Ti mit tapasztaltatok? Szerintetek ez igaz lehet?
Én jogász vagyok, leendő férjem nevét né- toldattal biztos, hogy nem fogom felvenni, mert egyszerűen nem tetszik ez a forma, a kötőjeles változat szintúgy. Valószínűnek tartom, hogy megtartom a nevem.
Abban van ráció, Kérdező, amit írtál. Hasonlókat tapasztaltam én is.
Ismeretségi körben sokan nem vettél fel a férjük nevét, többen azért, mert publikáltak, volt már karrierjük és így ismerték őket vagy egyszerűen azért, mert a családjuk (szülők, nagyszülők) volt már szakmai körökben ismert és ez előnyt jelentett számukra.
Azért ez szocializációval is össze kötném.
Mert mondjuk a 8 általánossal rendelkező párok szocializációja feltehetően más mint a felsőfokú végzettségű pároknál.
(sarkítok)Egyiknél a férfi az úr és a nő egy "tulajdon" itt né-lesz. Hogy mindenki "lássa" kihez tartozik.
Másik oldalon egyenrangú felek kötik össze az életüket és ott Gipsz Jakab és Gipsz Ilona vagy Gipsz Jakab és Sós Ilona.
Szerintem régen a nő "kevesebbet" ért. Automatikusan a "tulajdona" lett a férfinak, és alárendelt szerepet töltött be sokszor a családban. Még a nevétől is "megfosztották".
Ma már ez szerencsére egyre kevésbé van így. Sok ismerősöm azért nem veszi fel a férje nevét, mert akkor úgy érezné, hogy elnyomják és már nem önálló személy lenne, csupán egy oldalborda.
Amúgy több ismerősöm is van, ahol a férfi is felvette a nő nevét kötőjelesen, és a nő is a férjéét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!