Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » A feleségem a hitelt szeretne...

A feleségem a hitelt szeretne felvenni, de én ellenzem. Túl feszült már a hangulat közöttünk. Ti hogy döntenétek? ("Páratlan" lehetőség)

Figyelt kérdés

Van Budapesten a 18.kerületben egy 60 m^2 családi ház,fatüzeléssel-villany-gáz-csatorna minden van benne,nagyon putri az egész,de gyönyörűen felújítható lenne,meg a telek olyan 400m^2-es.

Mi most albérlőként lakunk itt,nem fektetünk bele semmit,mert sajnos csak 1 szobát bérlünk és a laktóársak miatt még 1 villát nem hoznék ide a közösbe.Viszont évek óta nyaggatjuk a tulajt (viccelve) hogy adja el nekünk,ő mindig 13 millát mondott mi meg 5-öt.

Most elköltözik a tulaj családostúl külföldre és meg akar válni a háztól azt mondta oké az 5,csak KP-ban kell neki és gyorsan.

Nekünk 300 ezrünk van össz vissz megtakarítva,nem véletlenül csak 1 szobát bírunk bérelni.

Tudom,hogy nagyon jó az ajánlat,de nem merek a bankkal újat húzni.

NINCS rokon,barát,ismerős,lehetőség a kölcsönre sajnos.

Ti felvennétek hitelt?

2013. dec. 28. 20:53
1 2 3 4 5 6
 41/59 anonim ***** válasza:
Ez egy jó ajánlat! Hitel nélkül nem sok ember jut lakáshoz, így érdemes megvenni. Ha mást nem engem érdekelne a ház. Hirdeti valahol?
2013. dec. 29. 20:27
 42/59 anonim ***** válasza:
90%

Jó ajánlat lenne, de 300 ezer önerővel? Ne viccelj már. Írtam már, hogy ez az összeg az illetékre és az ügyvédre elmegy. A ház ára teljes egészében hitel lenne, már ha kapna ilyen feltételek mellett.

A felújításról meg annyit, hogy vagy egyben megcsinálod, vagy nem érdemes belekezdeni. Olyan nincs, hogy most csak festek, meg lerakom mondjuk a járólapot. Két év múlva kiderül, hogy újítani kell a fűtési rendszeren, aztán véshetik a frissen festett falat, mert a mai fűtéscsövek, (meg minden egyéb) már a falban megy. Lehet, hogy csak ablakot és ajtót szeretnének cserélni, de ki tudja, mi derül még ki menet közben. Pl. hogy nincs áthidaló a nyílászárók felett. (nem vicc, láttam már ilyet). Akkor jön még az építőanyag költsége, a kőművesmunka ...stb. Ha már ablakot cserélsz, redőny is kell rá, lehetőleg legyen rajta szúnyogháló. Mérettől függően kb. 20000 Ft darabja.

A felújítás nem kis pénz, ha csak azt csinálják meg amit leírt, legolcsóbb alapanyagokból saját maguk, az is legalább 1,5 millió.

A kérdező úgy akar felvenni ezek szerint 6,5 millió hitelt önerő nélkül, hogy eddig a havi háromszázezres jövedelmükből mindössze 300 ezer forintot sikerült félretenniük. Ha alacsony törlesztőrészletet választanak, fizethetik legalább 20-25 évig. És még komolyabban hozzá sem nyúltak a házhoz.

A másik része a dolognak, hogy a kérdező 1,5 éve él együtt a párjával. Én ezt kevés időnek érezném, hogy ennyi háttérrel a következő 20 évre eladósítsam magam. Most biztos nagy a szerelem, de főleg itt lehet csúnya történeteket olvasni.

A harmadik dolog a gyerekvállalás. A kérdező írta, hogy a párja nem akar gyereket. Mondja most 24 évesen. De kíváncsi lennék, hogy 30-35 éves korában is ezen a véleményen lesz-e. Szerintem nem. Akkor pedig egy fizu kiesik, a gyerekkel kapcsolatos kiadásokat nem is részletezem.

5 millióért egy pesti ház tényleg jó vétel. De ilyen kiinduló feltételekkel nem hiszem. Ha én a kérdező és a párja helyében lennék, akkor kötnék két fundamentás szerződést négy évre. Jár hozzá állami támogatás, a futamidő végén kedvezményes fix kamatozású hitel. A kettő szerződés végösszege együtt 4 év múlva hitellel és állami támogatással együtt több, mint 6 millió. Ezt pedig a bankok önerőként számítják be egy esetleges további hitelnél. Nagyon kedvező, csak ugye spórolni kell rá 4 évig (bár van megelőlegező hitel, ha előbb kell). Mellette meg lehet gyűjteni az önerőt. Jó ajánlat még lesz bőven, ebben biztos vagyok.

