Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Az itthoni "kedves" hozzáállás...

Az itthoni "kedves" hozzáállással mit lehet kezdeni? Otthon élő huszonévesek, nálatok mi a helyzet?

Figyelt kérdés

Bocs a kisregényért így előre is.

23 évesen így állok jelenleg: van munkahelyen, de itthon élek, mivel egyedül nem tudnék fenntartani egy albérletet és teljesen egyedül nem is szeretnék még lakni, összeköltözni nem tudok ismerőssel, idegenekhez meg már nem akarok olyan szinten alkalmazkodni, hogy pl. szobát béreljek egyetemistákkal, ebből már kinőttem.

Sokat dolgozom és későn érek haza, este 7 előtt soha nem vagyok itthon, hosszabb napokon 8 után sikerül hazaesni.

Átlagos, normális ember vagyok, hétvégén sem maradok ki hajnalig, nem hordok haza idegeneket, a fizetésből adok a közösbe, nincs káros szenvedélyem, nem kérem semmi kiadásom finanszírozását. A legnagyobb igényem annyi, hogy mossanak rám, azt a napi 2 mosatlan edényt, amit gyártok, mossák el a többivel együtt meg ha anyám még külön főz hétköznap, akkor másnap abból viszek el ebédre, de legtöbbször vagy rendelek vagy boltban veszek valamit. De ezen felül csak a vizet meg az áramot fogyasztom napi pár órát, szóval csak nem viszek senkit csődbe ennyi "igénnyel". Nagyobb takarítást hétvégén délutánonként szoktam csapni, átporszívózom a lakást, kitakarítom a fürdőt, ha nagyon muszáj, elmosogtok, hétközben mindig megkérdezem, szükséges-e bevásárolni, azt mindig saját pénzből állom. A legnagyobb bűnöm, hogy a saját szobámban néha kupleráj van, de én se járok be senkihez fehér kesztyűben a polcokat végigsimítani, hogy hol van kosz meg mi nincs a helyén...

Na mindezekért cserébe ma kapom az ívet, hogy én SEMMIT se csinálok, meg mertem említeni, hogy hétvégén a lakás nem öntisztul ám (nem így mondtam nyilván, nem hiányzik még az észosztás ezért is), arra annyi volt a válasz, hogy ja hát KÖSZ, az de sok, ugyan elmosogathatnék még legalább esténként. Az meg senkit nem zavar, hogy mindenki már órákkal korábban hazaér és a dél délután meg az egész estéjük szabad, míg nekem van időm megnézni kb. 1 filmet, lefürdök, picit internetezek és mehetek is aludni. Nem, tényleg nem még arra akarok időt szánni, hogy mosogassak, mikor egész nap otthon se voltam, semmi nem az én mosatlanom. Hétévgén még azt mondom, hogy rendben van, de most komolyan ekkora fájdalmat okozna az, hogy legyen este kb 4 nyugodt órám és a saját kis "birodalmamban", minden munkahelyi meg egyéb hülyeségtől távol fel tudjak egy kicsit töltődni?

2015. jún. 11. 23:11
1 2 3 4 5
 21/41 anonim ***** válasza:
94%

Ülj le a családoddal, és listázzátok, milyen feladatok vannak, mit kell naponta, kétnaponta, hetente stb. megcsinálni. Erre érdemes akár egy hetet is hagyni, ami alatt ki lehet egészíteni a listát a kifelejtett dolgokkal. Mi mennyi idő? kinek milyen hosszú a munkaideje? Mik azok a feladatok, amiket muszáj vagy legalábbis célszerű pont egy adott családtagnak elvégezni?

szorul-e különös kíméletre valaki? (10 év alatti gyerekre, 80 éves szívbeteg nagymamira nyilván nem osztunk annyi feladatot, mint az egészséges felnőttekre.)

Valószínű vitaforrás lesz, hogy egyesek szerint a konyhát naponta fel kell mosni, és az ablaktisztítás is legalább havonta létszükséglet, mások szerint meg ez túlzás. A közös helyiségekkel kapcsolatban muszáj kompromisszumot kötni.

Aztán számoljatok, és a továbbiakban mindenki csinálja meg a dolgát, a többieket meg hagyja békén. 4-5 hét után érdemes újra átbeszélni, mi vált be, min kellene módosítani.

