Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Körülmetélést melyik szülőnek...

Körülmetélést melyik szülőnek van joga eldönteni?

Figyelt kérdés

Nemsokára megszületik a fiúnk. Egyikőnk sem zsidó a gyakorlatban, de nekem vannak zsidó őseim. Én szeretném körülmetélni majd, de a párom ellenzi.

Nem vagyunk házasok, nem is leszünk, egyszeri alkalom adta ajándék lett.

Szerintetek nekem vagy neki van nagyobb beleszólása abba, hogy körül legyen e metélve? A családban nálunk mindenki átesett ezen pici baba korában.

Természetesen ő elismeri az apaságot, az ő vezetékneve is és az enyém is benne lesz a nevében, de beleszólhat abba, hogy elvégezzük e a körülmetélést vagy ne?

2015. máj. 29. 20:35
1 2 3 4 5
 31/45 anonim ***** válasza:
91%

"Nos, ha jogilag nézzük, és te neveled a picit, akkor a te döntésed"

Ez is baromság. A fontos kérdésekben a szülőknek akkor is közösen kell dönteni, ha külön élnek.

2015. máj. 29. 22:21
 32/45 anonim ***** válasza:
63%
Ez nagyjából a 60 as évekig kizárólag orvosi kérdés volt. Te se erőltesd a dolgot. Mutasd meg a doktornak a gyereket, és ha az a része is teljesen rendben lesz, akkor hagyd meg neki a jogot, hogy döntsön ebben a kérdésben. És akkor nem fogja 17 évesen a gyk-n kérdezni, hogy mi van a fitymámmal, meg nem tudom hátrahúzni etc. Ez a szülő dolga, és nem vallási kérdésben dönteni, a gyerek feje felett.
2015. máj. 29. 22:21
 33/45 anonim ***** válasza:
86%
Nem akarok bunkó lenni,de szerintem egy férfi jobban ért a témához... Amúgy szerintem majd a gyerek dönt.. Én biztos nem metéltetném körbe. 28n
2015. máj. 29. 22:23
 34/45 anonim ***** válasza:
73%

Miért ne lenne joga?

Felvállalja a gyereket tehát az övé is.

A gyerekre kellene hagyni a dolgot és ha neki ez a vágya akkor megcsinálja majd ha felnő.

2015. máj. 30. 10:43
 35/45 anonim ***** válasza:
78%

Kérdező!

Mi tennél, ha az apuka családjában meg egy nyaki tetoválás lenne szokás, amit már kisbaba korban el akar végeztetni? Ha te úgy gondolod, hogy egy ilyen maradandó dologban dönthetsz egyedül, akkor ez ellen sem tiltakozhatnál, hiszen az apa ugyanolyan, TELJES JOGÚ szülője a gyereknek.

De ami a legfontosabb! Szerintem akármilyen maradandó testi dologról van szó, abban csakis a gyerek dönthetne majd nagyobb korában.

Nagyon kiakasztottál amúgy Kérdező....! Nincs olyan, hogy van apja a gyereknek, akinek vannak kötelezettségei a gyerekkel szemben, de szülői jogai nincsenek! Úgy látom az nem baj, hogy felvállalja, hogy támogatja majd anyagilag, örököl utána a gyerek, de te úgy gondolod, hogy te szülöd, ezért több jogod van.

Eszem megáll! Nőként sem tudom hova tenni a logikádat!

2015. máj. 30. 13:36
 36/45 anonim ***** válasza:
100%

Hát hogyne szólhatna bele! Pontosan annyi joga van ebben dönteni, mint neked.

Egyébként nem értem, ha mint írod, nem gyakorlod a vallást, akkor miért pont azt a szokást akarod belőle tartani, ami egy döntésképtelen csecsemő megcsonkításával jár, aki ráadásul a saját gyereked?!

Hallgass apukára, ez esetben neki van igaza.

2015. máj. 30. 14:36
 37/45 anonim ***** válasza:
90%

Szia kérdező!

Én zsidó (származásilag) vagyok és nem vagyok átmetélve.

Annak ellenére ,hogy az egyik nagymamám is "papíron" judaista.

Saját véleményem:

Ha nem vagy vallásos akkor miért akarod?

Én személy szerint kissé sajnálom ,hogy a szüleim "nem tették" meg (mármint nem vagyok átmetélve) ,de így utolag nem nagyon tenném meg.

Zsidó az akinek legalább egy őse az. :)

Üdv!

2015. máj. 30. 15:03
 38/45 anonim ***** válasza:
60%

Kedves Kérdezõ!

Sztem kissé zavaros a leírásod.

1) "Nemsokára megszületik a fiúnk."

