Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Apám élettársa most miért...

Apám élettársa most miért gondolja úgy, hogy nekem kötelességem róluk gondoskodni? Követelhet tőlem rokontartást vagy részt a ház árából?

Figyelt kérdés

Apám fél éve meghalt. A ház amiben éltek, az enyém volt de neki özvegyi haszonélvezete volt rajta.

A halála után ez megszűnt, én pedig eladtam a házat, mi éppen építkezünk, tehát minden Forint jól jön.

Az élettársa most fenyegetőzik, hogy nem tehetem ki a gyerekekkel (3 félteóm van) az utcára, fizetnem kell az albérletüket stb. Majd azt is a fejemhez vágta, hogy be fog perelni rokontartásért és a ház neki járó részét(?) is ki kell fizetnem.

2014. ápr. 22. 10:33
1 2 3 4 5
 1/43 anonim ***** válasza:

Ehhez tisztázni kéne pár apró dolgot!

A ház apukádé és anyukádé volt (házasság alatt szerzett közös vagyon), VAGY anyukád igazolt különvagyona a halála előtt?

2014. ápr. 22. 10:36
 2/43 anonim ***** válasza:
86%

Sem rokontartás, sem a ház értékének egy része nem jár neki!

Milyen jogon?

Esetleg akkor kapálózhatna, ha édesapádnak tulajdonrésze lett volna a házban, de mivel nem volt, így semmi nem jár.

A haszonélvezet a halállal megszűnik, milyen jogalapra gondol ez a nőszemély, ami alapján bármit is kaphatna?

2014. ápr. 22. 10:37
 3/43 anonim ***** válasza:
88%
Nem kerhet rokontartas, mert egy elettars nem rokon. Tovabba semmilyen kotelezettseged nincs felejuk.
2014. ápr. 22. 10:38
 4/43 anonim ***** válasza:
84%

Írja a kérdező, hogy a ház az övé volt.

Az nem számít, hogy 20 éve kié volt, vagy hogy anno a szülei segítették-e az ingatlanhoz.

2014. ápr. 22. 10:39
 5/43 anonim ***** válasza:
97%
Mivel nem rokonod ezért nem követelhet semmit. A házból se jár neki semmi. Viszont a 3 féltestvéred kiskorú?
2014. ápr. 22. 10:39
 6/43 anonim ***** válasza:
98%
Szerintem egyértelmű, hogy ha apudnak csak özvegyi haszonélvezet volt, akkor a házat valószínű, anyukád után örökölted, mert csak az övé volt. Semmi sem jár a mostohádnak, gondolt volna hamarabb erre az opcióra, nyilván tudta, hogy a ház a tied, és a férjének is csak özvegyi haszonélvezete van rajta. Apád és a felesége dolga lett volna gondoskodni arról, hogy legyen hol nevelni a gyerekeket, na, meg lakni akkor is, ha ő már nem lesz, hiszen tőled nem várható, hogy ha kell a pénz, akkor is másoknak biztosítsd a házadból fedelet a fejük fölé. Nem gondoskodott a családja jövőjéről, így jártak. A mostoháddal meg ne foglalkozz, csak a szája jár. A gyerekeit neki kell eltartania,neki kell gondoskodni a saját lakhatásukról, nem neked.
2014. ápr. 22. 10:41
 7/43 anonim ***** válasza:
33%
apád a 3 másik gyerekéről nem gondoskodott? szép!
2014. ápr. 22. 10:43
 8/43 anonim ***** válasza:
97%

nem biztos, hogy nem gondoskodott róluk, ne menj már el ennyire a témától, nem ez volt a kérdés!

lehet volt életbiztosítása, vagy megtakarítása, de ha 3 gyereket neveltek, és nem volt túl nagy nyugdíja, mégis mi mást tehetett volna?

ha lett volna pénze, biztos vesz egy saját ingatlant, de nincs, akkor hogy?

ha te csóró vagy, vagy hiteled van, és öreg/beteg vagy, erődön felül mégis hogy gondoskodsz az életben maradókról?

a pofám leszakad komolyan mondom, nem a kérdésre válaszol és még van képe ilyesmit írni!

ha rád nem hagy házat meg pénzt az anyád meg az apád, akkor ők nem voltak jó szülők? ebben mérik? gusztustalan!

2014. ápr. 22. 10:48
 9/43 anonim ***** válasza:
10%
Jogilag semmit nem követelhet a mostohaanyád, viszont erkölcsileg más kérdés... nem biztos, h én kiraktam volna az utcára 3 gyerekkel. Nehéz szitu...
2014. ápr. 22. 10:52
 10/43 anonim ***** válasza:
27%

ne haragudj, kérdező, legalább elnézést érek, amiért én is offolok, de ezen a válaszon nagyon felhúztam magam.

az én pukám is az én házamban lakik, de azon is hitel van, másként max. albérletben lakhatnánk. a családom egyik ága sem volt gazdag, sosem örököltünk ingatlant. vagyis de, egyszer egy gyümölcsöst kellett szétosztani kb. 20 örökös között, kb. 100 ezer ft jutott belőle nekünk.

az apukám öreg és beteg, rokkantnyugdíjas volt, de az állam megvonta tőle, pedig járni se bír. szociális segélyt kap, ha én nem segítem, éhen hal. maximum hiteleket örökölhetek tőle, se ingatlant, se kocsit, se pénzt. de eszembe nem jutna azt mondani, hogy "apám nem hagyott rám semmit, na szép..."

de lehet lenne 20 milliós megtalarítása, ha engem és a testvéremet nem nevelt volna fel.

a kérdező édesapjának minimum 4 gyermeke volt, akikről életében gondoskodott. egyáltalán nem élünk olyan világban, hogy egy idős emebrnek, aki a saját erejéből ér el dolgokat, és mondjuk kétkezi munkásember volt, milliós megtalarításai legyenek!

2014. ápr. 22. 10:53
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!