Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Szemétség élni az életünket,...

Szemétség élni az életünket, miközben a szüleimnek problémái vannak?

Figyelt kérdés

Külön élünk, nekem külön családom van már.

A szüleim a saját hibájukból 20 éve albérletben élnek és most nagy kakiban vannak, mert költözniük kell megint (már kb. 10x), de egyszerűen nem találnak megfelelő lakást. Borzalmas a piac, a kiadók válogatnak, mindenféle kikötéseket tesznek és persze senkinek sem kell egy nyugdíjas házaspár (akik amúgy dolgoznak is).

Na a lényeg, hogy közben mi dolgozunk, nem is keresünk rosszul, ebből kifolyólag nem is élünk rosszul. Szoktam segíteni időnként a szüleimnek, na de ez nem rendszeres, inkább csak ha látom, hogy meg vannak szorulva.

Nemsokára megyünk nyaralni külföldre, de most lelkiismeret furdalásom van, hogy mi elszórunk 300e Ft-ot egy hétre, miközben az ő fejük felett meg talán rövidesen már nem lesz tető...

A másik meg, hogy pár hónapja még arról beszéltünk, hogy a nagyobbik gyerek nyáron lehetne náluk egy pár hetet, de most persze ez sem jöhet szóba.

Ja és az nem játszik, hogy költözzenek hozzánk, még mielőtt vki ezt találná ki :)

2015. júl. 17. 06:16
1 2 3 4 5
 31/48 A kérdező kommentje:

Szóval:

Mi az anyósomékkal élünk 1 telken, ide építkeztünk 10 éve. Idén járt le a hitelünk, most megyünk először külföldre nyaralni. Az ideköltöztetés pont azért nem jöhet szóba, mert már így is 2 család lakik itt, na meg nem az enyém az ingatlan.

A szüleimmel nagyon jó a kapcsolatunk, lelkileg sokat támogattak, de anyagilag nem igazán, hiszen mint írtam, 20 éve laknak albérletben. A tanulmányaimat, a jogsimat stb, mindent magamnak fizettem, amúgy 16 éves korom óta dolgozom.

Szerencsére nem alkeszek amúgy, inkább csak hoztak pár rossz döntést, ami miatt el kényszerültek adni a lakásukat és azóta nem bírnak kikecmeregni a gödörből, de ez legfőképpen a saját hülyeségüknek köszönhető. Pont a múltkor vezettem le nekik, hogy ha már a kezdetektől fogva gondoltak volna a jövőjükre és folyamatosan tettek volna félre 50e Ft-ot, akkor most lenne 12 millió forintjuk. Most az inflációt stb. hagyjuk, nem az a lényeg, hanem hogy most is ott állnak egy fillér nélkül, mert nem képesek a 2 nyugdíjból és a 2 fizetésből megélni és annyit költenek, hogy félretenni nem tudnak.

Persze, nekünk is voltak rossz időszakaink, amikor nem tudtunk félretenni, de amint rendeződött a helyzet, azonnal elkezdtünk takarékoskodni, hiszen sajnos sosem lehet tudni, mi jön.

Az, hogy jól élünk, nem azt jelenti, hogy full gazdagok vagyunk és lenne pár milliónk csak úgy venni egy lakást még akkor sem, ha az később az enyém lesz (remélem csak nagyon-nagyon-nagyon sokára lenne...)

Inkább csak úgy értettem, hogy jut mindenre, nem kell filléreskednünk, tudunk félretenni és nyaralni is. Sajnos manapság ez már jónak számít :(

A spórolt pénzünket pedig autócserére kell fordítanunk, mert már nagyon öreg a páromé és muszáj a munkájához.

Egyébként már többször adtunk nekik pénzt, amit csak kölcsönkértek, de persze sosem láttuk viszont.

Nekem ebben az egészben az is rossz, hogy még a párrom előtt is hülyén érzem magam a szüleim felelőtlen viselkedése miatt, mert az ő szülei meg pont az ellenkezője, ők inkább élnek margarinos kenyéren, mint hogy ne legyen spórolt pénzük.

