hogy ne lehessen senkit sem kisemmizni (hacsak nem ez a szándéka az elhunytnak) aki legalább 5 évet együttöltött jogilag (közös lakcímen) az elhunyttal, ha rokona annak, ha nem. A többit pedig az "ági öröklés" szabályaiból származtatják. ennek a kettőnek a keveréke az öröklés módja.
A névre vett, azaz az örökbefogadott utódot is a törvény ugyanúgy veszi mint a biológiai utódot.
Plusz mondom ha egy tök idegennel 5 évig egy háztartásban élsz (azonos lakcímre bejelentkezve), öröklésre jogosulttá válik, mégha egy évben egyszer látod karácsonykor akkor is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!