Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Szerintetek kell szégyenkeznem...

Szerintetek kell szégyenkeznem emiatt?

Figyelt kérdés

Egy nagy családi házban élünk a párommal egy kisvárosban, ahol mindenki ismer mindenkit. Nagyon jól fizető munkánk van, de ezért rengeteget is dolgozunk, + van egy gyerekünk is. Emellett mégis mindig elláttam otthon a háztartást, rend volt, tisztaság. Van egy család az utcánkban, akik nagyon nagyon rossz anyagi körülmények között élnek. Egy anya a 4 gyerekével. Az anya gyárban dolgozik minimálbéréért, de így is iszonyatosan szerény körülmények között élnek. A gyerekek 18, 14, 10 és 8 évesek. Egyik nap összefutottam a 18 éves lánnyal, kicsit beszélgettünk, mondta hogy muszáj lenne suli mellett elvállalnia valamilyen munkát, mert az édesanyja egyszerűen nem tudja eltartani őket, olyan alapvető dolgokat nem tudnak kifizetni, mint pl a gázpalack csere. És tőlem kérdezte, hogy nem tudok-e valamilyen munkát. Mondtam, hogy sajnos nem. Este elmeséltem a páromnak is, ő is nagyon megsajnálta, s felvetette, hogy nem tudnánk-e esetleg mi adni neki valamilyen munkát? Sokat dolgozunk, anyagilag nincsenek gondjaink, de kevés a szabadidőnk, mi lenne, ha felajánlanánk, hogy járhat hozzánk takarítani, vagy ilyesmi. Másnap meg is kérdeztem a lányt és nagyon örült az ajánlatnak, mert 3 házra lakik tőlünk. Azóta szombatonként 4-5 órát jön hozzánk délelőtt. Azt tudni kell, hogy én minden házimunkát elvégzek hétköznap, neki olyan feladatokat szoktam adni, amire nekem munka mellett nincs energiám, pl pucolja meg az összes ablakot, vagy törölgesse le a polcokat (80 négyzetméteres nappali teli porfogókkal), meg ilyen "nagytakarítási" dolgokat. Ha éppen nem jut eszembe semmi, akkor megkérem, hogy vigyázzon csak a gyerekre pár órát, addig én elmegyek meginni egy barátnőmmel egy kávét, vagy ilyesmi (párom minden szombaton dolgozik). 1000 forintos órabért fizetünk neki, ami hetente 4-5ezer ft, azaz havonta 20-25. Nekünk ez egyáltalán nem megterhelő, és én is jól járok, mert nekem már tényleg nem lenne erőm nagytakarításra, és tudom hogy nekik is nagy segítség. Hétköznap a mosás-porszívózás-mosogatás stb dolgokat amúgy is én csinálom.

Na és most jön a lényeg. Kb 1-2 hónapja jár hozzánk a csajszi, erre tegnap este anyám beront, mint egy őrült elmebeteg, fröcsögő szájjal (de komolyan, szó szerint önkívületi állapotban), hogy most hallottam az xy barátnőjétől, hogy én akkora úrinő lettem, hogy bejárónőt tartok, és hogy lesült a bőr a képéről, majdnem elsüllyedt szégyenében, hogy az ő lánya ennyire mihaszna, hogy még a saját háztartását se tudja ellátni egyedül, ő nem ilyennek nevelt engem, és jobb ha tudom hogy csalódott bennem és helyettem és szégyelli magát az egész város (értsd Mariska meg Juliska néni) előtt. Mert az ő lányaik meg menyeik maguk csinálnak mindent, és ez neki szégyen, hogy én erre sem vagyok képes. Megpróbáltam neki elmagyarázni, hogy meg tudnám csinálni, de mi direkt ennek a lánynak akarunk munkát adni, hogy egy kis plusz bevétele legyen a családnak, de egyszerűen nem lehetett vele beszélni, mert magán kívül volt és elviharzott. Azóta felhívtam de azt mondta, hogy majd akkor telefonáljak, ha befejeztük a rongyrázást meg az úriaskodást. Most mit csináljak??

