A férjem kérvényezheti a gyermekünk keresztneveinek megváltoztatását, ha én nem azokat a neveket adtam neki, mint amiket ő szeretett volna?
A férjem barátai poénból kikerestek egy csomó anyakönyvezhető, de finoman szólva is furcsa utónevet a férjemnek, akinek néhány nagyon megtetszett. Én először azt hittem, hogy csak viccből ragaszkodik hozzájuk (már akkor megbeszéltük a kicsi nevét, mielőtt terhes lettem volna).
Most teljesen ki van bukva, hogy én átlagos nevet adtam neki (amit előre megbeszéltünk), miközben ő talált olyat, ami neki jobban tetszett és ezzel a gyerkőc kitűnhetett volna a tömegből.
Ugye önhatalmúlag nem változtathatja meg a kicsi nevét?
Ha a gyerek egzotikus v különleges nevet kar, majd később eldönti és felveheti (egy ismerősöm húsz évesen vette fel a meglévő keresztneve mellé a Ragnart pluszban - mert ő így akarta. Felnőtt fejjel. Dönthetett.)
Ez olyan nálam mint a vallás. Gyermekként az ember sokmindenről nem dönthet. De érdemes meghagyni a lehetőségét, h később dönthessen. Ha ilyen v olyan dolgokat eldöntök helyette gyermekként, a lehetőségét sem hagyom meg neki h majd dönthessen ő, ha akar.
Az ilyen emberek, mint a kérdező férje sztem önmagukat akarják megvalósítani a gyerekükben. Az meg - sok esetben láttuk már - hová vezet...
"Ez olyan nálam mint a vallás. Gyermekként az ember sokmindenről nem dönthet. De érdemes meghagyni a lehetőségét, h később dönthessen. Ha ilyen v olyan dolgokat eldöntök helyette gyermekként," - előző, ebben tökéletesen, 100%-ban igazad van... csak éppen ez az eset erre rossz példa, mert lássuk be, a köznapi nevet egzotikusra, vagy az egzotikusat köznapira pont ugyanaz a cselekvéssor, ugyanazt az adatlapot kell kitölteni, ugyanazokat az iratokat újra csináltatni, ugyanannyi az illeték, teljesen mindegy, hogy melyik a kezdeti és a végállapot.
Jó példa inkább a gyerek-keresztelés, rituális körülmetélés, a gyerek akarata ellenére vallásgyakorlásra kényszerítése, és társai...
Lássuk be, ez a kérdés itt egyszerűen arról szól lecsupaszítva - és aszerint pontozgatnak a pontozgatók is:) - hogy több joga van-e az anyának a gyerek körüli döntésekbe, vagy nem. És nálam pl. ezért lenne egy így viselkedő anyucika szükségképp LAPÁT, nem azért, mert a nevet ne lehetne változtatni "oda" vagy akár "vissza".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!