Ebbõl arra követkaztetek, hogy már tudod, hogy fiú lesz ( gondolom, ultrahang ). Eddig tiszta.

2) "Egyikőnk sem zsidó a gyakorlatban, de nekem vannak zsidó őseim."

"a gyakorlatban" - úgy érted, nem gyakoroljátok a vallást? ( Felteszem, nem is ismeritek túlzottan. ) - Ez is majdnem tiszta ( világos ).

3) "de nekem vannak zsidó őseim"

Ebbõl meg nem feltétlenül következik, hogy zsidó vagy a chalakha ( zsidó vallási jog ) szerint. Néhányan helyesen írták, most idézek:

"zsidó nõ gyereke akkor is zsidó, ha az apja nem zsidó, nem-zsidó nõ gyereke akkor se zsidó, ha az apja zsidó" - rabbi Simeon bar Yochay ( isz. 2. sz Talmud - Nashim - Kiddushin 68b - harmadik kérdés - nem szó szerint így, de így egyszerûbb és az értelme ez. )

Vagyis abban az esetben tekintheted magad zsidónak ( akár gyakorlod, akár nem ), ha "az õseid" anyai ágon értendõk, thát, ha Édesanyád, az Õ Édesanyja és így tovább.

4) "a párom ellenzi.

Nem vagyunk házasok, nem is leszünk, egyszeri alkalom adta ajándék lett. "

Egyelõre a "párom" vs "Nem vagyunk házasok, nem is leszünk"

Itt kezd nem világos lenni, mert attól, hogy "nem is leszünk", még tervezhettek élettársi kapcsolatot, bejegyezve, vagy anélkül, ebbe hadd ne szóljak bele, jogil különbség van.

Mindenesetre, ha csak "egyszeri alkalom adta ajándék" és még nem túl hosszútávú tartós kacsolatot sem terveztek, akkor a természetes apát nem nevezném párodnak, max alkalmi partnerednek. Ha így van, nincs sokkal több beleszólása, mint bármelyik alkalmi táncpartnerednek.

5) "Természetesen ő elismeri az apaságot, az ő vezetékneve is és az enyém is benne lesz a nevében"

Ha valóban õ az apa, még szép, hogy elismeri ( amivel vállalja a tartásdífizetést ), hogy csak rövid, alakalmi után a nevét is adja, az már valami, de még mindig nem a lényeg.

A beleszólás szempontjából az a lényeg, hogy részt akar-e venni a gyerek nevelésében?

( Off: a nevelés Neked komoly feladat, eszembe jut hajdani ifjúkoromból egy vita, amikor egy barátom szivehölgyérõl mondta, hogy biztos jobban ért a neveléshez, mert õ - mint nõ - anyajelölt és gyereket nevelni minden any tud. Elmeséltem Anyunak, mire Õ: a barátod hülye, SZÜLNI tud minden anya, de attól még nem biztos, hogy nevelni is. :) Szóval, majd kapaszkodj! :) )

Remélm, világos az eddigiekbõl, hogy semmiféle erkölcsi értékelést nem fogalmaztam meg. Ilyesmi eszem ágában sincs, ahhoz nincs elég információ, ha volna, se szertnék. Felnõtt emberek vagytok ( majdnem :) ).

"A családban nálunk mindenki átesett ezen pici baba korában. "

Vagyis családod férfitagjai zsidók, bár ez tulajdonképp nem biztos, az US több tagállamában a legtöbb kórházban rutin, ott a zsidók szülõk szólnak, hogy ne, mert majd rituálisan, másképp nem lenne kóser. ( Természetesen a vallási metszõ ebbõl a szempontból teljesen szakképzett csecsemõsebész, mindent tud amit kell, vagyis orvosilag ua színvonal, mint a kórházban. )

Egy orvos ismerõsöm szerint ny Európában is divat, de ott nem autómatikus.

"Szerintetek nekem vagy neki van nagyobb beleszólása abba, hogy körül legyen e metélve?"

Ha valóban csak alkalmi kapcsolat volt és a természetes apának nincs szándékában résztvenni a nevelésben, akkor természetesen beleszólása sinics. Se "nagy", se "kicsi".

Ezek után lássuk a mellette / ellene:

Ha Te a fentiek értelmében zsidónak számítassz, akkor erõsen javaslom, akkor is, ha nem gyakorlod, mivel akkor a gyereked is zsidónak számít és nem tudhatod, hogy esetleg felcseperedve nem érdeklõdik-e a vallás iránt, akkor meg utólag kellene.

