Körülmetélést melyik szülőnek van joga eldönteni?
Nemsokára megszületik a fiúnk. Egyikőnk sem zsidó a gyakorlatban, de nekem vannak zsidó őseim. Én szeretném körülmetélni majd, de a párom ellenzi.
Nem vagyunk házasok, nem is leszünk, egyszeri alkalom adta ajándék lett.
Szerintetek nekem vagy neki van nagyobb beleszólása abba, hogy körül legyen e metélve? A családban nálunk mindenki átesett ezen pici baba korában.
Természetesen ő elismeri az apaságot, az ő vezetékneve is és az enyém is benne lesz a nevében, de beleszólhat abba, hogy elvégezzük e a körülmetélést vagy ne?
Kezdjük azzal, hogy a fiad nem zsidó még ha te zsidó vezetéknevű is vagy ugyanis van egy sokkoló tény, a fiad egy gój, anyai ágon öröklődik a zsidóság de utána lehet nézni mért is van így... apropó ne csesszél már ki vele, egyrészt nem lesz érzékeny a fütyköse és nem fogja olyan intenzíven érezni a dolgokat a fiad, meg nem vagyunk a sivatagba se, hogy erre szükség legyen!
Még mielőtt valaki rám-sütné, hogy antiszemita vagyok akkor az üljön le, semmi bajom a zsidókkal.
Egy gój.
szerintem a körülmetélés egy elavult barbár szokás, ami visszafordíthatatlan testi változást okoz egy tehetetlen kisgyereken valami régi vallási hagyomány alapján, amit igazából még a kérdező, a gyerek anyja sem tart.
Kedves kérdező, természetesen, ha tartanád a szombatot, rendszeresen járnál zsinagógába és csakis kóser kaját főznél, akkor egészen más lenne a helyzet, akkor azt mondanám, hogy természetesen metéltesd körül a fiad.
De úgy olvasom, hogy te csak akkor veszed komolyan a vallási hagyományokat, ha az valaki más (elő)bőrére megy!!! Ez szerintem kicsit sem etikus.
Ha a gyerek később felnőttkorában meg akarja találni a zsidó gyökereit, majd gondoskodik a saját körülmetéltetéséről, de csak azért, mert a kérdezőnek van néhany metélt férfirokona, nem biztos, hogy meg kell nyesni a szerencsétlen kisbabát.
BTW, egyáltalán biztos, hogy a gyerek fiú lesz?
Nos, ha jogilag nézzük, és te neveled a picit, akkor a te döntésed, de csak vallási okokból MINEK? FŐleg, ha nem is gyakorlod a vallást.
Ez olyan csonkítás. Vannak előnyei, hátrányai.
Szóval inkább ne, döntsön ő, ha nagyobb lesz, hogy akarja-e vagy sem.
#21:
Nem tudtoddal, hanem valóban, a zsidóság anyai ágon öröklődik csak.
Ha az anya zsidó, akkor a gyerek is. Ha csak az apa, akkor nem.
angolul tudóknak egy érdekes szatíra erről :)
Ez egy nagy marhaság, semmi értelme.
Hagyd mr szegény gyereket, nem kell belőle bohócot csinálni egy idióta szokás miatt...
18L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!