Fiatalok! Ti hogy mertek külön költözni vagy családot alapítani?
Egy évig éltem a családomtól külön, egy kis szobát béreltem. Akkoriban jól kereső munkám volt, ami azonban megszűnt és hiába keresek már fél éve mást, semmit nem találok, pedig van végzettségem, vizsgáim, nyelvtudásom.
Mivel jövedelem híján nem tudtam megélni, haza kellett mennem, és egyre többet gondolkodom azon, mégis hogy a fenébe függetlenedhetnék végleg?
Tovább lépve: mikor jutok el egyáltalán odáig, hogy lakáshitelt merjek vállalni hitelre? Nyilván csak párommal tenném, de még így is: mi van, ha valamelyikünk elveszíti a munkáját és nem tudjuk fizetni a törlesztőt? Hogy merjek gyereket szülni, ha teljesen bizonytalan, miből élünk meg egy újabb gazdasági válság esetén?
Gondolkodj:30 lenne az albérletem.nem enyém a lakás 20 év mulva.
Most ki van adva 30ért+én fizetek 30t,tehát mint ha albérlet lenne,és 20 év mulva enyém a lakás...na??
nem hiszem h 8 évig amit megspórolsz,abbol veszel majd egy lakást,addigra felmegy az ára,inflácio,stb.Ha mega 8 év spórolés arra volt elég h hitelhez legyen önerőd,hát az én ugy gondolom h elpazaroltál 8 évet,és csak ezután kezd ketyegni a hiteled.Nem tudom mennyit lehet spórolni ha az egyik fél bevétele mondjuk 100e a másiké 150 és mondjuk van egy kisgyerek,hogy a saját példámat emlitsem.
terto válaszára válaszolnék!
Mond már meg nekem, hogy albérletben, hogy tud egy ember spórolni?? 30e alatt nem találsz albérletet, főleg NEM egy nagy városban! De még ott van a rezsi és egyéb kiadás.
Ja és SOHA nem lesz az emberé az albérlet, tegyük fel 8 évet elpazarolt egy olyan lakásra ami nem az övé.
De ha bevállalja az ember a hitelt, tegyük fel 15 év futamidőre, de az övé lesz egy idő után. Ha lesz gyerek akkor majd az övé.
Logika!
32/33
Aki 30 ezres albérlet mellett nem tud spórolni az az 50-60 ezres kis kétszobás panel hitelét mégis, hogy fizetné?
Hát előző, te nagyon okos vagy...
Gondolj már bele, egy tisztességes albérlet kb. 40 ezer + rezsi = 70 ezer körül van egy hónapra.
Lakáshitel meg kb. ha olyan feltételekkel veszed fel az olyan 50 ezer + rezsi = 80 ezer.
Tehát durván ugyanannyi, de a hiteles verzióban már nem kell spórolni, az albérlet mellett, ahhoz hogy pár év alatt vegyél valamit meg még el kell tenni vagy 50 ezret. Tehát a kiadás ugyanannyi, csak hitel mellett már nem kell rakosgatni, albérlet mellett meg még arra is kell havi szinte. Ilyen egyszerű :D
Egy idő külföldi munka --- aszkéta élet --- lakástakarék, amit addig a szüleim fizettek, aztán én --- hazatérésre egy fél lakás ára kispórolva --- lakástakarék kivéve ---- maradék hitel a lakástakarékhoz --- fix, nem lesz belőle 3x annyi --- a szép önerőnek köszönhetően kevés a törlesztő
Voila, van egy jó helyen lévő, napfényes, erkélyes, tágas lakásunk. Ameddig jól megy a szekér tovább pumpáljuk a pénzt a lakástakarékba, amit aztán bele tudunk majd fizetni a hitelbe, hogy még hamarabb vége legyen. Ha nem megy jól a szekér, és olyan is volt, malmozás a számlákkal, a lényeg, hogy a hitelt mindig le tudják vonni, egyéb kiadások minimálisra csökkentése.
Nem érzem különlegesnek, vagy nagyon szerencsésnek magunkat. A lakás, amit vettünk lepusztult volt, így olcsó. Magunk újítgattuk fel, most majd elszeretnénk adni, és venni egy nagyobbat, jobbat, de szintén lepusztultat és így szépen haladni a házig. Nem lehetetlen.
Amiről a kérdésben szó van, egyébként nem magyar sajátosság. Nem véletlen a külföldi mama-hotel kifejezés, nem csak a kényelemből laknak otthon a külföldiek sem.
Sokan hangoztatják, hogy külföldön az élet, hogy ott mennyivel jobb stb. De ők többnyire csoportosan mennek és bérlenek lakást. Úgy itthon is meg lehet élni, hogy 4-6 ember vesz ki egy albérletet.
Amúgy szerintem sokan túl is dramatizálják, meg nem gondolkodnak előre semennyire.
Rokonomék otthon laknak, mindketten dolgoznak, de felélik, autókáznak mindenhova, csilli-villi autót vettek 2x annyit fizetnek a kocsira, mint mi a lakásunkra!!! Anno javasoltam nekik évekkel ezelőtt, hogy lakástakarékot fizessenek, bőven megtehetnék. Ugyan már, mekkora hülyeség, biztos csak a haverom akar keresni rajtuk. Most meg tátják a szájukat, hogy mi mennyit kivettünk abból, mert összejött, meg milyen jó hitelt adtak mellé.
Aki otthon lakik, az tud annyit fizetni bele, hogy legyen értelme.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!