Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Ha történne valami a párommal,...

Ha történne valami a párommal, akkor nekem mennem kell ugye?

Figyelt kérdés

A párommal 3 éve élünk együtt, az ő lakásában. (Én költöztem oda hozzá anno.) Nem vagyunk házasok, élettársi kapcsolatban élünk. Közös a kassza, közösen fizetjük a rezsit, a felmerülő kiadásokat a lakásra, stb. (Tavaly például a közösen összespórolt pénzünkből újítottunk a lakáson stb.) A kérdésem az lenne, hogy ha a párommal ne adj isten idő előtt történne valami, akkor nekem semmi jogom nem lenne a lakásban maradni ugye? Hanem a szülei, testvérei örökölnének utána, én pedig mehetnék az utcára vagy ahova tudok?

(Csak azért tettem fel a kérdést, meg elgondolkoztam, hogy hogyan is működik ez, és nem vagyok vele tisztában.)

Köszönöm a válaszokat!

2013. dec. 17. 13:02
1 2 3 4 5
 31/49 anonim ***** válasza:

"Visszatérve a családjogra. Miért 1 éven belül támadhatja meg az apa az apasági vélelmet (a születésről való tudomásszerzéstől számítva)? Ha a gyerek 3 éves korában derül fény arra, hogy anyuka másnak szánta a biológiai apaszerepet, akkor apuka hiába akarja jogilag megszakítani az apaságot (és az ezzel járó vagyoni terheket) nem tudja megtámadni"

Ez nem így van. Tudomására jutásától számított egy év,nem gyerek egy éves korára. Ha 10 ha 30év után jut a tudomására indíthat pert. Az meg,hogy mikkor jut a tudomására elég hülyeség mert bármit mondhatsz.

2013. dec. 17. 18:07
 32/49 anonim ***** válasza:

Vagy pl nézzük meg egy előbbi hozzászólásomat, amikor azt írtam a kérdezőnek, hogy a rezsibe történő beszállás természetes, hiszen nála lakott. Le is lettem pontozva. Erre szoktam mondani, még jó, hogy a valóság nagy ívben tesz az itteni pontozgatásokra.

Ha valaki más embernél lakik miért ne lenne jogos elvárás, hogy fizessen a közösbe, akár az ételbe,ami az asztalra kerül, akár a villanyszámlára? Továbbmenve, ha fizet a közösbe,az még nem érdem, az a minimum. Ez nem egy különleges teljesítmény, amiért viszonzás jár, hanem a SAJÁT FOGYASZTÁSOM kifizetése. Ha otthon egyedül élek akkor is fizetem a számlákat, kaját,ergo a saját fogyasztásomat ki kell fizetnem, attól hogy fizikailag más helyen vagyok, más embernél élek, még ugyanúgy fizetnem kell a saját fogyasztásomat (csak ezt a fogyasztást másnál végzem el).

2013. dec. 17. 18:18
 33/49 anonim ***** válasza:

"Ez nem így van. Tudomására jutásától számított egy év,nem gyerek egy éves korára. Ha 10 ha 30év után jut a tudomására indíthat pert. "

Te miről beszélsz? Én is azt írtam, hogy a tudomásszerzéstől számítva.

2013. dec. 17. 18:27
 34/49 anonim ***** válasza:
Akkor meg nem értem miért rinyálsz,hisz tudomásodra bármikor juthat nem feltétlenül egyéves kora előtt.
2013. dec. 17. 18:34
 35/49 A kérdező kommentje:
Köszönöm a sok választ! Ne haragudjatok,hogy nem jelentkeztem előbb,csak munka mellett nem tudtam feljönni előbb. Tehát ,hogy reagáljak 1-2 kérdésre és kommentre..igen, természetes,hogy beszállok a költségekbe,sosem merült fel bennem, hogy nem kéne rezsit fizetnem,csak azért írtam le,hogy tisztázzam,hogy attól mert az ő lakásában élek, nem a párom tart el. Nem vagyok pénzéhes sem,és nem arra hajtok,hogy mindenáron elvegyen, mert nem az anyagiak miatt szeretnék/szeretnénk majd házasodni. A spórolt pénzünk úgy gyűjtögetjük, hogy minden hónapban berakunk x összeget,de nincs olyan,hogy az èn,vagy az ő fizetéséből,mert közösként kezeljük. Egy helyre berakjuk a fizetéseinket és amikor számolunk akkor vesszük ki, osztjuk-szorozzuk, hogy mit hova teszünk/ költünk. A felújításra kb. 750 ezret költöttünk összesen, ezt is kettőnk fizetéséből gyûjtöttük össze. Azért hangsúlyozom ezt is, mert mielőtt megismerkedtünk volna, neki külön volt már spórolt pénze(egy nagyobb összeg) amit nem is tudok, hogy pontosan mennyi, mert az az övé, ő kezeli, arra költo amire szeretné, nincs hozzá közöm. Amikor elkezdtük tavaly a felújítást, felvetettem neki, hogy írjuk össze, vagy írjuk le, hogy kb. Mennyivel járultam én hozzá, de felháborodott, meg, hogy nem bízom benne biztos..mikor elmagyaráztam neki, hogy nem csak arra jó a papir ha külön mennénk, hanem bármi történhet, akkor azt mondta, hogy én mégis milyennek gondolom a szüleit, hogy csak úgy kisemmiznének és nulla forinttal mehetnék..? Végül nen írtunk semmit, mert vita lett belőle...
2013. dec. 17. 21:51
 36/49 anonim ***** válasza:

