Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Szerintetek kell szégyenkeznem...

Szerintetek kell szégyenkeznem emiatt?

Figyelt kérdés

Egy nagy családi házban élünk a párommal egy kisvárosban, ahol mindenki ismer mindenkit. Nagyon jól fizető munkánk van, de ezért rengeteget is dolgozunk, + van egy gyerekünk is. Emellett mégis mindig elláttam otthon a háztartást, rend volt, tisztaság. Van egy család az utcánkban, akik nagyon nagyon rossz anyagi körülmények között élnek. Egy anya a 4 gyerekével. Az anya gyárban dolgozik minimálbéréért, de így is iszonyatosan szerény körülmények között élnek. A gyerekek 18, 14, 10 és 8 évesek. Egyik nap összefutottam a 18 éves lánnyal, kicsit beszélgettünk, mondta hogy muszáj lenne suli mellett elvállalnia valamilyen munkát, mert az édesanyja egyszerűen nem tudja eltartani őket, olyan alapvető dolgokat nem tudnak kifizetni, mint pl a gázpalack csere. És tőlem kérdezte, hogy nem tudok-e valamilyen munkát. Mondtam, hogy sajnos nem. Este elmeséltem a páromnak is, ő is nagyon megsajnálta, s felvetette, hogy nem tudnánk-e esetleg mi adni neki valamilyen munkát? Sokat dolgozunk, anyagilag nincsenek gondjaink, de kevés a szabadidőnk, mi lenne, ha felajánlanánk, hogy járhat hozzánk takarítani, vagy ilyesmi. Másnap meg is kérdeztem a lányt és nagyon örült az ajánlatnak, mert 3 házra lakik tőlünk. Azóta szombatonként 4-5 órát jön hozzánk délelőtt. Azt tudni kell, hogy én minden házimunkát elvégzek hétköznap, neki olyan feladatokat szoktam adni, amire nekem munka mellett nincs energiám, pl pucolja meg az összes ablakot, vagy törölgesse le a polcokat (80 négyzetméteres nappali teli porfogókkal), meg ilyen "nagytakarítási" dolgokat. Ha éppen nem jut eszembe semmi, akkor megkérem, hogy vigyázzon csak a gyerekre pár órát, addig én elmegyek meginni egy barátnőmmel egy kávét, vagy ilyesmi (párom minden szombaton dolgozik). 1000 forintos órabért fizetünk neki, ami hetente 4-5ezer ft, azaz havonta 20-25. Nekünk ez egyáltalán nem megterhelő, és én is jól járok, mert nekem már tényleg nem lenne erőm nagytakarításra, és tudom hogy nekik is nagy segítség. Hétköznap a mosás-porszívózás-mosogatás stb dolgokat amúgy is én csinálom.

Na és most jön a lényeg. Kb 1-2 hónapja jár hozzánk a csajszi, erre tegnap este anyám beront, mint egy őrült elmebeteg, fröcsögő szájjal (de komolyan, szó szerint önkívületi állapotban), hogy most hallottam az xy barátnőjétől, hogy én akkora úrinő lettem, hogy bejárónőt tartok, és hogy lesült a bőr a képéről, majdnem elsüllyedt szégyenében, hogy az ő lánya ennyire mihaszna, hogy még a saját háztartását se tudja ellátni egyedül, ő nem ilyennek nevelt engem, és jobb ha tudom hogy csalódott bennem és helyettem és szégyelli magát az egész város (értsd Mariska meg Juliska néni) előtt. Mert az ő lányaik meg menyeik maguk csinálnak mindent, és ez neki szégyen, hogy én erre sem vagyok képes. Megpróbáltam neki elmagyarázni, hogy meg tudnám csinálni, de mi direkt ennek a lánynak akarunk munkát adni, hogy egy kis plusz bevétele legyen a családnak, de egyszerűen nem lehetett vele beszélni, mert magán kívül volt és elviharzott. Azóta felhívtam de azt mondta, hogy majd akkor telefonáljak, ha befejeztük a rongyrázást meg az úriaskodást. Most mit csináljak??