Anyámék meg úgy vannak vele, hogy nem baj, ha nincs pénzük, majd tőlünk kérnek, mert mi úgyis teli vagyunk...

Amúgy szeretem-imádom őket, ha ez nem jött volna át, csak rohadtul nem vagyok rájuk büszke. Persze, az ember időnként letér az útról, na de hogy 20 éve képtelen kilábalni, nekem ez egyszerűen hihetetlen!

2015. júl. 17. 17:13
 32/48 anonim ***** válasza:
82%
Egyik véglet sem jó. Az egyik család a gyerekei miatt tengodik, a másik pedig mert nem tudja beosztani. Én 9 éves koromig kórházban voltam, próbálom viszonozni anyának a dolgokat amit tőle kaptam. Nem fog sikerülni. Már nem élek velük, de néha atmegyek hétvégente felmosogatok, mire hazaer melobol. Kövezzetek meg, de az jobb érzés neki mint ha ott hagynek egy millát az asztalon. Lehet gyerekes dolog, de többet adok neki azzal. 28/f
2015. júl. 17. 21:39
 33/48 anonim ***** válasza:
100%
Én a helyedben (az utolsó hozzászólásod olvasva ) megmondanám a szüleidnek, hogy oké, most UTOLJÁRA segítesz, szereted őket stb,stb, de neked már van családod akiről gondoskodni kell, és bizony a férjed sem azért gürizik, hogy őket segítse állandóan! Felnőtt emberek, nem várhatják el tőletek, hogy mindig kihúzzátok őket a kakibol, mert bizony amíg nem lesznek rá kényszerülve, addig a nyakadra fognak járni, és hidd el előbb -utóbb a férjed is besokall! Nem tudom mennyi idős(ek) a gyereketek, de ha majd tovább tanul, egyetemre megy, az nem kevés pénz, akkor mi lesz? Értem én, hogy szülő, meg lehet is őket segíteni, de meg kell húzni a határokat. Ha adsz nekik kölcsön, azt bizony vissza kell kérni!Nálunk is ugyanez volt kérdező, és ha akkor nem állok a sarkamra, már a házasságom is ráment volna! Szerencsére a kapcsolatunk jó maradt, és megtanulta beosztani a pénzt. ( csak anyukám él)Jó nyaralást!
2015. júl. 17. 21:45
 34/48 anonim ***** válasza:
100%

A nyaralást nem mondanám le, de ha nekem jól menne a sorom és a szüleimnek nem lenne hol lakniuk, akkor gondolkodnék valami megoldáson.

Pl. a ti segítségetekkel kereshetétek nekik egy kicsi, másfél-2 szobás lakást is, ha dolgoznak még biztos tudnának törleszteni, nem?

Az albérlet nem biztonságos megoldás két nyugdíjasnak, idősödő embereknek, ez nem élet. Majd 80 meg 90 évesen is 1-2 évente költöznek akkor, vagy mi?

2015. júl. 17. 22:12
 35/48 anonim ***** válasza:
100%

Nyugodtan menjetek nyaralni, kérdező :) A szüleidnek segíts albérletet találni. Esetleg önkormányzati bérlakást nem tudnak igényelni? Amúgy a 20-as hülyeséget írt. Nem tudom, neki mi jelenti a vidéket, de itt kisvárosban normális lakás is 5-6 milla körül van.Igaz, 7-8-ért már kicsi családit is kapni..Ha jól olvastam, mindig kéregetnek. Erről viszont leszoktatnám őket! Az sem megoldás, ha élelmiszert veszel nekik, mert akkor meg arra szoknak rá.

Egyébként tudnék mit mesélni, de inkább nem teszem itt.

Megengeded, hogy valamikor napközben megírjam privát üzenetben?

2015. júl. 18. 02:20
 36/48 anonim ***** válasza:
53%

igen, én is 6.9 millioért vettem lakást anyumnak Hodmezovásárhelyen..

egyébként nem értem miért lettem lepontozva, azzal, hogy én lakást vennék nekik....

