Nagy szégyen, ha a gyereknek az anyától lesz a neve?
apukával külön vagyunk, de annyit megígért, hogy adja a nevét a gyereknek. de nem akar semmit segíteni, mondtam nem is kell, ha így áll hozzá. a lényeg, hogy az anyja viszont le akarja beszélni, hogy ne vállalja el az apaságot. nem tudom mi lesz ennek vége. de az én családom speciel azok után, hogy majdnem kitagadt(először, mert gyereket vállalok egyedül) de most aztán végképp lenéznek, hogy még a nevet is nekem kell neki adni.
most egész életemben szégyenkeznem kell, meg a gyereknek is, HA így alakulna?
18# és mit takar az a "képzelt apa" fogalom?
19# igazad van, nem azzal kell törődni, h mások mit gondolnak. örülnék, ha az emberek nem Alapból gondolnának rosszat, meg szánakoznának
Ui
Manapság nem szégyen ha egyedülálló anya vagy...nem a te szégyened lenne, ha az lenne sem, hanem a gyerek apjáé...
hát igen.
én arra is gondoltam, ha nem vállalja,akkor a gyereket sem fogom megmutatni neki soha az életben.
Kérdező (#21) a "képzelt apa" egy a valóságban nem létező személyt jelent, egy nevet, amit akkor jegyeznek be, ha nem kerül megállapításra senki apasága. Van erre valami szabály is, hogy általában hogy képzik ezt a nevet, asszem az anya legközelebbi anyai ágú férfi hozzátartozójának a nevéből, vagy valami ilyesmi, de ettől akár el is térhetnek.
Ugyanis a magyar jog szerint az "apja neve" rovat senkinél sem maradhat üresen a 3. éve betöltése után...
A gyakorlatban az van, hogy ha megszületik egy gyerek, akkor automatice a férjre anyakönyvezik. Ha nincs férj, akkor arra, aki teljes hatályú apai elismeréssel magáénak elismeri. Ha olyan sincs, akkor a gyámhatóság felhívja az anyát, hogy nyilatkozzon az apa személyéről. Ha megadja, akkor azzal szemben elindítják az apasági pert, ahol azután vagy igazolódik az apaság, vagy nem. (ezt hívják az apaság bírói úton való megállapításának)
Ha az anya nem nevez meg senkit (némely helyi gyámügyes elég kitartó tud lenni a terrorizálásban ilyenkor), vagy a bíróságon nem igazolódik a megnevezett személy apasága, akkor jön a képzelt apa bejegyzése.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!