Az itthoni "kedves" hozzáállással mit lehet kezdeni? Otthon élő huszonévesek, nálatok mi a helyzet?
Bocs a kisregényért így előre is.
23 évesen így állok jelenleg: van munkahelyen, de itthon élek, mivel egyedül nem tudnék fenntartani egy albérletet és teljesen egyedül nem is szeretnék még lakni, összeköltözni nem tudok ismerőssel, idegenekhez meg már nem akarok olyan szinten alkalmazkodni, hogy pl. szobát béreljek egyetemistákkal, ebből már kinőttem.
Sokat dolgozom és későn érek haza, este 7 előtt soha nem vagyok itthon, hosszabb napokon 8 után sikerül hazaesni.
Átlagos, normális ember vagyok, hétvégén sem maradok ki hajnalig, nem hordok haza idegeneket, a fizetésből adok a közösbe, nincs káros szenvedélyem, nem kérem semmi kiadásom finanszírozását. A legnagyobb igényem annyi, hogy mossanak rám, azt a napi 2 mosatlan edényt, amit gyártok, mossák el a többivel együtt meg ha anyám még külön főz hétköznap, akkor másnap abból viszek el ebédre, de legtöbbször vagy rendelek vagy boltban veszek valamit. De ezen felül csak a vizet meg az áramot fogyasztom napi pár órát, szóval csak nem viszek senkit csődbe ennyi "igénnyel". Nagyobb takarítást hétvégén délutánonként szoktam csapni, átporszívózom a lakást, kitakarítom a fürdőt, ha nagyon muszáj, elmosogtok, hétközben mindig megkérdezem, szükséges-e bevásárolni, azt mindig saját pénzből állom. A legnagyobb bűnöm, hogy a saját szobámban néha kupleráj van, de én se járok be senkihez fehér kesztyűben a polcokat végigsimítani, hogy hol van kosz meg mi nincs a helyén...
Na mindezekért cserébe ma kapom az ívet, hogy én SEMMIT se csinálok, meg mertem említeni, hogy hétvégén a lakás nem öntisztul ám (nem így mondtam nyilván, nem hiányzik még az észosztás ezért is), arra annyi volt a válasz, hogy ja hát KÖSZ, az de sok, ugyan elmosogathatnék még legalább esténként. Az meg senkit nem zavar, hogy mindenki már órákkal korábban hazaér és a dél délután meg az egész estéjük szabad, míg nekem van időm megnézni kb. 1 filmet, lefürdök, picit internetezek és mehetek is aludni. Nem, tényleg nem még arra akarok időt szánni, hogy mosogassak, mikor egész nap otthon se voltam, semmi nem az én mosatlanom. Hétévgén még azt mondom, hogy rendben van, de most komolyan ekkora fájdalmat okozna az, hogy legyen este kb 4 nyugodt órám és a saját kis "birodalmamban", minden munkahelyi meg egyéb hülyeségtől távol fel tudjak egy kicsit töltődni?
Aki a ruhamosáson pörög, napi 1 pólóért, gatyáért meg zokniért indítsam el a gépet? Vagy külön magamnak a hét végén, mikor amúgy is van mosás? Hű de energia- és víztakarékos megoldás...
22-esnek: megkérdeztem anyámat, mennyit adjak le, am iszerinte reális, ő mondott összeget, azt megkapja minden fizetéskor. Az összeghez szerintem nincs köze senkinek, csámcsogj máson.
25:
-1: ne tudjad jobban helyettük
-2: ha ennyin múlna az egész, de sajnos nem...
-3: lehet a te anyád még kézzel mos, nekünk már van mosogógépünk, amit ugyanúgy ki- és bepakolok, ha épp arról van szó
-4: látom jóstehetséged van, próbáld cirkuszban is kamatoztatni
26: lehet arroganciának nevezni bátran, de igenis leb....veri a biztosítékot, hogy hiába írom, hogy azt esti mosatlanomat elmosom pl, a következő okoska ismét azért ugat, hogy pakolja kel magam után ésatöbbi. K**va nehéz úgy érdemben reagálni, ha leírok valamit már ötször és a következő ugyanúgy elugatja, hogy DEMÉÉNEMCSINÁLODMEG... Legalább jogosan adná valaki az ívet, de nem...
27: HETI 3-4 ezer forintot írtam. Nem napit. Napi 3 ezerből rákot me marhabélszínt ennék egész héten, ne röhögtess már. Legalább gondolkodj, már, mielőtt írsz. Ha elköltözni nem tudok, hogy kajálnék már el heti 15-20 ezret, jó isten.
28: legyen tervem több szabadidőre... áruld el tesó, hogyan? Egy nap 24 órából áll, 8-kor elmegyek munkába, este 7-8-ra hazaérek, éjfél és egy között meg már alszom, mert zombi vagyok. Amíg 24 órából áll a nap, addig nem tudok ebből többet kihozni. ÉS már századszorra pofázom, hogy elég sok mindent csinálok meg és még ők is bőven képesek a házimunkára.
29: sajnálom haver, de jobb is, ha az ilyentől megszabadulsz. Az meg megnyugtat, hogy legalább nem csak én látom, mennyire random ideböfög a többség valamit...
Sajnos nem tudok igazat adni neked. A szüleidnél laksz, mert neked így kényelmes. Nem akarsz elköltözni, mert ezáltal spórolsz. Mosnak rád, főznek rád. Egyikkel se kell foglalkoznod. Rengeteg időt, energiát és pénzt takarítasz meg.
Ezért cserébe heti egyszer kiporszívózol és kitakarítod a fürdőt.
