Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Apám élettársa most miért...

Apám élettársa most miért gondolja úgy, hogy nekem kötelességem róluk gondoskodni? Követelhet tőlem rokontartást vagy részt a ház árából?

Figyelt kérdés

Apám fél éve meghalt. A ház amiben éltek, az enyém volt de neki özvegyi haszonélvezete volt rajta.

A halála után ez megszűnt, én pedig eladtam a házat, mi éppen építkezünk, tehát minden Forint jól jön.

Az élettársa most fenyegetőzik, hogy nem tehetem ki a gyerekekkel (3 félteóm van) az utcára, fizetnem kell az albérletüket stb. Majd azt is a fejemhez vágta, hogy be fog perelni rokontartásért és a ház neki járó részét(?) is ki kell fizetnem.

2014. ápr. 22. 10:33
1 2 3 4 5
 11/43 anonim ***** válasza:
96%

9-es: erkölcsileg más kérdés, ez igaz.

de te mit tettél volna?

építkezel, hogy legyen hol laknod, és tetőt biztosíts a saját gyerekeid feje fölé.

van egy családi házad, amiben féltestvérek és egyszámodra nem is rokon ember él, és nyilván nem fizet semmit.

te felvennél több milliós hitelt azért, hogy építkezz, miközben van egy eladható ingatlanod?

úgy veszem ki, hogy a kérdező még fiatal, lehet saját gyerekeket akar, most vállaljon be ebben a világban egy hitelt, amit normál bérből kb. 20-30 évig törleszthetne?

én ezt nem tartom életszerűnek.

erkölcsileg csakis akkor lenne elmarasztalható, ha úgy adta volna el a házat, hogy nem is volt szüksége az árára.

2014. ápr. 22. 10:58
 12/43 anonim ***** válasza:
94%
Szerintem ha legközelebb megy puffogni röhögj az arcába és csukd rá az ajtót.
2014. ápr. 22. 10:59
 13/43 anonim ***** válasza:
0%
apád nem tudta volna az ő haszonélvezetét átruházni új feleségére? így gondoskodott volna, te meg gondolkozzál, ha téged tennének utcára, akkor is így járna e a szád
2014. ápr. 22. 11:00
 14/43 anonim ***** válasza:
92%

hazsonélvezetet nem lehet átruházni.

akkor a tulajdonos soha nem juthatna a tulajdonához.

a kérdezőnek lenne egy háza, de semmire sem menne vele, mert az élettárs is átruházhatná a gyerekeire, azok meg az ő gyerekeikre.

így értelme sem lenne a tulajdonjognak.

a haszonélvezettel az elhunyt házastársát védi a törvény, ill. szerződésekbe is bele lehet foglalni, pont ilyen esetekben szokták is, hogy a gyerek ne tehesse ki az öreg szülőt.

de átruházni akkor sem lehet.

2014. ápr. 22. 11:03
 15/43 anonim ***** válasza:
98%

"te meg gondolkozzál, ha téged tennének utcára, akkor is így járna e a szád"

egy olyan házból, amihez jogilag semmi köze, nincs benne tulajdonjoga, nem fizet bérleti díjat?

hát tegyék is utcára!

gondolld már el, van egy házad, élt benne egy rokonod haszonélvezeti joggal, de meghal. halála előtt ő "átruházza a haszonélvezetet" az élettársára. lehet most fantáziálni, az élettárs iszik, lelakja a lakást, putrit csinál belőle, stb. de ha nem is tesz semmit, csak ott lakik, és nem lehet kitenni, neked nem járna a szád, hogy egy idegen lakik a házadban?

nekem meg pénzre lenne szükséged, mert építkezel, vagy elvesztetted a munkád, vagy gyereket akarsz, igazából teljesen mindegy, SZÜKSÉGED VAN PÉNZRE ÉS PONT.

te nem rinyálnál? te hagynád ott lakni az idegent? a te házadban? ezt te magad sem hiszed el, hogy más rendelkezésére biztosítanál mondjuk 20 millió forintot, miközben te magad szűkölködsz!

2014. ápr. 22. 11:07
 16/43 anonim ***** válasza:
0%

"építkezel, hogy legyen hol laknod, és tetőt biztosíts a saját gyerekeid feje fölé. "

Nem állok neki építkezni míg nincs pénzem.

2014. ápr. 22. 11:08
 17/43 anonim ***** válasza:
88%
Ami édesapád volt élettársának jár, az a szája, mint némely hozzászólónak. Eszerint cselekedj.
 18/43 anonim ***** válasza:
0%

ja menjenek a testvéreim az utcára, aztán még büszke is lennék magamra, hogy milyen jó ember vagyok

nem baj, mindenki majd megkapja, amit érdemel

19/43 anonim ***** válasza:
2%

"te nem rinyálnál? te hagynád ott lakni az idegent?"

Apám lakásába hagynám apám gyerekeit lakni nem idegenek hanem a féltestvéreim. Minimum 1-2 évet biztos, hagytam volna ami összeszedi magát.

2014. ápr. 22. 11:10
 20/43 anonim ***** válasza:
90%

"Nem állok neki építkezni míg nincs pénzem."

de volt pénze, méghozzá egy ingatlanban, amit el is tudott adni. az az ő pénze, nem másé!!!

sok házat látok nap mint nap, amin 10 éve kint van az eladó tábla, és nem sikerül eladni.

a ház jó helyen volt, vagy jó áron adta, tulajdonképpen lényegtelen. készpénzzé tette a saját tulajdonát.

a féltestvéreiről nem neki kell gondoskodnia!

azoknak a gyerekeknek van egy anyjuk, akinek ez a dolga!

ha nem állsz neki építkezni, míg nincs pénzed, akkor a volt élettárs ne szüljön 3 kölyköt, amíg nem tudja nekik biztosítani a lakhatást! amikor megszülte a 3 gyereket, akkor is tudta, hogy egyiküknek sincs ingatlana, mégis mit gondolt?

arra apellált, hogy életük végéig szívességi lakáshasználók lesznek?

ez a követendő példa? szüljek halomra gyereket, majd csak lakunk a volt élettársam egy rokonánál ingyen?

2014. ápr. 22. 11:13
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!