A fundi költsége havi 2*20000 Ft. Ha ezt nem tudják előteremteni, akkor semmi értelme házvásárlásba belefogni. Igaz, már kétszer leírtam, hogy hitelt önerő nélkül úgysem kapnak.

2013. dec. 29. 20:54
 43/59 anonim ***** válasza:
30%

# 42-es: a negyedik dolog, hogy 1,5millióbol még lakhatóvá sem lehet tenni azt a házat. Ha csak annyira szeretnétek felújítani, hogy be tudjatok költözni:

-ablakok: 700ezer forint

-festés 350ezer forint

-teljes fűtésrendszer cseréje: 700ezer forint

-tetőcsere: 1,2millió forint

-laminált padló+járólapok: 400ezer forint

-ha a falak vizesednek: vízszigetelés: 300ezer forint

-egy fürdőszoba megépítése és berendezése: 500ezer forint

-konyha: attól függ mi kell, de legalább 250ezer forint

- egyéb költségek: (kőműves munka, keletkezett hulladék elszállítása, ház berendezése, költöztetés, felújítás közben jelentkező hibák, stb.) 300-600ezer forintig!

Ezek az árak pontosak, most újítottunk fel házat fél éve, úgyhogy benne vagyok a témába.

2013. dec. 29. 22:52
 44/59 A kérdező kommentje:

Utolsó: nem olvastad el mit írtam.

MINDEN munkához van INGYEN szakember.

Tetőt,fűtésrendszer,vizesedét,fürdőt,konyhát NEM KELL cserélni.

Ami kell az nyílászárók és festés és burkolás.Meg a villanyvezetékek cseréje:) Ez cirka 1-1.5 millió lenne.

Ebből ugye az ablak ajtót megcsinálnánk azonnal,amint csak lehet és a villanyt.Csempét is tudunk bőven szerezni piaci érték alatt,bátyám üzletéből meg laminált padlót is.

2013. dec. 29. 23:20
 45/59 anonim ***** válasza:

Mivel a ház most is lakható (most is ott laktok), ezért szerintem a felújítás nem para, ha csúszik, évek óta kibírtátok, akkor most is kibírjátok.

De ami itt érdekes, az az, hogy az ingatlan árának csak egy részét veszitek fel, kérdés hogy ilyenkor hogy számítják?

2013. dec. 29. 23:42
 46/59 anonim ***** válasza:
28%

Eszement árakat írnak itt egyesek a felújításra.. 700 ezer az ablak :D Bontottan vettem termoabalakokat 5-15 ezer /darabért semmi bajuk,festést bárki meg tudja csinálni magának csak néhány vödör festék és henger kell, meg előtte kiglettelni,de aki lusta ,meg milliomos az fizessen 300ezret a festőszakinak.

Vízcsövezést össze tud legózni egy gyerek is alupex és kpe csövekkel csatlakozókkal. Gipszkartonozás is megtanulható hamar ,nem kell érte fizetni mestereket. Mindent fél ,harmadárban be lehet szerezni,építkezésből megmaradt és bontott cuccokból, csak nézni kell az apróhirdetéseket, és nem egy listával beesni a helyi barkácsáruházba, mert akkor a gatya is rámegy az tény.

Egy nulla komfortú rozzant házat újítok fel szóval tudom mi mennyi.

2013. dec. 30. 13:50
 47/59 anonim ***** válasza:
42%

Ja persze, 46-os, a "Csináld magad"-könyvekből mindent meg lehet tanulni, csak az a gond, hogy kb. Mekk mester-szinten,.

Kérdező, nagyon jó, hogy írod, hogy minden munkára van ingyen szakember - te még nyilván egyszer sem fáztál rá az ingyen szakember "segítségére", nem kellett többet fizetned a lelkes munkája után a rendbehozatalért, mint amibe alapból került volna,ha nem az ingyen szakember lát hozzá. Nem azt mondom, hogy mindenki ilyen, de benne van a pakliban, hogy az eredmény nem fog tetszeni.

