2 hetes a kisbabám, s az édesapját nem érdekli, mégcsak meg se nézte. Az apai jogait nem hajlandó érvényesíteni. Mi a teendő ilyen estben? A nevére sem veszi, semmi. kötelezhettem hogy a nevén legyen, gyerektartás?
Na, akkor én válaszolok a kérdésre is.
Először visszakérdezek: Az anyakönyvi kivonatában nem szerepel az apa helyén senki? (Apasági nyilatkozat hiányában, gondolom, üres ez a rovat.) Ebben az esetben fogsz kapni a gyámhivataltól egy levelet . (vagy talán már kaptál is) Ebben felkérnek, hogy fáradj be hozzájuk és nevezd meg az apát a gyermek családi jogállásának rendezése érdekében. Ugyanis az a rovat nem maradhat üresen. Alapból az apával együtt kellene menned, hogy ő ott elismerje, de ha egyedül mész és megnevezed az apát, akkor ők hivatalból, a gyerek nevében pert indíthatnak ellene. Ugyanis senkit nem fog érdekelni a szülők nyavalyája, a gyámhivatal a gyerek érdekeit fogja nézni az apa érdekeivel szemben is!
DE! Én is azt mondom, hogy ezt érdemes átgondolni. Ha kötelezettségeket varrnak az apa nyakába, azzal bizony jogokat is fog kapni! Gondol át, hogy akarod-e (illetve, hogy a gyereknek jó-e) , hogy esetleg évekig felé se néz az apja, aztán meg megjelenik (a gyerek számára idegenként) és követeli, hogy elvihesse egy hétvégére, mert joga van hozzá. Kell ez Nektek?
Ha úgy döntesz, hogy inkább nem kérsz belőle, akkor kénytelen leszel vállalni, hogy nem fogsz gyerektartást kapni, ugyanakkor nem kell az előbb emlegetett problémáktól sem tartanod.
Gondold jól át, hogy mi lesz a legjobb a gyerekednek! Ebben most csak az Ő érdekei vezéreljenek!
Ha nem akarod, hogy jogai legyenek az "apukának", akkor jogod van az előbb említett gyámhivatali meghallgatáson azt mondani, hogy nem kívánod megnevezni az apát. Ebben az esetben nyilatkoznod kell, hogy nincs már vele semmilyen kapcsolatod és kéred, hogy a gyerek számára képzelt apát állapítsanak meg. Így ki kell találnod egy NEM LÉTEZŐ személyt, akinek nevet, címet "adsz", ezt fogják beírni képzelt apaként és az anyakönyvében az "apa" rovatban ez a név fog szerepelni. Ugyanekkor kérheted, hogy a gyerek vezetékneve legyen a megadott képelt apa vezetékneve, de kérheted azt is, hogy maradjon a Te neveden.
Gondold jól át, melyik verziót választod!
Ez az aláírós dolog is fontos. Lehet, hogy jobban járnál az apuka nélkül.
Egyik nagynéném is felelőtlen volt a kisfia születésekor, bár náluk nem az volt a baj, hogy apuka nem akarta a babát, inkább az, hogy apuka még önmagára is igénytelen trehány, ha heti 1-szer megmosdik, akkor az már nagy dolog, meg munka terén se valami szorgalmas ember, nem tudom, most éppen van-e munkája, bár nagynéném ezt akkoriban nem látta bizonyos okokból, lényegtelen, a gyerek jött, várták, össze nem házasodtak, de apuka nevére vette a kisfiút. Telt az idő, és nagynénémnek óriási lehetősége adódott, és gyakorlatilag mivel ő tartotta el egyedül a gyereket és apuka csak hébe-hóba bukkant fel, nem hagyhatta ki, külföldön kapott álláslehetőséget orvosként, csakhogy a gyerkőc kivitele már nem volt ilyen egyszerű, apukát elő kellett keríteni ahhoz is, hogy a gyereknek lehessen útlevele, meg hogy egyáltalán kivihesse a kisfiút külföldre. Végül azért sikerült, de amíg a gyerek nagykorú nem lesz, minden a kiskölyökkel kapcsolatos hivatalos ügyintézéshez kell az apuka aláírása is, aki ki tudja, éppen melyik aluljáróban kószál.
Egy ember kivételével az senkinek nem jutott eszébe, hogy ez nem kívánságműsor, a gyermek 3 éves koráig rendezni kell a helyzetét, meg kell nevezni az édesapát, a gyámügy ugyanis hivatalból elindítja ezt az eljárást. Szóval ezt is vegyétek fontolóra akkor amikor kizárólag azt firtatjátok hogy ki védekezett vagy ki nem. A történet jó részét nem is ismerjük, és igen, sajnos előfordul hogy a családszerető, megbízható pasi hirtelen lelép egy luvnyával, maga mögött hagyva mindent. Az én párom (több éves kapcsolatban) is gyereket akart, majd mire terhes maradtam ő már máshol járt... na erről ennyit hogy kizárólag futó kalandból szülnek egyedül gyereket. Soha nem jutott volna eszembe elvetetni, de a felelősséget igenis a férfinek is viselni kell. Könyörgöm, belegondoltatok hogy mi lenne ha a pasik csak úgy kószamód mindenhol csinálnának egy-egy gyereket, hiszen úgysem kötelezhetőek semmire, elég csak annyit mondani hogy bocs, én nem akartam. Láthatása pedig az anya beleegyezésével lehet, és 3 éves koráig ez az anya mindenkori lakóhelyén és felügyeletével történhet. És a felügyeleti jogot sem köteles az anyuka megosztani az apukával, tehát, nem kell mindenhez a beleegyezése.
Most jöhet hideg-meleg a nyakamba...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!