Igaza van anyámnak, szerintetek egy tényleg szégyen (kisvárosban)? Ne hívjam többet a lányt, mert megszólnak? Sajnos anyámnak annyiból igaza van hogy ez egy kis, falusias község, és itt nem divat, hogy az embernek "bejárónője" van, ettől én már teljesen leszerepeltem mint háziasszony és mint anya. Félek, hogy még több támadás fog érni (ilyen mindenki ismer mindenkit szintű helyen élünk). Ti mit tennétek?

2014. nov. 14. 09:54
1 2 3 4
 21/33 anonim ***** válasza:
91%

Én tennék rá hogy a falu mit gondol. Elég primitív emberek, hogy csak odáig terjed a gondolkodásuk ameddig. Ahelyett hogy azt néznék, hogy milyen rendes tőletek, hogy így segítitek a családot!

Szerintem meg becsülésre méltó az amit tesztek!!!!

2014. nov. 14. 10:45
 22/33 anonim ***** válasza:
90%

Íme az emberi irigység...

Azt mondanám Anyámnak:

"Mondd meg Mariska néninek, hogy ha a seggét a földhöz veri is, oda teszem a pénzem, ahová akarom, mert nem loptam! Amúgy meg Neked, ha fontosabb a Mariska néni véleménye, akkor Te se telefonálj Nekem, csak majd ha befejezted velük együtt a pletykálkodást!"

2014. nov. 14. 10:47
 23/33 anonim ***** válasza:
93%
Egyáltalán nem kell szégyenkezned emiatt, szerintem nagyon rendes tőletek, hogy így segítetek ennek a családnak. Ha nektek sem megterhelő és a lány is szívesen csinálja akkor miért ne? Nagy szegénységben az a 20-25 ezer forint is nagyon sokat tud számítani. A többi válaszadónak is igaza van abban, hogy anyukádnak semmi köze hozzá, hogy mire költitek a fizetéseteket. Belefér ennyi, mindenki jól jár. Jó, hogy vannak még ilyen emberek mint Ti :).
2014. nov. 14. 10:50
 24/33 anonim ***** válasza:
84%

1. Amit tesztek, az nem szégyellnivaló, és nagyon tisztességes, emberséges viselkedés.

2. A lánynak ezzek tényleg segítetek, mert nem alamizsnát kap, hanem megkapja azt az érzést, hohy megdolgozik a pénzért.

3. Nektek is segítség, mert több idöd jut más, fontosabb dologra.

4. A "mindenki véleményét" nem érdemes figyelembe venni, idövel úgyis más valaki lesz a "szenzáció".

5. Amikor esetleg - de csak nagyon esetleg - negatív lehetne az, hogy a háztartásodban más dolgozik, ha közben te abszolút nem csinálnál semmit, de mitn segítséget akkor is pozitivan kellene értékelni.

6. Anyádnak meg meg kellene mondani, hogy ha neki ez szégyen, jogában áll nem jöni hozzátok, akkor neki nem lesz smemi köze a dologhoz.