És ezért cserébe jogot formálsz arra, hogy beoszd a szüleid idejét.
WTF???
Nem tudom, nálatok mi a divat. Nálunk az a felállás, hogy egy család többek között attól család, hogy a közös életünkkel kapcsolatos feladatokat közösen oldjuk meg.
Azaz mindenki a házimunkának kb. annyiad részét végzi, ahányan vagyunk éppen. Ez így korrekt.
Merthogy ha viszel kaját, amiben anyukád főzött, ugyan ő kente össze, de te profitáltál belőle. Valamint azért is, mert egy lakás nem direktben koszolódik csak. Nyilván az ablakot se te pöttyözöd tele. De ők se. Akkor maradjon úgy?
Vagy legyen úgy, hogy te megcsinálod a magad utáni dolgokat, a többiek pedig a maguk utánit ÉS az összes többit is?
Persze nem tudom, minek írtam ezt mind le. Nem fogod megérteni, mert nem akarod megérteni. Csak önigazolást keresel.
Egyébként nem is értem. Távol vagy 11-12 órát egy nap. Nagy ügy. Sokan mások is vannak így. Ennyi munka után egy mosogatás igazán belefér. Bár elismerem, kényelmesebb egy film előtt pihenni..
Te meg azt nem tudod megérteni, hogy nem TUDOK elköltözni, mert mire kifizetem a lakbért és a bérletet, ehetnék üres zsemlét kb.
NEM osztom be az ő idejüket sem, NEM állok le észt osztani eléjük, hogy figyelj te csináld ezt, csináld azt. Rohadt jó lenne ám, ha nem szopnál elő a kisujjadból valamit, amiről csak te hiszed, hogy úgy van. NEM csak azt csinálom meg, de te is ugyanaz a vakegér pofázógép vagy, aki kiragad 3 mondatot, elküld az anyámba miatta és aztán meg elégedett magával. Ennyire ostoba az emberek többsége komolyan??
A személyeskedéstől nem lesz igazad.
Nem szoptam ki semmit a kisujjamból. Feketén-fehéren leírtad, hogy mivel ők korábban hazaérnek, ezért ők mosogassanak el.
"azt a napi 2 mosatlan edényt, amit gyártok, mossák el a többivel együtt"
Az meg nem érv, hogy nem tudsz elköltözni. Keveset keresel? Sehol nincs kőbe vésve, hogy mennyit kell keresned. Ha nem tudod megoldani az életed a jelenlegi fizetésedből, akkor tegyél érte, hogy több legyen.
És amíg nem tudod megoldani, addig fogadd el, hogy az ő házukban alkalmazkodni kell hozzájuk.
Ne foglalkozz a primitív válaszokkal. Csak a szokásos szexista "milyen férfi vagy ha még anyáddal élsz" buta szöveget nyomják.
Egy nőnek könnyű, apuci vagy pasika alátolja a pénzt, de egy férfivel nem fog senki összeállni csak azért ami a lába között van. Bár, nem derült ki egyértelműen a kérdező neme, abból hogy napi 12 órát dolgozik, és valószínűleg nem aktakukacként, mint a nők többsége nem alaptalanul feltételezem, hogy férfi.
> legyen tervem több szabadidőre... áruld el tesó, hogyan?
Ha fáradt vagy, akkor ne csak célozgass rá, mondd, hogy nem fogsz X óra után mint egy lassított felvétel még szarakodni a rongyokkal meg ilyesmi, mikor ők már rég elkészülnének vele, csak jobb a Szulejmán vagy mittomén... Meg ha irreálisan magas a hozzájárulásod, akkor nem tudom én se, miért kell még a szolgálataiddal kiegészíteni. Ha mondjuk egy értelmes albérlet+rezsi ár megfelelő hányada lenne még egy kis családi kedvezménnyel, hogy tudj félretenni arra, hogy végre elkezdhesd a saját életedet minél előbb (persze azért így se igazán hamar), akkor érteném, hogy be kell szállni a rend megtartásába, már ha mások is törekszenek rá. Esetleg heti beosztás vagy ilyesmi. Ezt én se értettem sose, miért tekintik a saját gyereküket alárendeltnek, aki X éves kora után csak akkor maradhat, ha bőségesen megfizeti és megszolgálja, hogy a nagyurak fedelet raknak a feje fölé, ezzel elrabolják a lehetőséget tőle, hogy a saját gyerekeinek valaha is megteremtse ezt. Teszik ezt egy olyan világban, amiben akkor se nevezném könnyűnek a nulla szintre jutást, ha támogató légkör van és kicsit jobban is megy a családnak.
Sok kicsi sokra megy.
Igen, naponta csak 1 póló, 1 tányér, 1 gatya...de minden nap mosni ezeket, mégis csak utánad takarítás nem gondolod?
Ennyi idősen igazán megtehetnél ennyit, szüleid se lesznek fiatalabbak.
Kedves 38-as!
Lehet, hogy a kérdező nem mos. De takarít, nem csak maga után hanem az egész lakásra! Ami kicsit keményebb munka, mint (mosógéppel) mosni.
Tehát igazán kiveszi részét a házimunkából.
Ami a "szülők sem lesznek fiatalabbak" dolgot illeti:
Ha idős szülőkről van szó, akkor ez igaz. Én is gondozom a közel 80 éves Édesapámat. De ha a szülők még csak 50 év körüliek (huszonéves kérdező esetén gondolom legfeljebb ennyi idősek a szülők); akkor még azért gond nélkül megtudják oldani a főzést, mosást, mosogatást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!