Igaza van anyámnak, szerintetek egy tényleg szégyen (kisvárosban)? Ne hívjam többet a lányt, mert megszólnak? Sajnos anyámnak annyiból igaza van hogy ez egy kis, falusias község, és itt nem divat, hogy az embernek "bejárónője" van, ettől én már teljesen leszerepeltem mint háziasszony és mint anya. Félek, hogy még több támadás fog érni (ilyen mindenki ismer mindenkit szintű helyen élünk). Ti mit tennétek?

2014. nov. 14. 09:54
1 2 3 4
 11/33 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem dicséretes, amit csináltok!

Azzal aláznátok meg a lányt és családját, ha "sajnálatból" felajánlanátok neki(k) X összeget.

Alamizsnának néznék/vennék és biztos, nem fogadnák el.

Így viszont a lány érzi, megdolgozott azért a pénzért, amivel segítheti családját.

Nem alamizsnát, hanem munkabért kap.

.

Aki pedig szóvátesi.

Le lehet állítani bárkit. Ha templomba-járó, megkérdeni: ad-e perselypénzt és ha igen, tudja-e, hogy az hova kerül?

Meg kell tőlük kérdezni, hogy most, karácsony előtt akar-e egy kis pluszpénzt?

Ha igen, ássa fel kertetek!

Megkérdeni tőlük, ha ad a segélyszervezetnek egy kiló lisztet és fél kiló kekszet, hogy karácsonyra osszák szét a rászorulóknak, egész évre letudták-e jócselekedetüket?

.

Ha megharagszanak? Ők sem lesznek tőle gazdagabbak, ti meg szegényebbek.

Finoman, önmaguk előtt nevetségessé tenni őket.

Én biztosan megkérdezném: "Én is másokkal beszéljem meg, ami nekem benned nem tetszik?"

2014. nov. 14. 10:14
 12/33 anonim ***** válasza:
100%

Nagy szerencséje van annak a lánynak, hogy abban a közegben, ahol éltek, te adsz neki munkát, és így rendes munkával kereshet egy kis pénzt, ami ráadásul létszükséget a családjának!

Erre inkább légy büszke!

2014. nov. 14. 10:15
 13/33 anonim ***** válasza:
100%

Van bolt a faluban? Ha van, akkor segititek a boltost, hogy megeljen.

Ha ennyire mindenki tud mindent, akkor azt is tudjak, hogy mennyit dolgoztok, mennyit kerestek. Szoval, nem, en nem szegyenkeznek, akkar mennyire is kicsi ez a falu. 2014-ben elunk, meg ha anyam nem akarja felfogni akkor is. Most ti vagytok nagy szenzacio, jovo heten masra kerul majd a sor.

Amugy en nem neznem csakis szivessegkent, hogy a lanynak munkat adtal. Megcsinalja a munkat, olyat aminek neked nincs idod vagy kedved, te meg kifizeted. Fair, nem szivesseg. Nagymami miert nem vigyaz az unokara szombatonkent? Ezt nem szoljak meg a falu lakosai?

2014. nov. 14. 10:18
 14/33 anonim ***** válasza:
100%
Nincs igaza anyukadnak, enyhen szolva!!!!!
2014. nov. 14. 10:19
 15/33 anonim ***** válasza:
94%
Miért kellene szégyenkezned? Azért mert emberségből jelesre vizsgáztál?
2014. nov. 14. 10:22
 16/33 anonim ***** válasza:
100%

Pont letojnám mindenki (beleértve anyámat is) véleményét.

Julis néni rosszindulatú, segíteni nem tud máson.

Te jóindulatú vagy, segítesz egy rászorulón. Mi a kérdés?

Megjegyzem, ha nem segítségből adnál munkát hanem mert neked az úgy kényelmes, akkor sem lenne a világon senkinek semmi köze hozzá.