7. Megjegyzem, elöfordulhat, hogy anyádon kívül senkinek sincs igazán problémaja ezzel, csak rájuk hivatkozik.

2014. nov. 14. 10:51
 25/33 intrepid ***** válasza:
87%
Azt írod, hogy nagyon sokat dolgoztok, ezáltal jól is kerestek, megengedhetitek magatoknak, azt a pár forintot. Szándékosan nem írok a segítésről, azt már mások megírták, én is úgy gondolom. Másfelől közelítem meg a dolgot, a kőkemény racionalitás felől: ahhoz, hogy a nehéz és sok munkát amivel megkeresitek a nem kevés pénzeteket, sokáig tudjad csinálni, szükség van a kikapcsolódásra is, ha most divatos puccos szót akarok használni rekreációra. Ha erre nem szakítasz időt magatoknak, idő előtt kiégtek, megromlik a házasságotok, összeszedtek valami betegséget, nem tudjátok csinálni a munkátokat, leromlik az életminőségetek. Mit szólna a falu szája, ha egy Welness programot szerveznétek magatoknak, csak úgy? A lány vigyázna a gyereketekre, ti meg elmennétek 3 napra egy kis welness hotelbe, ahol van szauna, masszázs, medence, all inkluziv ellátás, - és ezt valahogy megtudnák? No akkor el lennének látva témával egy időre. Nektek meg valahogy nem fájna a derekatok, a fejetek egy darabig. A komment elején azt írtam, hogy a kőkemény racionalitás felől közelítem meg a dolgot, de nem tudom megállni, hogy ezt ne írjam le: az, hogy valakivel jót tettél, a te fejedben is pozitív érzést kelt, tehát használ neked. A férjed sem bánja, hogy költesz ilyenre? Anyukádtól meg nehogy már Te kérjél bocsánatot, nem Te cirkuszoltál nála, hanem fordítva. Neki kell visszavennie magából.
2014. nov. 14. 11:18
 26/33 anonim ***** válasza:
87%
Én csak gratulálni szeretnék, kár, hogy kevés ilyen ember van mint ti. Ne foglalkozz azzal, hogy mások mit gondolnak.
2014. nov. 14. 11:54
 27/33 anonim ***** válasza:
90%

Vallásos a falu?

Ha igen, függetlenül attól, hogy te jársz-e templomba, vagy sem, keresd fel a helyi papot/plébánost.

Elmondván neki ezt az esetet, adsz hozzá 10-15,000 Ft-ot, meglásd, kiprédikálja, hogy ti Istennek tetszően cselekedtek!

Julis néni, Maris néni, Pista bácsival egyetemben libasorban sétálhatnak a Pokolba!

2014. nov. 14. 12:10
 28/33 anonim ***** válasza:
77%

Ez a papos történet tényleg jó ötlet :D

Amúgy egyáltalán nem szégyellni való.

Lehet másokat fogok ismételni, de egyrészt, anyád viselkedése gáz, de felesleges ezen lovagolni, majd csak lenyugszik, aztán hogy a Juliska meg Mariska néni mit beszélnek bele, az megint édes mindegy.

Kicsit olyan tipikus vén nyanyák, akik csak a saját idióta "értékrendjüket" fogadják el, felmagasztalva azzal hogy ők már idősek és bölcsek...holott ez marhára nem igaz. Sok a szabadidejük, és bármit csinálsz az lenne a baj.

Amúgy amit tesztek az teljesen korrekt, ergó nem alamizsnát adtok, hanem tényleg egy munkát fizettek meg, korrekt áron, ez becsülendő dolog.

2014. nov. 14. 12:19
 29/33 anonim ***** válasza:
5%

Azert a vallast kar ebbe belekeverni.

Latom mindenki 100%-os aki dicseri a kerdezot, es leszolja az edesanyjat.

Kicsit a masikoldalrol is meg kellene nezni a dolgot, marmint a kerdezo edesanyja szemszogebol.

Nem hiszem egy normalis, szereto, gyerek szulo kapcsolatban az anya frocsogne, itt mas komoly bajok is vannak koztetek.

Mint irtad, a szuleid vegigdolgoztak az eletuket, sot most is dolgoznak oregsegukben is. Valoszinu nem kis szerepuk, lemondasok sokasaga volt abban, hogy te ilyen jol elj, tanittatak, gondolom foiskola, egyetem.

Hanyszor mentetek at a ferjeddel segiteni a szuleidnek? Vagy legalabb ajanlottatok fel?

Egy ot eves gyerek nagyon elvezi a kert koruli munkat, allatok eteteset a nagyszulokkel.

En ugy gondolom a fo problema nem az a kis takaritas amiert fizetsz, hanem, hogy ujgazdag modjara le sem ejted a szuleidet. Elfelejtetted honnan jottel.

2014. nov. 14. 12:32
 30/33 anonim ***** válasza:
81%
Nincs igaza anyukádnak!! Én a helyedben továbbra is hívnám a lányt segíteni...
2014. nov. 14. 12:39
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!