A saját szobádhoz viszont tényleg senkinek semmi köze. Valószínűleg te se kritizálod a szüleid szobájának rendjét és tisztaságát. Ha másképp nem megy felmenőid lelki nyugalmának védelme érdekében zárd be a szobád, ha elmész. És persze romlandó ételt meg koszos edényt ne hagyj a szobádban.

2015. jún. 12. 06:50
 22/41 anonim ***** válasza:
36%

Bocs, de nem írtad, mennyi az a "a fizetésből adok a közösbe"?

Mert ha - ahogy általában lenni szokott -, 10-20 ezer Ft, akkor az semmire sem elég.

Mellesleg 23 évesen elvárható lenne, hogy azt "azt a napi 2 mosatlan edényt, amit gyártok" evés után azonnal elmosd. EZ max 5 perc lehet ( ha nagyon ügyetlenül csinálod), szóval ez elvárható lenne.

Az meg, hogy ennyi idös valakire más mos, igencsak problémás - ha máskor nem, hét végén csak van annyi idöd, hoyg berakd a gépbe a szennyest (5 perc) és pár órávla késöbb kiteregesd (max 20 perc).

A kérdésed alapján igencsak szereted magad kiszolgáltatni, és ez nem felnött viselkedés.

2015. jún. 12. 07:59
 23/41 A kérdező kommentje:

20: neked is a szövegértés gyakorlását javaslom. El kell KEZDENI karriert építeni = be kell valahová dolgoznod magad, aztán mivel nem protekcióval nyomtak be, így a ranglétra aljáról kezdem, ami meg sok munkát jelent. Mindezt nyilván akkor kell elkezdeni, mikor még bírom fizikailag, nem pl. 40 évesen (ez egy példa volt ám), amikor már jó esetben már az embernek van párja és gyereke. Remélhetőleg így a te pici agyad is felfogja már.

21: értem az ötletet, csak totálisan fölösleges. Mindenki tudja, mikor van már otthon a másik, a heti feladatokat még mindig én csinálom, mindig amit kell, de ezt már vagy ötödszörre írom. Úgy vagyok vele amúgy, amelyik házimunka valakinek már lelki fájdalmat okoz, mert úúúúristen meg kell csinálni, há' hogy néz ki (nagyon képesek túldramatizálni sajnos), akkor én bizony rájuk hagyom, hogy igen? Lehet akkor megcsinálni felőlem. Vagy engem megkérni értelmes ember módjára, nem a fejemet letépve, hogy nem csinálok semmit, mikor épp hazahúztam magam a 10 óra munka után. De ez az opció valamiért nem akar működni :(

A saját szobámban meg soha nincs mocsok, nem vagyok igénytelen, nem hagyok bent kaját meg mosatlant, egyszerűen nincs minden az élére állítva és azonnal a helyére rakva, ennyi. De nem, én se járok át hozzájuk osztani az észt, hogy tegyenek rendet, mert az ő dolguk, hogy náluk mennyire van rend.

2015. jún. 12. 08:14
 24/41 anonim ***** válasza:
35%
ajánlom neked ezt a könyvet: hogyan hatvankilencezzünk önmagunkal!
2015. jún. 12. 09:57
 25/41 anonim ***** válasza:
80%

1: Szüleidet bosszantja, h még 23 évesen a nyakukon laksz

2: ha csak egy bögrét is használsz, mosogasd el magad után, senki nem szeret mások után takarítani

3: a ruháidat, alsónadrágjaidat nem anyucinak kellene mosni, hanem neked

4: ha lesz vagy van barátnőd őt is idegesíti (majd), h önállótlan vagy

2015. jún. 12. 10:12
 26/41 anonim ***** válasza:
53%

Kérdező, minden egyes válaszodból süt ar arrogancia, ha otthon is ilyen arrogáns vagy a családtagjaiddal, akkor nem csoda, hogy vannak viták.

Költözz külön, és kész. Mindenki meg fog nyugodni. A szüleid háza nem hotel vagy panzió, hogy fizetsz, bevásárolsz, aztán hétköznap téged mindenki hagyjon békén.

Amúgy meg ha olyan sokat dolgozol meg olyan nagy karriered van, nem tudom, miért nem mész albiba. Akár lakótárssal.

