Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Nagy szégyen, ha a gyereknek...

Nagy szégyen, ha a gyereknek az anyától lesz a neve?

Figyelt kérdés

apukával külön vagyunk, de annyit megígért, hogy adja a nevét a gyereknek. de nem akar semmit segíteni, mondtam nem is kell, ha így áll hozzá. a lényeg, hogy az anyja viszont le akarja beszélni, hogy ne vállalja el az apaságot. nem tudom mi lesz ennek vége. de az én családom speciel azok után, hogy majdnem kitagadt(először, mert gyereket vállalok egyedül) de most aztán végképp lenéznek, hogy még a nevet is nekem kell neki adni.

most egész életemben szégyenkeznem kell, meg a gyereknek is, HA így alakulna?

2013. nov. 23. 09:39
1 2 3 4 5
 31/44 anonim ***** válasza:
65%

#30, nem egészen. Közben utána nézten, úgy szól a szabály, hogy:

Apa neve:

Az anya legközelebbi anyai ági férfi felmenőjének családi neve, DE az anya mást is kérhet, ha az más jogos érdekét nem sérti vagy a gyerekre nézve nem sérelmes.

Tehát az anyai ági férfi felmenő, pont azért valszeg, hogy ne megegyező legyen az anyáéval lehetőség szerint.

[link]

2013. nov. 23. 12:54
 32/44 A kérdező kommentje:

én eddig is úgy voltam vele, szólok a gyámnak intézzék ők. csak amikor a gyámügy el kezdett az apáról lebeszélni...ezek után nem is tudom ugyan mit intéznének...

szóval van időm a gyerek 3 éves koráig. az nagyon jó.

addigra tuti rendeződik minden, mert pont a mostani, meg jövő év a netzes csak.

2013. nov. 23. 13:21
 33/44 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező (#32), szerintem félreértetted, a gyámügy nem az apaság megállapításáról akart lebeszélni, csak a névviselésen való problémázásról.

A félreértés oka meg annyi, hogy még mindig makacsul tartja magát ez a "nevére vesz" = apaság c. zöldség, holott már jó rég óta (a ma is hatályos Csjt 1952!) nincs összefüggés a kettő között, attól, mert valaki elismeri az apaságot, vagy bíróságon megállapítják az apaságát nem "adja a nevét" automatice a gyereknek, az apaság ténye és a gyerek neve különálló dolgok.

Ha tisztázott az apaság, akkor az van, hogy a két szülő együttesen dönt a gyerek nevéről (még házasságban is így van), tehát ha az apa nem akarja, akkor a gyerek nem viseli az ő családnevét, és azt kikényszeríteni sem nagyon lehet, ebben igaza van a gyámügynek, ebbe nem szabad energiát ölni. Ettől még apa, az összes apai joggal és kötelességgel egyetemben.

2013. nov. 23. 13:31
 34/44 A kérdező kommentje:
de én eleve a gyámügynek csak az apa nevéről beszéltem, ők keverik bele az apaságot az egészbe. mintha egy lenne a kettő.
2013. nov. 23. 13:33
 35/44 anonim ***** válasza:
71%
Nem szégyen.Egy valamit ne felejts el,ne legyél te olyan nagy lelkü egy ilyen emberrel szembe aki,semmibe nem akar segíteni!Mi az,hogy nem is kell??na ne legyél ennyire önérzetes.Pereld csak be gy.tartásért.Az a pénz a gyerekedé annyival is több jut neki!!legyen része ennek a jó embernek része benne ha más kép nem,fizessen utána.ha már 1pár kis cipővel több jut neki már megérte! Nehogy már röhögjön a markába mikor te kiteszed a szived lelked a gyerekért.Majd jön az ovi jön a suli amikor csak a könyvek lesznek 20-40ezerbe.és a gyereked még nem kapott enni ruhát mindent ami kell.Adjad te ezt sokkal lejebb büszkeségből még egy gyerek sem lakott jól.nem kell neked mártírnak lenni!
2013. nov. 23. 13:52
 36/44 anonim ***** válasza:
100%
Kérdező (#34), akkor duplán igazuk van, mert egyfelől a névviselés kikényszerítése majdnem hogy lehetetlen (ugyanis semmi jogi jelentősége), másfelől ugye szóba sem kerülhet a névviselés kérdése az apaság tisztázása nélkül. Ugye nyilván nem úgy működik, hogy odamegy anyuka, hogy "az én gyerekemnek a Kovács Pisti az apja, legyen Kovács Bercike", hanem vagy házasság alapján, vagy elismerés alapján, vagy bírósági ítélet alapján előbb meg kell állapítani az apaságot, és csak ha ez megvan, utána lép életbe a fő szabály, miszerint "a gyerek vagy az anyja vagy az apja családnevét viseli, vagy a kettőt kötőjelesen, a szülők közös döntése szerint"
2013. nov. 23. 13:54
 37/44 A kérdező kommentje:

de egyedülálló nő esetében hogyan állapítanak meg "apaságot", amikor nincs mellette férfi?

szóval egyedül neveli, nem apával.

vagy apának hívják magát a "donort" is? szóval aki másra nem jó

2013. nov. 23. 15:13
 38/44 anonim ***** válasza:
#37 IGEN, jogilag a gyerek apja általában az, akitől genetikailag származik, kivéve az örökbefogadás esetét - ott az örökbe fogadó apa - illetve a spermadonor közreműködésével történt mesterséges megtermékenyítést, ahol a beavatkozással egyetértő férj vagy élettárs.
2013. nov. 23. 15:18
 39/44 A kérdező kommentje:

ez jó jel.

csak akkor meg a gyámügyet nem értem, hogy miért akarnak engem és így valószínű az apát is lebeszélni arról, hogy elvállalja.

2013. nov. 23. 15:24
 40/44 anonim ***** válasza:

Kérdező (#39), eddig Te állítottad, hogy csak a névviselésről kérdezted a gyámügyet, ld #34.

Most akkor miről akartak lebeszélni, az apasági státusz rendezéséről, vagy a családnév-polémiáról? (előbbi érthetetlen lenne, utóbbi teljesen jogos)

2013. nov. 23. 15:41
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!