Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Szerintetek szegény családból...

Szerintetek szegény családból származóként esélyem sincs rendes életre?

Figyelt kérdés

Elég szegényesen élünk, még ételre, fűtésre úgy ahogy telik de kb. ennyi. 17 éves vagyok, jövőre érettségizek, sima gimnáziumba járok. Fogalmam sincs, hogy egyáltalán lenne e értelme főiskolára jelentkeznem, mert szeretnék, de anyagilag elég megoldhatatlannak tűnik, kb 200 km-re van tőlünk az a suli, amit kinéztem. De ez mind rengeteg költség: utazás, koli vagy albérlet, jegyzetek, étel, egyebek. Az én szüleim ezt tuti nem tudják állni, diákhitelt meg mindenhol annyira ellenzik. De úgy érzem, nekem soha semmire nem lesz lehetőségem. (normális munka, saját lakás, autó akármi)

Van itt valaki aki szegény családból jött és normális élete lett önerőből? Ti hogy csináltátok?

2016. jan. 5. 14:41
1 2 3 4 5
 21/41 anonim ***** válasza:
0%
Ez mind szépen és jól hangzik.Az egyetlen szépséghibája, hogy évről évre egyre kevesebb az államilag 100%-ban támogatott felsőképzés.
2016. jan. 5. 15:38
 22/41 anonim ***** válasza:
59%

Lehet sok peldat hozni ellene, de a valosag az hogy az egyetlen kitoresi lehetoseged a felsooktatas.

Lehet tamogatast igenyelni, lehet mellette dolgozni, lehet diakhitelt felvenni.

Nyelvet tanulj, es valassz egy olyan szakot ami keresett.

2016. jan. 5. 15:44
 23/41 anonim ***** válasza:
88%

Nem igaz, hogy nem lehet kitörni, ne hallgass a huhogókra, akiknek nem volt elég akaraterejük hozzá.

Magam és egy csomó évfolyamtársam is dolgoztunk egyetem (nappali tagozat) mellett. Nem baj, ha messze mész, lakhatási támogatást már első évben is kérhetsz, szociális ösztöndíjat is, kollégiumra alapból esélyesebb vagy, ha alacsony az egy főre jutó jövedelmetek. Nem kell gyakran hazajárni, nagyobb városokban több a munkalehetőség is, ha hétvégente, meg esetleg hétköznap egy-két délutánt melózol (órarend függvényében), ezzel és a juttatásokkal már el lehet lenni diákhitel nélkül is. Jegyzeteket már írták, egyszerű kajákat magad is össze tudsz dobni, az a legolcsóbb. Ha otthonról csak annyival tudnak támogatni, amennyibe a kajád kerülne, néha-néha adnak ruháravalót, simán el tudod végezni a fősulit/egyetemet. Nálunk a cégnél rendszeresen vannak gyakornokok, részmunkaidős hallgatók, akik pénzügyi adminisztrációs melókat csinálnak, érdemes legalább az uttsó egy-két évben keresni ilyesmit is, bedolgozhatod magad, mire lediplomázol.

Mi gyerekkoromban mindig spóroltunk, előfordult, hogy fizetés előtti nap csak egy kis kenyér volt otthon. Most van családom, saját, tehermentes házam stb., nem a páromnak köszönhetően.:-)

2016. jan. 5. 15:47
 24/41 anonim ***** válasza:
7%

a 200km elég nagy távolság magyarországon.

Csak van közelebb egy megyeszékhely.

a sulikba szokott lenni szociális támogstás, ösztöndíj, a lakóhelyen meg bursa hungarica.

A maradékot meg pótold diákhitellel.

Nem kell túlizgulni.

A diákmelót felejtsd el, fogsz még 40 évet dolgozni.

Azért is jobb, minnél közelebbi suli, mert amíg tanulsz nem áll meg az élet, segíts addig otthon is, jó eséllyel a közelbe kaphatsz majd munkát, és akkor lakhatsz otthon.

2016. jan. 5. 15:54
 25/41 anonim ***** válasza:
69%

Mindenképp tedd meg, menj egy JÓ szakra. Az képzési intézmény akár még másod rendű is lehet ha valami "tesnevelés tanár" vagy hasonló szakot választasz mert abból nem kerülsz jobb szintre mint most.

Volt ismerősöm akinek most fél milliós fizetése lenne, de a szülei már nem tudták támogatni nagyjából a képzése felénél elfogyott a pénz, most 50 000ft ért dolgozik közalkalmazottként.