2014. nov. 14. 10:27
 17/33 A kérdező kommentje:
Utolsó rátapintott a lényegre. Az édesanyám azért nem vigyáz a fiunkra soha, mert ezer a dolga, disznót kell vágni, kapálni kell, krumplit szedni a kertből, stb. Az apám bányász nyugdíjat kap, ami közel 200 ezer forint, anyám pékségben dolgozta le az életét éjszakásban, az ő nyugdíja is 100 fölött van. Szóval abszolút semmi szükségük nem lenne anyagilag arra, hogy az utolsó darab petrezselyemzöldet is a kertben termesszék meg. Én nagyon nagy tisztelettel tekintek az életükre emiatt, komolyan, nagyon dolgos emberek voltak mindig is, házukat a saját két kezükkel építették, és szép, hogy ők mindent megtermesztenek maguknak, meg disznót vágnak, meg stb. De azért mert mi nem csináljuk ezt, még nem kellene minden utolsó semmirekellő lusta disznónak elhordani minket. És erre már millió példa volt. A páromat azért utálják pl, mert nyáron többször jött hozzánk egy diák fiú, aki lenyírta a füvet + a sörvényt. Szerintünk a páromnak kellett volna az egyetlen szabadnapján, vasárnap. Szerintünk meg akkor legyen együtt a család. Ennyi, ezért utálják. Édesanyám gondolkodása iszonyatosan korlátolt ilyen szempontból :( Nekem ő soha nem segített, mikor kisebb volt a gyerek (most 5 éves), mindent egyedül kellett megoldanom mert ő soha nem ért rá! Tehát ő sem segít semmit soha.
2014. nov. 14. 10:30
 18/33 anonim ***** válasza:
97%
Nem kell szégyelld magad. Munkát adsz valakinek akinek nem lenne más lehetősége rá, ez dicséretes. Sőt én a helyedben ha már úgyis alkalmazom nem takarítanék hacsak nem élvezem. Ja hogy mégis szégyenkezel az más kérdés de az biztos, hogy el kell döntsd, hogy másoknak akarsz megfelelni vagy magadnak. (másoknak sose fogsz tudni 100%-ig megfelelni de próbálkozni lehet ha mazochista típus vagy)
2014. nov. 14. 10:33
 19/33 anonim ***** válasza:
100%

"Itt még az is szégyen, ha az ember kertjében csak fű van."

Hú ez nagyon ismerősen cseng, mert velem is megtörtént pár éve, csak éppen Bp.-en!

Az egyik pestszéli kerületben vettünk cs.házat. (Eléggé falusias környék volt.)

Teljesen kiakadtak a szomszédok, hogy befüveztük és díszkertet csináltunk a veteményes helyén.

Azzal jöttek, hogy "mi értelme van olyan növényeket ültetni, amik nem ehetőek".

Sajnos Magyarországon igen sokaknak az a fő elfoglaltságuk, hogy állandóan azt lesik, hogy mi történik a szomszédjukban.

Tudom, hogy nehéz, de nem kell ezekkel törődni!

2014. nov. 14. 10:38
 20/33 anonim ***** válasza:
66%
Miert akarna a mostani generacio azt a kifacsart eletet elni, mint pl. szuleid. Nezd meg, mennyivel oregebbnek neznek most ki, mint ahogy ti fogtok. Ez mar orultseg, amit ok csinalnak, hogy a falu bolondjai nehogy megszoljak oket. Sok ertelmesseg azt csinalja mint ti. Tanulnak, dolgoznak, jol keresnek, ki adjak a legtobb haztartasimunkat, es hetveget a gyerekkel/egyutt toltik. Mi nem is fogunk 65 evesen szivrohamot kapni, ugy nezni ki mint egy 80 eves. penz van, de a falun kivul semmit sem lattak, akkor minek. Talan megha a gyerekeinek adnak, de nem segitenek.
2014. nov. 14. 10:42
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!