Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mi indít egy felnőtt embert a...

Mi indít egy felnőtt embert a XXI. században arra, hogy gyerekeik házastársaival, az unokáik anyjával, apjával magáztassák magukat?

Figyelt kérdés

Elnézést a nyakatekert fogalmazásért.

Ők ettől többnek érzik magukat?

2015. márc. 19. 12:23
1 2 3 4 5
 21/42 anonim ***** válasza:
69%
Ja és még valami:nem,nem érzik magukat többnek ettől,rendes,tisztességes emberek,csak talán valamelyest régimódiak.
2015. márc. 19. 13:13
 22/42 anonim ***** válasza:
60%
Az illemtan. Az pedig százezer év múlva is ugyanaz marad.
2015. márc. 19. 13:25
 23/42 anonim ***** válasza:
62%

Na,

akkor én mondok egy ellenpéldát. Nekem az első bemutatkozáskor felajánlották, hogy tegezzem őket. De miért???? Szó szerint így hangott el:

Tegezzél minket nyugodtan, hiszen te már nem vagy annyira fiatal meg hát a Józsinál (a párom, aki első gyerek) is sokkal idősebb vagy....

(a hátam mögött azt mondta, hogy ÖREG VAGYOK hozzá).

A bemutatkozáskor én 33 voltam, a párom 30 (hú de öreg voltam) ők meg hatvan körüliek.

Nem mindenhol szokás a tegeződés. Fogadd el, hogy így van. Az én szüleim pl. a tesóm férjének csak évek után mondták, hogy tegeződjenek, de az én páromnak meg rögtön.

2015. márc. 19. 13:33
 24/42 anonim ***** válasza:
62%

Amikor anyósoddal, apósoddal megismerkedsz, valójában két idegen ember, akik ráadásul 20-30-40 évvel idősebbek nálad. Jólnevelt körökben alap a magázódás.

Amíg együtt jársz a gyermekükkel, még mindig nem fűz hozzájuk különösebb kapocs, miért is kellene tegeződni? (Más eset, ha a gyakori összejárás, közös érdeklődés, hasonló habitus stb. miatt baráti kapcsolat alakul ki, ilyen esetben fel is szokták ajánlani a tegeződést.)

Az esküvőig, gyerekszülésig általában eltelik annyi idő, hogy a felek beleszoknak a magázódásba, persze arra is van példa, hogy esküvő után ajánlják fel a tegeződést. És olyan is van, amikor a fiatalnak esik nehezére tegezni a nálánál évtizedekkel idősebb anyósát, apósát.

Ha szerinted a 21. század egyenlő azzal, hogy a nyelvi illemet le lehet húzni a vécén, akkor csak remélni tudom, hogy nem lesz túl sok követője az elképzeléseidnek. (A válaszokból szerencsére ez látszik beigazolódni.)

2015. márc. 19. 14:14
 25/42 anonim ***** válasza:
42%

Nem osztom a többség véleményét.

Általában csendőrpertunak hívják, amikor anyós após tegez, de fordítva elvárják a magázódást. Tehát alá-fölé rendelt viszonyt jelent, ami ebben a konstellációban a valóságban nem áll fenn. Esetemben apósom nem esik nehezemre magázni, anyósom viszont igen, mivel kifejezetten bunkó, kioktató a stílusa, és folyamatosan próbálja éreztetni, hogy ő mennyivel több nálam (szerinte).

Szóval hogy a kérdésre is válaszoljak, több oka is lehet annak, ha valaki nem ajánlotta fel a tegezést, ő maga viszont tegez.

1. Nem ismeri az illemet (nem, nem ezt írja elő az etikett..) Valójában két felnőtt ember között alap a magázódás, ha az idősebb felajánlja a tegezést, akkor illik elfogadni, viszont amíg nem ajánlja fel, addig ő is magáz.

2. így nőtt fel, számára így a természetes

3. éreztetni akarja a felsőbbrendűségét

Meg persze ahány ember, annyi oka lehet.

2015. márc. 19. 15:02
 26/42 anonim ***** válasza:
53%

[link]

"Az ön megszólítás udvarias, tiszteletet sugall.

A tegezés szabályai: csak a nők vagy a náluk jóval idősebb/magasabb rangú férfiak ajánlhatják fel; -a nők egymás között: csak az idősebb/magasabb rangú kezdeményezheti. A tegeződést visszautasítani minden körülmények között sértés!"

Előző, már még is mitől volna illetlenség, ha nagyszülő nem ajánlja fel a tegezést? Nem kötelező! Ahogy elfogadni se kötelező, ha fel is ajánlják!

2015. márc. 19. 16:06
 27/42 anonim ***** válasza:
67%

Hol írtam, hogy sértő, ha valaki nem ajánlja fel a tegezést? Szövegértelmezés nem megy, ugye?

Ha valaki nem ajánlja fel a tegezést egy felnőtt embernek, neki sem illik letegezni, én ezt írtam. Tehát egyoldalú tegezés nem illik. Ha már linkelgetsz, meg idézgetsz, akkor olvasd is el. Ha már elolvasod, akkor próbáld értelmezni.

2015. márc. 19. 16:21
 28/42 anonim ***** válasza:
49%

27: már bocs, de ezek szerint neked fogalmad sincs arról, hogy te mit írsz le!

Ezt te írtad:

"Szóval hogy a kérdésre is válaszoljak, több oka is lehet annak, ha valaki nem ajánlotta fel a tegezést, ő maga viszont tegez.

1. Nem ismeri az illemet (nem, nem ezt írja elő az etikett..) Valójában két felnőtt ember között alap a magázódás, ha az idősebb felajánlja a tegezést, akkor illik elfogadni, viszont amíg nem ajánlja fel, addig ő is magáz.

2. így nőtt fel, számára így a természetes

3. éreztetni akarja a felsőbbrendűségét"

Mióta illetlenség, ha nagyszülő tegezi az unokáját, felnőtt gyermekét - bár az utóbbiról szó esett a kérdésben -, de az unoka nem tegezheti őt? És miért érezné ettől felsőbbrendűnek magát? És mi az, hogy nem ezt írja elő az etikett? Beidéztem, hogy a tisztelet jelét mutatja a magázás. Semmi többről nem szól a dolog. És arról se írt senki, hogy kötelező lenne, de illemtan szabályaihoz tartozik.

2015. márc. 19. 16:54
 29/42 anonim ***** válasza:
90%

Én a párom anyukáját tegezem (meg a nagyszülőkön kívül mindenkit a rokonságban), az apukáját viszont magázom.

Eddig még nem ajánlotta fel, én pedig nem fogom magamtól. Nem zavar egyébként, nagyon szeretem az apukáját, úgy látom ő is. Egyszerűen csak távolságtartóbb, mostanra pedig lehet már ő is megszokta.

Úgy gondolom, hogy az esküvőnk után már biztosan fel fogja ajánlani, de ha nem, akkor azt sem bánom. Igazából már megszoktam. Vagy ha mást nem akkor anyósom rászól. :)

NEm gondolom, hogy ő ettől többnek érezné magát. Iskolaigazgató, lehet hogy ezért sem megy neki annyira a tegeződés egy "gyerekkel".

2015. márc. 19. 17:21
 30/42 anonim ***** válasza:
58%
Fogadd el hogy épp hogy nagykorúként nem tegezhetesz le nyugdíjas embereket!
2015. márc. 19. 17:23
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!