"nekem a nem keresunk rosszul, nem is élunk rosszul" az ugy hangzott, hogy lényegében jol élunk :D

na de ugy, hogy ti lényegében anyosékkal "egyutt" legalábbis egy telken laktok, hiteleitek voltak...10 év után most mentek eloszor nyaralni, ami 300 ezer egy hétre, egy családnak,- szoval nem egy nagy osszeg nyaralásra... igy az én szememben ti megéltek valahogy...de semmiképp sem jol.

én amikor megvettem a lakást, egyedul éltem, pesti lakásom volt, kulfoldon dolgoztam, és egy hétre mentem nyaralni egyedul 600 ezer ft-ért. és!! még én sem mondtam azt, hogy jol élek..mert például a munkatársamék nem Magyarországon vettek lakást, hanem Svájcban (én is itt élek, és dolgozom)..és ok 5-en mennek nyaralni évente 2-3szor minimum..és!! még ok sem azok a szuper gazdagok vagyunk kategoria.

szoval maradjunk annyiban, hogy te simán mondhatod a szuleidnek, h ne haragudjanak, de nektek is éppen van mire koltenetek..nem futja még arra is, hogy nekik milliokat adjatok illetve, hogy havi 70 ezret albérletre.

2015. júl. 18. 10:47
 37/48 A kérdező kommentje:

Utolsónak:

Kérlek, ne keverd össze Mo-ot külfölddel.

Itthon a 4-500e Ft-os bevétel jónak számít, főleg ha ebből már hitelt sem kell fizetni.

Igen, anyósékkal élünk, mert itt fel tudtunk építeni egy 100 nm-es lakást, ami külön bejáratú és "csak" 8 évig fizettünk hitelt érte, míg egy saját lakást még majdnem 20 évig kellene fizetnünk és ráadásul itt a páromnak van egy műhelye, míg máshol bérelnie kellene.

Szerintem, ha egy 2 gyermekes család havi 200e Ft-ot félre tud tenni úgy, hogy mellette még jut mindenre, minőségi ételre, ruhára, szórakozásra, nyaralásra stb, akkor az igenis jónak számít.

Tervezünk majd lakásvásárlást is, hogy a gyerekeink ne a semmiből induljanak úgy, mint mi annak idején, de ez kb. 10 év múlva jön csak össze, a mostani számításaim szerint addigra tudunk rá összespórolni elég pénzt.

Mondom, nekem az szúrja a szemem, amit már mondtam is a szüleimnek, hogy ha ők is gondolkodtak volna előre, akkor most lenne legalább valamennyi pénzük, amivel már bele lehetne ugrani egy hitelbe.

2015. júl. 18. 12:30
 38/48 anonim ***** válasza:
utolso vagyok, igazad van kérdezo! (egyébként nem tudom miért gondoltam azt, h kulfoldon éltek, bocsi)
2015. júl. 18. 14:53
 39/48 A kérdező kommentje:

Ja és a nyaralás pedig nem pont 300e, ezt csak nagyjából írtam.

Valszleg több lesz, viszont útiköltséggel csakorlatilag nem kell számolnunk, mert céges autóval megyünk.

2015. júl. 18. 18:08
 40/48 anonim ***** válasza:

Lelkiismeret dolga, en segitem a szuleimet amivel tudom, mert szerintem ugyanolyan termeszetes hogy a felnott gyerek segiti a nyugdijas szuloket, mint az, hogy a szulo neveli a kiskoru gyereket.

Azt amugy hogy erted hogy "sajat hibajukbol" elnek alberletben, azelott volt sajat tehermentes lakasuk?

Mert mint mondom en adnek, de azert arrol is elbeszelgetnek hogy mire adom. Nem arra, hogy mindenfele vackokat vegyenek hitelre meg elszorjak, hanem arra amire kell. Pl lakberbe besegitenek.

A koltozzenek hozzatok sem rossz opcio, nem ertem miert utasitod el elbol, nalam is igy van, apam nalunk el, mivel kisnyugdijaskent nem tudna kigazdalkodni egy lakbert es rezsit plusz megelhetest, nekem meg konnyebb igy segiteni mint ugy hogy berelek neki egy lakast.

2015. aug. 12. 15:28
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!