2015. jún. 12. 11:43
 27/41 anonim ***** válasza:
81%

Most komolyan, ha azt írta volna, hogy külön él, élettársa kevesebbet dolgozik, és mégis beszólogat, akkor mindenki azzal jönne, hogy milyen szemét és, hogy a kérdezőnek van igaza. Mivel másabb a helyzet így? Itt is munkamegosztás van!

Kérdező, arra gondoltál már, hogy pl. a 3-4ezer forintos napi kajarendelés helyett kevesebbért veszel vagy viszel minden nap? Így 1-2 hónap alatt el tudnál költözni és fent is tudnád tartani magad, teljesen a magad ura lennél.

2015. jún. 12. 11:53
 28/41 anonim ***** válasza:
48%

Hallod kérdező, én még csak 35 vagyok, de már eléggé óvatosan szoktam mozgolódni egy ledolgozott műszak után. Nem tart örökké a fiatalság. Ha esetleg megfordult olyasmi a fejedben, hogy a szeretetedet, esetleg az elmúlt évekért a háládat lerónád valamivel, ennél könnyebb és egyszerűbb dologgal nem is tehetnéd: mozogsz az öregeid helyett, még míg nem esik nehezedre.

Természetesen megértem a feltöltődős dolgot, én is netfüggő vagyok, és asszony mellett is meg-megmarkolom a bránert, de azért nagyon túlzásba se vinném a napi nyaralással eltöltött időt. Arra ott az alvás, azt meg sokkal jobb fáradtan megkezdeni. Ha bánt, hogy kevés szabadidőd van egy nap, akkor legyen terved arra, hogy több legyen! Ha esetleg sikerülni a maradék idődet is hasznosan töltve gyarapodnod egy darabig, ahonnan már ténylegesen fektethetsz magadba, és már végre dolgozhatsz magadnak látástól vakulásig, akkor elindultál a komolyan függetlenné válás útján. Addig komolyan mondom, csak a kocsmai álmodozó szintet ütjük.

2015. jún. 12. 14:42
 29/41 anonim ***** válasza:
42%

Kérdező ne hallgass ezekre a vadkörtékre!

Megértem amiket írsz, azon pedig már-már nevetőgörcsöt kaptam, mennyire nem fogják fel sokan amiket írtál :)

Nekem a barátnőm (szerencsére már exem) volt ilyen, ő napi 6 óra meló én 10-12, ebédelni és reggelizni a munkahelyen szoktam, otthon már csak 1 joghurt, vagy nasi. Mivel allergiás vagyok a porra ezért hétköznap 1er, valamint hétvégén porszívózok és törölgetek. Hétvégén én főztem igaz nem valami jól, de az legalább ehető, ellenben a "modern nő" főzőtudományának eredményével. Természetesen eltakarítottam magam után, ahogy illik. Nem esik nehezemre bepakolni a mosógépbe és elindítani, kiteregetni. Vasalni viszont nem tudok, nem is szoktam soha.

Ezzel szemben amiért kaptam az ívet ezerrel, hétköznap minden házimunka rá hárul, egy idő után ráuntam:

főzés---de hisz én nem is otthon ettem

mosogatás---annak illene, aki magának főzött!

mosás---én csinálom hétvégén, igaz hétköznap ő mosott magának csak az én cuccaimat felejti el

vasalás---IGAZAD van szívecském!

porszívózás---Mi van?

szemetet mindig ő viszi le---kérésem, akkor mond meg hol van a kuka lakatkulcsa :) Ez kiverte nála a biztosítékot, szegény nem tudta, hogy a kinti kukán lakat van.

mindent megzabálok, többet mint amennyit neki adok---hétvégén ki megy nagy bevásárlásra, tuti nem az akinek a feneke hízik. Nem meglepő módon szexmegvonást kaptam.

tuti megcsalom azért megyek későn haza---NEM, nem azért, bár jó lenne!

Pár napig durcás volt, majd megbékélt, keféltünk egy jót, minden happy. Majd 2 nappal később megyek haza, már össze voltak pakolva a cuccaim, egy úriember segítségével, akivel már 3 hónapja nagyon jó "barátok" , lelki társak!

2015. jún. 12. 18:25
 30/41 anonim ***** válasza:
Szerintem igazad van, de nem tehetsz semmit. Alkalmazkodsz vagy elköltözöl.
2015. jún. 12. 18:30
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!