Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Ha történne valami a párommal,...

Ha történne valami a párommal, akkor nekem mennem kell ugye?

Figyelt kérdés

A párommal 3 éve élünk együtt, az ő lakásában. (Én költöztem oda hozzá anno.) Nem vagyunk házasok, élettársi kapcsolatban élünk. Közös a kassza, közösen fizetjük a rezsit, a felmerülő kiadásokat a lakásra, stb. (Tavaly például a közösen összespórolt pénzünkből újítottunk a lakáson stb.) A kérdésem az lenne, hogy ha a párommal ne adj isten idő előtt történne valami, akkor nekem semmi jogom nem lenne a lakásban maradni ugye? Hanem a szülei, testvérei örökölnének utána, én pedig mehetnék az utcára vagy ahova tudok?

(Csak azért tettem fel a kérdést, meg elgondolkoztam, hogy hogyan is működik ez, és nem vagyok vele tisztában.)

Köszönöm a válaszokat!

2013. dec. 17. 13:02
1 2 3 4 5
 11/49 anonim ***** válasza:

Miért ne örökölné a különvagyonát? Az öröklési sorrend a következő: gyerek - házastárs - szülő - testvér. Azaz ha nincs gyerek, a házastárs az egyedüli örökös, ha nincs házastárs, akkor a szülő, ha nincs szülő, akkor a testvér. Sőt, ha lenne gyerek, akkor a lakás haszonélvezetét örökölné házastársként, azaz semmiképp nem kerülne utcára. (A várható változások szerint ez a későbbiekben is így lesz, a közösen lakott ingatlan haszonélvezete az özvegyre száll.)

Ha a közeljövőben nem házasodtok, le kéne papírozni, mit tettél bele a lakás felújításába. Gondolom, a párod is megértené, hiszen szeret, ő sem akarhatja, hogy a pénzed nélkül az utcára kerülj, ha ő meghalna.

2013. dec. 17. 13:15
 12/49 anonim ***** válasza:

7:61. § [Házastárs egyedüli öröklése]

Ha leszármazó és szülő nincs vagy nem örökölhet, az örökhagyó házastársa egyedül örököl.

Tessék. Egyébként biztosan életbe lépett, mert ismerősöméknél is a feleség örökölt, nem volt gyerek.

2013. dec. 17. 13:22
 13/49 anonim ***** válasza:

"újítottunk a lakáson" Egész pontosan mennyi pénzzel szálltál bele?

Amúgy attól, hogy segítettél felújítani, még nem lesz a tiéd is.

2013. dec. 17. 13:22
 14/49 anonim ***** válasza:
91%
Meg a "közösen fizetjük a rezsit" sem jogosít semmire. Logikus, hogy ha ott laksz, te fizeted a saját lakhatásod költségét.
2013. dec. 17. 13:25
 15/49 anonim ***** válasza:
Múltkor egy hasonló kérdésben ahol a férfi kérdezett azt írták az itteni nők a férfinak örüljön nem kér albérletet a párja. :) Szóval kérdező az albérletre költött pénzed amit nem fizetsz a párodnak költs saját lakásra:)
2013. dec. 17. 13:26
 16/49 anonim ***** válasza:

nem semmi anyósod lehet.. gondolom ezek után a fia se nagyon áll vele szóba

2013. dec. 17. 13:27
 17/49 anonim ***** válasza:
A "sima" élettárs nem örököl ilyenkor, a bejegyzett élettárs viszont úgy, mint a házastárs. Ha nincs gyerek, akkor a lakást a házastárs/bejegyzett élettárs örökli, akkor is, ha a házasságkötés előtt vásárolták. Kivéve, ha a lakást az örökhagyó valamelyik felmenőjétől kapta, mert akkor az ági vagyon és a felmenő ág (általában szülő) örökli.
2013. dec. 17. 13:29
 18/49 anonim ***** válasza:
100%
11-es vagyok, amúgy megértem a kérdezőt, mert mielőtt összeházasodtunk, én is aggódtam kicsit ilyeneken. A közösen félretett pénzünkből (kb. 4 millió forint értékben) újítottuk fel a férjem lakását, és az én korábban, az egyetem idején spórolt pénzemből indítottuk az autóhitelt. Szerencsére semmi nem történt, azóta házasok is vagyunk, de megértem az aggodalmadat, mert az ember ezért a pénzért megdolgozott, és a lelki fájdalma mellé még anyagilag is tönkremehet egy ilyen halálesetbe. :(
2013. dec. 17. 13:31
 19/49 anonim ***** válasza:
70%

7-es válaszolónak:

"7:60. § [Házastárs öröklése szülő mellett]

(1) Ha leszármazó nincs vagy nem örökölhet, az örökhagyó házastársa örökli az örökhagyóval közösen lakott lakást és a hozzá tartozó berendezési és felszerelési tárgyakat.

(2) Az (1) bekezdésben nem érintett hagyaték felét az örökhagyó házastársa örökli, másikfelét az örökhagyó szülei öröklik fejenként egyenlő arányban. Az öröklésből kiesett szülő helyén a másik szülő és az örökhagyó házastársa örököl fejenként egyenlő arányban."

[link]

A kérdezőnek: ha nem vagytok bejegyezve élettársként, akkor valóban nincs sok közöd a lakáshoz. Előbb-utóbb nem árt ezt valahogy lepapírozni, ha mást nem, legalább azt, amit te belefektettél a felújításba anyagilag.

2013. dec. 17. 13:37
 20/49 Captain Hindsight ***** válasza:
9%
tipikus pénzéhes női kérdés
2013. dec. 17. 13:39
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!