Igaz, az sem nagy ügy, egy rabbi é "móhél" ( aki körülmetél ) mesélte, a legidõsebb paciense 86 éves volt, egy másik rabbi tudott valakirõl, aki százévesen. Egy barátom elmondta, hogy õ 30 évesen és délután már dolgozott.

A vallási szemponton túl mellette szól, hogy a csajok általában jobban szertik a körülmetélt srácokat és nem kifejezetten vallási alapon ( nemtom, vannak-e tapasztalataid és milyenek ). A korábbi hozzászólók tudáléjai ellenére.

A tetejébe képzeld el, ha kamaszként pont egy vallásos zsidólányba zúg bele ....

Mellete szól az is, hogy 8 napos korban ( ami az elõírás ) a legkisebb a baba érzékenysége.

Mindenesetre, ha mellette döntesz, rabbihoz menj, ne urológiára, nem mintha ott nem tudnák kifogástalanul, csak az vallási szempontból nem kóser.

Ellenérv, illetve halasztás melletti érv csakis, ha valamilyen egészségügyi-orvosi komplikáció lép fel.

Mindenesetre a nyolcadik nap annyira szigorú parancs, hogy még akkor is elvégzik, ha a nyolcadik nap Szombatra esik. Persze, mindenképp elõre meg kell beszélni.

( Az említett lehetõségrõl jut eszembe: egy srác lélexakadva esik be az urológus sebészhez:

- Doktor úr! Végezze el rajtam a ... a ... kasztrációt!

- De fiatalember! meg van ôrülve?

- Doktor úr! Siessen, nincs idôm!

Annyira erôsködik, h a doki végül elvégzi a mûtétet, majd míg a srác öltözik:

- Legalább árulja el, miért kellett?

- Zsidólányt veszek feleségül és a szülôk ragaszkodtak ehhez.

- Atya Isten! Az nem kasztráció! Az cirkumcizio!

- Na látja doktor úr, ez a helyes kifejezés. )

2015. máj. 31. 02:03
 39/45 anonim ***** válasza:
50%

21-22# a kérdező az anya, és ő mondja magát zsidónak, vagyis rajta keresztül (ahogy helyesen le is vezetted) örökölte meg a zsidóságot szegény gyerek.

Kérdező! Nincs jogod ezt eldönteni.

1. nem vagy férfi, még csak fogalmad sem lehet róla, hogy ez milyen

2. nem dönthetsz egyedül, nem csak a te gyereked

3. ha a gyerekednek ez majd nem tetszik, meg ciki lesz az oviban, majd megmutatod neki a nagyapa farkát, hogy neki is ilyen??

4. NEM A TE TESTED!!!

Csonkíttasd meg magad, ha annyira menő ez felétek, de a gyereked majd döntsön arról, hogy Ő mit akar.

Még ha tartanátok a vallást, de csak így, brahiból... agyam eldobom...

2015. máj. 31. 18:30
 40/45 anonim válasza:
71%

> Ha Te a fentiek értelmében zsidónak számítassz, akkor erõsen javaslom, akkor is, ha nem gyakorlod, mivel akkor a gyereked is zsidónak számít és nem tudhatod, hogy esetleg felcseperedve nem érdeklõdik-e a vallás iránt, akkor meg utólag kellene.

Nem.

1) a gyerek zsidónak számít. PONT. Ha körül van metélve, ha nincs. Mert az anyja zsidó. Ennyi.

2) egy talánért ("ha majd érdeklődik a vallás iránt") ráerőltetni tök feleslegesen a dolgot... ez azért erős, főleg annak tudatában, hogy

3) anyu (a Kérdező) nem vallásos.

> A vallási szemponton túl mellette szól, hogy a csajok általában jobban szertik a körülmetélt srácokat és nem kifejezetten vallási alapon ( nemtom, vannak-e tapasztalataid és milyenek ). A korábbi hozzászólók tudáléjai ellenére.

[citation needed], statisztikákat akarok látni. (És ha igen, miért ne szereltethetné meg a gyerek majd ha felnő? Ha annyira akarja, hogy a lányok állítólag jobban szeressék a farkát)

> Mellete szól az is, hogy 8 napos korban ( ami az elõírás ) a legkisebb a baba érzékenysége.

Mindenesetre, ha mellette döntesz, rabbihoz menj, ne urológiára, nem mintha ott nem tudnák kifogástalanul, csak az vallási szempontból nem kóser.

Bocsáss meg, de ez egy akkora baromság, hogy szakad tőle a plafon. A kisbaba bármikor érzékeny, a nyolcadik napba csak utólag magyarázták bele azt, hogy ezért "jobb", nem azért előírás a nyolcadik nap.

2015. jún. 1. 19:05
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!