Unokatestvérem most írja az egyik, szakdolgozatát. Ehhez felhasznált egy kutatást, amely szerintem érdekes összefüggéseket állapított meg. Ez alapján az elmúlt 10-15 évben sokat változott a névhasználat. Pontosabban az asszonynév használata. A kutatást végzők azt állapították meg, hogy minél alacsonyabb valakinek az iskolai végzettsége, annál nagyobb százalékban veszi fel a férje nevét. Doktorátussal rendelkező nők esetében ez a szám szinte nulla. Engem ez megdöbbentett. igaz még csak gimis vagyok, de jogász szeretnék lenni. Vajon az ilyen nők azért ragaszkodnak a saját nevükhöz, mert keményen megdolgoztak érte? Ti hogy látjátok?
Nekem van egy tanárom,akinek a lányát úgy hívják hogy:az apja családneve-anyja családneve és az ő saját neve
de volt olyan tanárom,nem is egy,aki felvette a férje nevét.volt olyan is,aki megtartotta a sajátját,de felvette melléje a férjéét..és volt olyan,aki hiába volt házas,de megtartotta a sajátját.
2013. márc. 10. 21:21
2/17 anonim válasza:
igen, a doktorátusal rendelkező nők egyértelműen azért. szerintem érthető is valahol
2013. márc. 10. 21:21
3/17 anonim válasza:
Hát.. A nővérem belgyógyász és a férje nevét felvette amikor esküdtek. Jó magam is diplomás nő lennék( Kriminálpszichológus) és én is a férjem nevét viselem. Én tavaly mentem férjhez. A barátnőm cukrász , ő viszont nem vette fel a férje nevét.
Van aki felveszi a férje nevét, van aki nem.. Iskolai végzettségtől független döntés ez.
2013. márc. 10. 21:26
4/17 anonim válasza:
Igen, a doktorokra igaz ez szerintem. De ismerek olyat, aki lecserélte a vezetéknevét a férjéére. Vagy volt egy tanárom, akinek orvos volt a férje. Ő felvette a férje nevét -né-ként de a Dr.t is. Sokáig nem tudtam hogy egy ilyen hülye nőnek hogy lehet doktoria. Aztán leesett mikor mondták hogy a férje doki nem ő ilyen penge :D Szóval érthető hogy nem akarják felvenni. Ráadásul mire megkapják azt a két betűt addigra már a saját nevükkel szereznek elismerést a szakmájukban. Most ha nevet változtatnak akkor lesznek olyanok akik azt se tudják kik is ők. Meg a cikkek, disszertációkon is a régi nevük szerepel és utána problémás is pl. egy szakdolgozatnál hivatkozni rá.
2013. márc. 10. 21:28
5/17 A kérdező kommentje:
A névválasztáshoz műveltség kell? Pontosan milyen területen? Én is egyre jobban hajlok arra, amit a kettes válaszoló írt. De a környezetemben észrevettem még egy érdekes jelenséget. A városban van egy nagy kórház. Az orvosok feleségei közül azok a nők, akiknek pld. főiskolai végzettségük van, vagy az sincs, azok lelkesen dr. X. Y.-né lesznek. Ez viszont szerintem szánalmas. Mert nem mindegy, hogy királynő vagy királyné valaki :)
2013. márc. 10. 21:28
6/17 anonim válasza:
5-ös vagyok. Itt én elsősorban a kutatókra gondoltam nem az orvosokra. Orvosoknál már hallottam sokaknál hogy felvették. Az egyetemi tanárok ragaszkodnak többnyire ehhez.
2013. márc. 10. 21:30
7/17 anonim válasza:
Mire valaki megkapja a dr titulust (tudományos) addigra kutatások, publikációk kapcsolódnak a nevéhez. Ezen a néven ismeri a szakma, így érthető ha nem változtatnak nevet.
2013. márc. 10. 21:36
8/17 anonim válasza:
3-as jó nagy szamárságot írtál. Gratulálok ehhez az általánosításhoz, amit itt összehoztál. Te biztosan rendkívül művelt vagy....
Én is diplomás vagyok és nem fogom felvenni a férjem nevét, illetve ha fel is veszem akkor kötőjelesen maximum. Mindezt nem azért mert műveletlen vagyok vagy sznob, hanem mert szeretem a nevemet. Számomra egyszerűen idegen, hogy "né" legyek. Tőlem ez idegen. Ha meg mondjuk Kovács Béláné lennék, az már tényleg durva. Kicsit olyan, mintha elveszne a személyiséged. Nem hiszem, hogy az a nő aki felveszi a férje nevét, az jobban szeretné...Ez ízlés dolga, nincs köze sem a szeretethez, sem az iskolai végzettséghez, sem a sznobsághoz.
2013. márc. 10. 21:52
9/17 anonim válasza:
Iskolai végzettségtől független, inkább egyéni ízlés kérdése.
Én is fiatal vagyok, most fejezem be a gimit és szeretnék tovább tanulni.
Ha valaha megházasodok én felvenném a férjem nevét, ha megy a keresztnevemhez, ha nem akkor maradna ugyan így.
A -né és kötőjeles verziók nem tetszenek.
2013. márc. 10. 21:55
10/17 anonim válasza:
Mondjuk szerintem abból a szempontból is érdemes végiggondolni a dolgot, hogy a végzettség a házasságkötés pillanatára jellemző. Például amikor édesanyám férjhez ment, akkor érettségije volt és ő felvette a férje nevét. Akkor ebből gondolom levonhatnánk a tanulságot, hogy anyukám alacsony iskolai végzettségű nő, aki felvette a férje nevét, holott egyetemi hallgatók voltak mindketten és mára több diplomásak. De a statisztika szempontjából a férjhez menés évében ő alacsony végzettségű nő volt. Én is így vagyok, bár én kötőjelesen vettem fel a férjem nevét. Szóval igaz, hogy van kapcsolat a végzettség és a név változtatás között, de inkább abból a szempontból, hogy akik már karriert futottak be a házasságkötés idejéig, azok nem szívesen változtatnak a nevükön, mivel így hivatkoznak rájuk szakmai körökben. Persze nem azt mondom, hogy ez így 100%ban megállja a helyét, nyilván aki amúgy sem akarta felvenni más családnevét egyéb meggondolásból, az nem fogja, nem vitatom, csak azt akartam mondani, hogy a végzettség egy elég szubjektív dolog és inkább függ össze a névválasztás az életkorral.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!