Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Elvárhatja még a mai világban...

Elvárhatja még a mai világban egy nő, hogy a háztartás vezetéséért cserébe eltartsa a férje? Felcserélhetők a szerepek nemek szempontjából ebben a klasszikus családmodellben, már ha még működik?

Figyelt kérdés

Tehát ha egy nő kifogástalan rendet és tisztaságot tart egy ízléses otthonban és minden délben és este meleg étellel várja haza a férjét, akkor elvárhatja, hogy eltartsák, sőt még az anyagi körülmáényekhez mérten a "luxus cikkekre" (drágább ruha, parfüm) is tarthat igényt? Van köztetek ilyen család? Hogy van ez nálatok?

Működne ez ugyanígy csak a férfi van otthon és a nő dolgozik?

2009. okt. 20. 17:15
1 2 3 4 5 6
 41/55 anonim ***** válasza:
86%
Szerintem a fordított megoldás beválik. Én korábban nagyon sokat bevállaltam, a férjemnek meg nem volt állása. Ő főzött, meg mosogatás, minden. Azért én segítettem amennyit csak lehetett, többet, mint ő annakidején. És jobban megbecsültem a munkáját, mindig izlett az étel, stb. És persze ő nem kritizálta a saját főztjét. Meg ráadásul ő minden javítást, barkácsolást is örömmel megcsinál itthon. Meg én utáltam porszívózást, de ő szereti. Amit tudtam, hogy ő utálja, azt én megcsináltam(wc takarítás) Nekünk nagyon jó volt.
2009. okt. 20. 19:09
 42/55 anonim ***** válasza:
85%

Elvárhatja ha van olyan keresete a férjnek, De a mai klasszikus családmodell szerintem nem ebböl áll

Nálunk mindketten dolgozunk, van 2 gyerek hazajövünk délután 4 kor és ö csinálja az ö dolgát ha van, én meg a háztartást, plussz gyerekek lecke kikérdezés, minden ami belefér( ö is segit sokmindenben) de én nem várom el hogyeltartson, mert kb 220 ft ot keresünk, és sok a rezsi, ha csak ö dolgozna biztos nagyobb rend lenne mindenhol ( bár senki nem mondta eddig h. nálunk kosz...stb..van ) de kevés lenne a pénz, és dolgozok már én is annyi ideje hogy mérlegeljem a dolgokat.

Tehát válaszom elvárhatod te ha van annyi pénze amennyiböl ezt fedezitek és jol éltek, én nem tudom megtenni!

2009. okt. 20. 20:20
 43/55 anonim ***** válasza:
80%
A lakásunk ízléses, mindig tisztaság van benne, mindig van meleg étel, és van még két cicám, akikkel szintén törődnöm kell. Nagyon sok ruhám van, nyaralni járunk, van autónk. És én is dolgozom, különben ez nem működne. Természetesen akinek van lehetősége, hogy ne kelljen dolgoznia, "csak" a háztartással kell foglalkoznia, az szerencsés, és szívesen cserélnék.
2009. okt. 20. 20:37
 44/55 anonim ***** válasza:
58%
Szia! Szerintem ha a klasszikus házimunkát vesszük, akkor ez nem megfelelő. Klasszikus házimunka alatt értem a mosást, főzést, takarítást. Én nő vagyok, de nem tudnék úgy élni, hogy csak alap dolgokat végzek el. Természetesen ha valóban lenne egy tanya földdel és állatokkal, az más szituáció lenne, mivel akkor az a megélhetés (élelem: hús, tej, stb.) forrása lenne. Szóval nekem ez a csak takarítás, mosás, főzés stb. dolog nem tetszene. Nem ítélem el azokat a párokat akik így élnek, hiszen az ő döntésük, én nem bírnám.
2009. okt. 20. 20:48
 45/55 anonim ***** válasza:
59%
Ja és azt kifelejtettem, hogy a klasszikus házimunka munka mellett is megoldható. Rengeteg családot ismerek, akiknél a nő csinálja a házimunkát, mellette dolgozik és tökéletesen megvannak. Olyanra is láttam példát nem is egyszer, hogy a kinti munkát is a nő csinálta. Persze nem a nehezebb fizikaira gondolok, hanem pl. fűnyírásra. A legjobb érv talán, ami ez ellen szól, hogy a lakás tisztán tartásából nem lehet kifizetni a rezsit, nem lehet megvenni az alapanyagokat a főtt ételhez és tisztítószert sem lehet venni, ami a takarítás alapja. Ez csak az én véleményem, senkit nem szerettem volna megbántani vele, még mielőtt valaki magára veszi.
2009. okt. 20. 20:52
 46/55 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem ez csak nagyon kevés családban működhet. Nagyon nehéz egy keresetből eltartani egy családot pláne úgy, ha igény van arra, hogy drágább ruhákat, kozmetikumokat, stb.-t is lehessen vásárolni. A legtöbb családban csak úgy megy ez, ha a férj reggeltől estig dolgozik. Annak meg az a veszélye, hogy eltávolodnak a házastársak egymástól, hiszen alig találkoznak. Nem igazán lesz már közös témájuk a gyerekeken kívül és ez megöli a kapcsolatot. Ilyenkor szokott a férj is és a feleség is másfelé kacsingatni. Gondot jelenthet egymás társaságának hiányán kívül az anyagi része is a dolgoknak. Ahhoz, hogy ne okozzon ez problémát, a dolgozó embernek (többnyire a férjnek) egyenrangú félnek kell tekinteni a társát és értékelni a munkát, amit otthon végez. Ez elég ritka a kapcsolatok zömében. Jobbára mondjuk az az oka, hogy a férfinek többnyire fogalma sincsen arról, hogy milyen ellátni egy gyereket, mennyi odafigyelést igényel, mennyi "munka" van vele. Persze nem mondom, működhet, de nagyon komoly szervezést igényel és tényleg nagyon szorosnak kell lenni a kapcsolatnak és nagy szerelemnek, hogy kibírja ezt az életformát.
2009. okt. 20. 22:40
 47/55 anonim ***** válasza:
70%