Szülőktől is függ, az biztos. Olyan történetet is ismerek, ahol a jegyespár fiú tagja meghalt munkahelyi balesetben, egyke gyerek volt. A fiú szülei a majdnem-menyüknek adták a lakást, amit a fiuknak vettek, mert annyira kedvelték, és amúgy sem tudtak volna vele mit kezdeni. A nő később férjhez is ment.

De vannak olyanok is, amit fentebb írt valaki, hogy már a kórházban fekvő gyerekük lakását is vitték volna. :( Sajnos a pénzügyeket jobb papírra vetni, mert az emberek nagy többségéből a lehető legrosszabbat hozza ki a pénzhez jutás lehetősége. :(

2013. dec. 17. 23:03
 37/49 anonim ***** válasza:
Tudod, kérdező, ha egy férfi igazán szereti a párját akkor az is az eszébe jut, hogy gondoskodjon róla ha esetleg történne vele valami. Itt jelen esetben a párodat rohadtul nem érdekli, hogy a halála esetén mi történne veled és mit fogsz csinálni. Ez az ami szúrja a szemem. Sőt még azt is felháborítónak tartja, hogy a saját pénzed vissza szeretnéd kapni, ha úgy alakul. Miért kéne bíznod benne? És igen, itt jön , hogy a házasság csak egy papír holott nem, sokkal több annál a kapcsolat tudatos felvállalása a másikkal szemben, vagyonközösség és a másikról való gondolkodás. Egy élettársat meg ha úgy gondol, kiteheti az utcára szó nélkül és még csak nem is reklamálhatsz...
2013. dec. 18. 07:58
 38/49 anonim ***** válasza:
*gondoskodás*
2013. dec. 18. 07:59
 39/49 anonim ***** válasza:
Ugyan ez van nálunk 11 éve vagyunk együtt az Ő házában közösen fizetünk mindent van élettársi papírunk is amit közjegyző előtt csináltunk ettől függetlenül ha lenne valami mennem kellene és nem járna semmi csak annak a fele amit élettársi idő alatt közösen szereztünk.A ház az örökösöké lenne azt nem öröklöd meg ha csak nem hagyja rád vagy nem csináltok haszonélvezeti jogot rá így bármeddig benne lakhatnál attól függetlenül,hogy ne te örökölnéd.
2013. dec. 18. 08:32
 40/49 A kérdező kommentje:
Én sem olyannak ismerem a családját, akik esetleg már másnap kopognának az ajtón, hogy akkor költözzek, csak sajnos sosem lehet előre tudni, hogy pl. mi lesz pár hónap múlva, 1 év múlva, illetve kiből, mit vált ki egy esetleges nagyobb örökség. Természetesen ha ilyen helyzet állna elő, akkor nem tartanék igényt a lakásra, (ha csak nem a párom úgy gondolná, hogy ad valamiféle lakhatási jogot), mert nem az enyém, nem én öröklöm, nincs semmiféle jogom hozzá. Én itt csak arra gondoltam, hogy azért az mégis durva lenne, hogy mondjuk 1 havi fizetésemmel akkor távozzak egyik-napról a másikra, mert mondjuk nem tudom bizonyítani, hogy a spórolt pénzünket együtt spóroltuk, illetve, hogy mennyit tettem bele én a lakásba. Kicsit ridegnek hangzik, hogy akkor papírozzunk le mindent, és illúzió romboló is, de ahogy más is írta, hogy az anyósjelöltje képes lett volna úgy kitenni a lakásból a menyt, hogy a párja még csak kórházban volt, azért az elgondolkodtat, és ezek szerint szükséges is, hogy mindenki tisztában legyen a dolgokkal ilyen helyzet esetén. Ti egyébként mit csinálnátok, ha a fiatokkal/lányotokkal történne valami, és évek óta a párjával élnek a gyereketek lakásában (házasság nélkül). ? Kitennétek, vagy megengednétek neki, hogy maradjon? Mert ugye akkor saját zsebből kellene kifizetni a szülőknek mondjuk x százezret a barát/barátnőnek amit a lakásra költött, illetve a spórolt pénz fele őt illeti nem?
2013. dec. 18. 10:02
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!