Tegezzük vagy magázzuk?
Engem soha senki még nem tegezett le. Nagyon sokan tegeztek, és tegeznek, de sosem "le". Olyan közegben érzem jól magam, ahol az emberek tegezik egymást. A magázás mesterkélt és távolságtartó beszédmód. Engem feszélyez. Tudok asszerint viselkedni, de jobban örülök, ha nem kell.
Másfelől. Azokban a körökben, ahol tágabb családon belül (bizonyos helyeken a szűk családon belül is) a magázás a természetes, töbnyire egyoldalú ez. Az idősebb (generáció) tegezi a fiatalabbat. Már csak ezért sem lehet belőle igazán sértődés. Nagyon pici esélye van, hogy a fiatok barátnője a nő jogán érezze sértve magát ha a barátja szülei tegezik. Mindenesetre ti vagytok az idősebbek, és ez a ti családotok, úgyhogy rajtatok múlik az egész. A legegyszerűbb megoldása a problémának a bemutatkozásnál:
-Kovács Béla vagyok, tegeződjünk.
vagy:
-Kovács Béla vagyok. Ugye, nem gond, ha tegeződünk?
(Kovács Béla helyett természetersen a saját neved mond). Innetől kezdve tisztázva a helyzet. Életetek hátralevő részében mindenki tegez családon belül mindenkit, és nincs kényelmetlen feszélyezettség. Ha a fiatok esetleg új barátnőt hoz haza, ugyanezt ismételjétek meg :)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!