Hááát, csajok, le a kalappal. Mert nálunk a férjem dolgozik most csak, havi 500.000 felett hoz haza, de nehéz belőle a 3 gyerek, kert, nagy házat fenntartani. Hitel 100.000/hó mondjuk. De félretenni nem tudonk belőle 3 gyerek mellett, pedig nem élünk nagy lábon. Anniy, hogy kertész van, mert a férjemnek nincs a munka mellett rá energiája, kedve (inkább kedve, mert csak 8 órát dolgozik naponta, ami ma már ritkaság...)

Úgyhogy én megyek majd vissza (szintén havi 300.000 feletti fizetésért) dolgozni. És inkább fogadok egy "bejárónőt", aki szerintem havi 100.000-ért mindent megcsinál, főz mos, takarít és marad egy csomó időnk és pénzünk egymásra.

Megőrülnék, ha itthon kéne mindennap felmosnom meg főznöm és ebből állna az életem...

2009. okt. 21. 07:59
 48/55 anonim ***** válasza:
100%
Én csak azt tudom mondani, hogy szerencsés az ilyen nő.Viszont: egy idő múlva ráun,és szeretne valami más jellegű munkát végezni, közösségben dolgozni,ahol szeretik, jól érzi magát ,és saját fizetést kap.a későbbiekben nem vághatják a fejéhez, hogy "te nem is dolgozol, csak itthon vagy..."Sajnos, én és a legtöbb,másképp szerencsés nőtársam/akinek van munkája/viszont kénytelen ezt az otthoni műszakot is ellátni/ jó esetben segítenek a család többi tagjai/.Mellette meg még bejárhat dolgozni is, elviselni a munkatársai áskálódásait, a főnöke csesztetését stb.Stressz,alulfizetettség, elégedetlenség,megbecsültség hiánya...stb.És még 2 fizetésből se biztos, hogy nagylábon élhet...
2009. okt. 21. 08:22
 49/55 anonim ***** válasza:
81%

Egyelőre én is gyesen vagyok még 2 évig és foglalkozom a gondolattal, hogy otthon maradok, esetleg szülök még 1 gyereket.

Engem csak az a kérdés foglalkoztat, hogyha otthon maradnék mi lenne a nyugdíjjal?

Kap a nő egyáltalán ilyen esetben?

Ezért is merengek a munkavállaláson is, mert félek, hogy öregkoromban megfizetnék érte.

2009. okt. 21. 09:34
 50/55 anonim ***** válasza:
81%
anyukám is ilyen. Én 18 éves koromig többet dolgoztam, mint ő egész életében. Nagyon ritkán dolgozott, kapta az özvegyi nyugdíjat meg árvaságit két gyerekre meg családit és megéltünk belőle hárman, igaz szűkösen. Mikor nagyobbak lettünk megismerkedett nevelőapukámmal, kb 15-16 éve együtt vannak. Azóta ő tartja el. Az a baj, hogy ő egész nap csak ül a gép előtt, meg játszik a kutyával, de igazából semmi mást nem csinál. Sztem kb hetente 2szer főz, míg otthon laktam suli mellett dolgoztam, plusz még én takarítottam. Öcsém vásárolt meg vitte le a kutyát. Anyu ki se mozdult a lakásból, max havi 1szer. Ha átmegyek hozzájuk mindig tök nagy rumli van, a tv-n meg a polcokon ujjnyi vastag por... Nem csinál semmit. Ha erre gondolok kicsit mindig kiakadok, mert én napi 10órában nyomon, reggel elmegyek 8kor, hazaérek 10re és még utána kell mosni, meg főzni, a ritka szabadnapjaimon nagytakarítást csinálni és ő meg egész nap nem csinál semmit... kicsit igazságtalan...
2009. okt. 21. 11:56
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!