Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Azt tényleg csak udvariasságbó...

Azt tényleg csak udvariasságból szokták megkérdezni, hogy: hogy vagy?

Figyelt kérdés
Nemtudom ez mennyire illik ide, ha nem ide való kérdés, akkor majd átrakják:D de na. Sokan mondták, hogy ezt csak udvariasságból kérdezik. erről mi a véleményetek?
2010. márc. 2. 22:39
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
85%
Mit gondoltál?
2010. márc. 3. 02:22
 12/26 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem ez ország és kultúrafüggő is, mert pl. az angolban és franciában a hogy vagy? a köszönés szerves része és nemcsak élőben, de telefonon is megkérdezik formális szituációkban is. Ez a magyarban nem egészen így van. Ott a hogy vagy? egy konkrét kérdés. A helyzettől és személytől függ, hogy tényleg érdekli-e, hogy mi van veled, de magyarban erre ált. hosszabb a válasz, mint más nyelveken. Pl. angol nyelvterületen, a hogy vagy?-ra az egyetlen elfogadható válasz az, hogy "jól, csodálatosan, nem túl rosszul" és ennyi. A magyarban meg el tudom képzelni, hogy valaki elkezdi mondani, hogy fáj a feje, náthás lett és az egész sztorit elmeséli...hogy ez érdekli-e a kérdezőt, az már más kérdés. Attól függ, hogy ki kérdezi. Ha idegen, akkor nem érdekli és csak udvariasságból kérdezi. Ha barát vagy közeli rokon, akkor valószínűbb, hogy tényleg őszintén tudni akarja, hogy mi van veled.
2010. márc. 3. 02:28
 13/26 anonim ***** válasza:
85%
Én ha kérdezem, akkor nem csak udvariasságból, hanem mert érdekel a válasz is. Az igenis sértő, ha kérdeznek, és a válaszra már egyáltalán nem is figyel a kérdező.
2010. márc. 3. 06:44
 14/26 anonim ***** válasza:
100%

Nos igen, magyarban tényleg nehéz eldönteni ha valaki megkérdez, hogy tényleg érdekli-e vagy nem. De talán a gesztusaiból rá lehet jönni, hogy valóban akar-e beszélgetni. Viszont nálunk nincs kényszer arra, hogy megkérdezd a másikat hogy hogy vagy, van olyan ország, ahol automatikus a kérdés, és a válasznak is annak kell lennie, aminek szintén semmi értelme, mert egy szimpla "hi" is megtenné, ha köszönni akarunk valakinek.

Mondjuk velem még nem nagyon fordult elő, hogy valaki megkérdezte hogy vagyok, és nem várta meg a választ, vagy látszott rajta hogy rettenetesen nem érdekli.

Meg ugye attól is függ hogy ki kérdezi, mert ha jó ismerős, akkor tényleg érdekli, de egy futó ismerős mégis mire lehet kíváncsi, nyilván nem fogom ecsetelni neki ha tényleg van valami bajom, mert nem akarom hogy tudja.

2010. márc. 3. 07:20
 15/26 anonim ***** válasza:
85%

Ez csak kötelező jópofizás, mégis kit érdekelne, ha a másik elkezdené sorolni, hogy a múlt héten az unokahúgom osztálytársának a malackája begurult az ágy alá....stb

Amikor én valóban kíváncsi vagyok, akkor azt annak megfelelő hangsúllyal, komolysággal kérdezem.

2010. márc. 3. 07:46
 16/26 anonim ***** válasza:
85%
Igen udvariasságból. LEgtöbbször még a választ sem hallgatják meg rá...volt egy tanárom, amikor kérdezték tőle, hogy hogy van? mindig azt válaszolta SEHOGY...pont emiatt...:D
2010. márc. 3. 08:08
 17/26 anonim ***** válasza:
86%

Valószínű, hogy:

1. hellóhogyvagyszia = senkit nem érdekel a válasz

2. megálltok beszélgetni pár percre és a témák alapján valóban érdekli a válasz, ha megkérdez

Magam pl. nem vagyok 'társasági' típus, így csak akkor beszélek, ha mondanivalóm, vagy lényeges kérdésem van, töltelék szövegelésre se kíváncsi nem vagyok, se magam nem kívánok a társaság kulcsfigurájává válni általa. Az egyes verzió tipikusan a főszereplő típusúaké.

Amúgy értelmetlen ilyet megkérdezni, mert csak az ember/illető ismerete fogja megmondani ott és akkor, nem pedig egy általánosítás az itt kapott válaszok alapján.

2010. márc. 3. 08:18
 18/26 anonim ***** válasza:
Amúgy mitől nevezhető udvariasságnak egy olyan kérdés feltevése, ami mögött semmi őszinte szándék és érdeklődés nincs? ;)
2010. márc. 3. 08:25
 19/26 anonim ***** válasza:

http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__szokasok-..

már én is föltettem hasonló kérdést.

2010. márc. 3. 08:36
 20/26 anonim ***** válasza:
Sajnos igen. Én azonban azon ritka emberek közé tartozom, akit tényleg érdekel a válasz, hogyha már megkérdezem valakitől, hogy hogy van. Különben nem kérdezném, hanem más fonalon kezdeném el a beszélgetést.
2010. márc. 3. 08:47
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!