Egy nő lemondott az újszülött fiáról (utána valószínűleg örökbe fogadták a gyereket, de ez sem biztos). A fiú már felnőtt, és eddig nem sikerült megtalálni. Most már adhatnának róla információt az anyának?
A nő az évek során sokszor próbált a fiúval kapcsolatba lépni. Több helyen próbálta, hatóság, kórház, gyermekotthonok, önkormányzat stb., de nem tudott meg róla semmit. Azt sem tudja, hova került a születése után.
Hogy lehetne megtalálni a fiút? A hatóság - még ha nem is adhatná ki az adatokat - könnyen ki tudná deríteni, hol van?
És ha a fiú keresné az anyját, neki sem mondhatnának semmit?
És további kérdés, hogy az anyja halála esetén a fiú örökölhetne utána?
És mit érne el azzal hogy ha megtalálná? Odamegy hozzá és mondja hogy én voltam aki x évvel ezelőtt lemondtam rólad,de most törtétn valami és megakartalak keresni.
Felejtsd el. Ne okozz neki több sérülést.
Nem fogják kiadni az örökbefogadó szülők nevét, tehát hivatalosan esélye sincs megtalálni.
Nyilvánvalóan ebből kifolyólag örökölni sem fog tudni utána a fiú, de nem is valószínű, hogy akarna.
Örökléshez: ha az anya a fiára hagyja a vagyonát, akkor örökölhet, de nem mint normál esetben leszármazottként, mert jogilag nem a fia. Tehát rá kell hagyni az örökséget végrendeletben.
Nem tartom fairnek az anyától, hogy most ennyi év után keresi a fiát. Egyszer lemondott róla valamilyen okból, lehet a a fiú nem is tud róla, hogy örökbe fogadott. Ha a fiú tud az örökbefogadásról, és érdekli ki a szülőanyja, meg tudja találni. Nem véletlen nehéz szinte lehetetlen ez fordítva. Egyébként először a nevelőszülőkkel kellene beszélni, megadni nekik a jogot, hogy ha már sajátként nevelték a gyereket, eldöntsék, hogy hogyan közlik vele a tényt. (ha akarják)
Nem.. Hovatalosan neki ha nem nyílt örökbefogadás cotl semmit adatot nem adhatnak ki
A fiunak 18 éves korában megadják a lehetőséget, hogy felvegye a kapcsolatot a szüleivel.
A hatősag tudja hol van
Az örökbeadó anya nem keresheti a gyerekét, semmilyen hatóság nem adhat neki információt. A gyerek keresheti a gyámhatóságon keresztül a vér szerinti szüleit, de neki is csak akkor fogják kiadni az adatokat, ha abba a keresett szülők is beleegyeznek.
Örökölni nem fog a fiú a szülőanyja után, mert jogilag semmi közük egymáshoz.
Első vagyok.
Egy román ismerősöm örökbe fogatott lánya csak azért kereste meg, mert járt egy mende-monda mely szerint a valódi anyja púpos hátú és ki akarta deríteni hogy ez örökölheti-e a gyereke. Csak az orvosi papírokat kereste meg.Ha jól emlékszem, akkor Szerbiábabn élt az anyja.
Köszönöm a válaszokat.
És ha nem fogadták örökbe a fiút, hanem gyermekotthonba került, akkor van esély megtalálni? És az öröklés hogy történik ebben az esetben?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!