2016. jan. 5. 16:02
 26/41 anonim ***** válasza:
46%

Jaj, én ha újrakezdhetném, biztos nem egyből mentem volna főiskolára. Én is nagyon szegény családból származom, szoba-konyhás "házban" nőttem fel, és szinte menekültem otthonról.

Diákhitellel végeztem el a szomszéd városban lévő főiskolát (bár ne tettem volna, jó szakma lenne, de sajnos a szakmámban kihalásos alapon volna munkafelvétel itt a környéken, mindegy, nem magyarázkodom)

Közben itt ebben a városban ismerkedtem meg a már férjemmel.

Félig-meddig elégedett vagyok, úgy vélem, sikerült kitörnöm, de nem vagyok maximálisan elégedett sajnos.

Ha újrakezdhetném, tuti, hogy villanyszerelő, vagy gázkészülékszerelő, asztalos, kárpitos lennék. Elképesztő, mennyit keresnek! Példa: elromlott a gázkazánunk, kihívtuk a szakit, aki persze annyira be van táblázva, hogy csak 3 nap múlva jött, egy órát volt, 10 ezret kellett fizetni. Számold csak ki: ha csak 8 órát dolgozik egy nap, az már 80 ezer/nap!!! Nem beszélve a nagyobb melókat, ha elvállal!

És meló mellett még nyugodtan lehet olyat tanulni levelezőn, ami szíved vágya.

2016. jan. 5. 16:06
 27/41 anonim ***** válasza:
37%
a 26. bolond
2016. jan. 5. 16:18
 28/41 anonim ***** válasza:
100%

Mar munka mellett vegeztem el a foiskolat kulfoldon

sporoltam ar minden penzunk rament a tandijra

jegyzeteket hasznaltan konyveket hasznalatn vettem

16 het tanitas volt evente a tobbi otthon kellett vegezeni plus szakamia gyakorlat 24 het

a heten 3 napot dolgoztam 3 gyakorlatoztam egyet iskolaban voltam szornyu farszto volt foleg hogy amr volt 3 gyerekem 3 evig nem volt eletem

aztan mikor vegeztem rogton uj munkat kaptam fizetesem 35% nott megerte

az eslo utan meg ket foiskola kepzest elvegeztem

2016. jan. 5. 16:38
 29/41 anonim ***** válasza:
100%

Az anyagi része nem olyan nagy probléma. Koliba kell menni, az olcsó. Mellette ha tényleg kevés a jövedelmetek, akkor elég sok támogatást kapsz az egyetemtől. Az első évben erre jön az alanyi jogon járó alaptámogatás, a második évtől ösztöndíj. Ezek így már fedezik a költségek nagy részét.

A maradékot munkával tudod pótolni, illetve az első évben előfordulhat, hogy szükség lesz diákhitelre, de az se biztos. És egyébként ha nem veszel fel milliókat úgy, hogy mellette 10 évig se fejezed be a sulit, akkor nem is olyan vészes.

Engem az első évben segítettek, utána sajnos nem tudtak. Egy évet csúsztam így, de befejeztem a sulit, mellette végig dolgoztam, szinte teljes munkaidőben. Nem mondom, fárasztó, de meg lehetett csinálni. Egyébként az összes kollégám pont ugyanezt csinálta, és szinte mindenkinél ugyanaz volt a motiváció: a család nem tudta segíteni őket. Legtöbben elvesztették az egyik vagy mindkét szülőjüket, de olyan is akadt, ahol egyszerűen csak nem volt pénze a családnak. Számomra ez jó példa volt: aki akarja, az meg tudja oldani.

Levelezőre menni szerintem nem érdemes, elveszíted a diák státusszal járó előnyöket, na úgy már tényleg drága mulatság. De államin, nappali tagozaton teljesen jól meg lehet élni, csak dolgozni kell érte :)

2016. jan. 5. 16:56
 30/41 anonim ***** válasza:
100%
Nálunk fősulin rengetegen dolgoztunk, takarítás, bolti meló simán van 4 órában. Nem álom meló, de kibírható. Ez csak ember függő, aki igazán szeretné és motivált annak az a pár év gyorsan elrepül. Csak rajtad áll, hidd el rengeteg olyan csoporttársad lesz aki hasonló helyzetben van, mint te.
2016. jan. 5. 17:06
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!