Amúgy vicces vagy, leírtam pár válasszal korábban, hogy én milyen feltételekkel kaptam hitelt a banknál, de mivel nem a szád íze szerinti válasz volt, szépen le is pontoztad... ez kicsit gyerekes ám, hidd el, a banknak hiába hisztizel, hogy te márpedig szeeeeretnéééd azt a házat, akkor se ad hitelt önerő nélkül.

2013. dec. 30. 18:17
 48/59 anonim ***** válasza:
66%

46#-nak Putriból putrit.

Mi most bontottuk ki a megvásárolt házból az elvileg hőszigetelt ablakot, és ingyen odaadtuk barátoknak, akik beépítik a melléképületbe. És vettünk 600 ezerért újat, ami tényleg hőszigetel, szakember normálisan beépítette, mert hadd ne mondjam, hogy az előző szakszerű beszerelés következtében nem volt két egyformán beépített ablak.... ahogy az előző tulaj saját kezüleg megcsinálta...

Egyébként tényleg minden hülye össze tud csavarozni két vezetéket vagy csövet, szerintem még én is nő létemre, de azért a fürdőszobámat inkább olyanra bíztam, aki már csinált egy-kettőt, és nem ázott utána a fal. (egyébként az előző tulajnál igen)

Az jó dolog, ha van a családban villanyszerelő, vagy burkoló, tényleg sokat lehet spórolni rajta. Ha kedvezményesen megveszitek az anyagokat, az is jó. De azért ahhoz is pénz kell. És nálatok az a nagy baj, hogy pillanatnyilag nincs.

Egy kis hitelkalkuláció. Ha havi 60000-t fizetnétek, 5 millió forint esetében 11 évig kellene törlesztenetek. Ha kiszámolod, majdnem 8 milliót törlesztenétek vissza, úgy, hogy közben semmi sem változott (márpedig a törlesztőrészlet 11 év alatt ritkán marad ugyanannyi)

[link]

(csak ezt az egyet néztem meg kíváncsiságból)

A kommentjeidből egyre inkább úgy érzem, hogy te is akarod ezt a házat. Viszont semmiképp se ugorj egyből fejet bele. Nézesd meg szakemberrel, statikus, energetikus, hogy képben legyél, ténylegesen milyen állapotban van. A látszat csak egy dolog, a vakolat alatt sok minden lehet. Kérj árajánlatokat a felújítással kapcsolatban. Számold ki mennyi anyag kell...stb, hogy reálisan lásd a költségeket. Aztán kérj 2 hónap gondolkodási időt a tulajtól. Ha ez idő alatt tényleg félre tudtok tenni havi 60-70 ezret, ami a hitelt fedezi, plusz annyit, amennyivel emelkedik a rezsitek, ha egyedül tartjátok fenn, akkor érdemes gondolkodni rajta. Egyébként meg egy szép álom. Inkább spóroljatok, meg nézelődjetek. Minden önkormányzatnál hivatalosan ki vannak függesztve az árverési hirdetmények. És nagyon sok ilyen ház van. Lehet, hogy a tulajokkal is meg lehet egyezni, mielőtt vinné a végrehajtó a fejük fölül.

Egyébként írd meg, mi volt a bankban, ha elmentetek. Tényleg érdekel, hogy van-e olyan bank, aki gyakorlatilag önerő nélkül folyósít hitelt. (ja, jelzáloghitel esetén a felvezető összeg is az ingatlan becsértékének valahány százaléka, pl. 60%, az ingatlan tényleges értékét nem kapjátok meg hitelként)

Remélem ennyi hozzászólás azért segít reálisan dönteni.

2013. dec. 30. 20:15
 49/59 anonim ***** válasza:
37%

"MINDEN munkához van INGYEN szakember. "

Bocs, de az lesz a legdrágább!!!

2013. dec. 30. 20:48
 50/59 anonim ***** válasza:
Mért lettem lepontozva 0%-ra? Csak segíteni szerettem volna azzal, hogy leírom az árakat. Előttem leírták már páran, hogy ha ingyen szakember van mindenhez, akkor az az életbe nem fog minőségi munkát csinálni a házon, arról már nem is beszélve mi lesz , ha azt csinálod, amit ez a nagyon okos 46-os írt... Igen, putriból putrit, jobbat én sem tudok rá mondani. És mire visszafizettétek a hitelt kezdhetitek is újra felújítani a házat.
2013. dec. 30. 23:04
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!