Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Fiatalok! Ti hogy mertek...

Fiatalok! Ti hogy mertek külön költözni vagy családot alapítani?

Figyelt kérdés

Egy évig éltem a családomtól külön, egy kis szobát béreltem. Akkoriban jól kereső munkám volt, ami azonban megszűnt és hiába keresek már fél éve mást, semmit nem találok, pedig van végzettségem, vizsgáim, nyelvtudásom.

Mivel jövedelem híján nem tudtam megélni, haza kellett mennem, és egyre többet gondolkodom azon, mégis hogy a fenébe függetlenedhetnék végleg?

Tovább lépve: mikor jutok el egyáltalán odáig, hogy lakáshitelt merjek vállalni hitelre? Nyilván csak párommal tenném, de még így is: mi van, ha valamelyikünk elveszíti a munkáját és nem tudjuk fizetni a törlesztőt? Hogy merjek gyereket szülni, ha teljesen bizonytalan, miből élünk meg egy újabb gazdasági válság esetén?

2013. jan. 5. 19:44
1 2 3 4
 21/38 anonim ***** válasza:

Az hogy mennyi egy bérelt és egy hitelre vett lakás költsége csak egy pillanatnyi helyzet. Most bérelni éri meg jobban, ennyi.

Most egy nehéz időszakot élünk akinek szar annak nagyon szar. De ez a mi korunk ebből kell azt kihozzni amit tudunk. Szóval a költségeket lenyirbálni és gondolkozzni a megoldáson. Gyereket vállalni nem luxus hanem ösztön hajt. Ma nehéz gyereket vállalni, volt mikor nehezebb volt mégis vállalták volt mikor könnyebb volt.

Javaslat: aki a gyerekvállalásban a nehézséget látja ne vállalja mert sose lesz könnyű, probkéma mindig lesz.

2013. febr. 10. 12:43
 22/38 xStefix ***** válasza:

A te helyzetedre nem válasz ugyan, de nálunk a gólya elég jól elrendezte a dolgokat. :) Jött a lányunk, onnantól a családalapítás már nem volt kérdéses. És a másik, amit egyre inkább különleges szerencsének tartok, hogy a szüleim jóvoltából lett saját lakásunk. Ők fizették az egészet, hitelestül. Abból a szempontból nem vagyok erre büszke, hogy nem az én munkám, pénzem van benne; abból a szempontból viszont igen, hogy ennyire jóindulatú és segítőkész szüleim vannak. Mindig számíthatok rájuk, ami hatalmas kincs a mai világban (nemcsak anyagilag, hanem bármiben).

De tény, hogy akinek nehezebb a helyzete, annak tényleg nem sok esélye van. :(

2013. márc. 11. 23:55
 23/38 anonim ***** válasza:
51%

Nem érdemes válaszolni,a felhasználónak nem lehet privit irni,törölte a regisztráciot van le lett tiltva...akkor itt megirom neki,hátha olvassa:

én egyedül vettem hitelre lakást.ugy voltam ha nem tudom fizetni,majd kiadom,és akkor hazaköltözök.most párommal élek akinek van hitelmentes lakása,és az enyém ki van adva.nem akartam albérletbe menni,mert amikor a lakást vettem a válság elött,olcsobb volt a hiteltörlesztö mint az albérlet,és ha letelik a hitelem,mégis lesz egy saját lakásom,mert lássuk be ugy sose jött volna össze a rávaló ha csak félreteszek mindig kicsit.ha mindig a biztosra várnék,akkor még mindig nem lenne semmim se.

2013. márc. 12. 09:20
 24/38 anonim ***** válasza:
68%

Ja! a saját lakáés annyibol jobb,hogy igaz 60 a törlesztőm most,de 10 év mulva ez a lakás a sajátom lesz.az albérlet kilátástalan,nem tudok megállapodni,10 év mulva is ugyanugy semmim lesz csak...az albérletet nem fogom felujitani,stb,sose lehet olyan ahogy én szeretném.

Most ha az éán esetemet nézzük:60 a törlesztő,kiadtam 30ért,magyarul 30-t fizetek.ha albiban laknék,fizetnék 30t,és nem a saját lakásomban élek,ha félre is tudok tenni,akkor is mikorra lenne saját lakársavalom?nem hiszem hogy mondjuk egy lakás árát össze tudnám gyüjteni.

2013. márc. 12. 09:26
 25/38 anonim ***** válasza:
52%

Mi úgy mertünk külön költözni, hogy szerencsére minimális hitelt kellett felvennünk, aminek a havi törlesztője 15000 Ft (forint alapu hitel).

Jelenleg csak a párom dolgozik, de ennek ellenére minden gond nélkül kitudjuk fizetni. Persze nem élünk pazarló életmódot, de elvagyunk.

Ha a kérdező albérletbe megy akkor az úgyszintén felesleges pénzkidobás, mivel soha nem lesz az övé. De ha bevállalja a hitelt akkor a ház legyen 10 év múlva akkor is az övé lesz.

Egy albérletben nem fog tudni félre tenni, főleg nem ha Pesten vagy egyéb nagy városban él.

De ha az albérlet marad akkor pedig részletesen átkell böngészni a szerződésben leírtakat, meg, hogy igen is követelje, hogy írásban írjanak alá egy szerződést, nem egy szóban megbeszéltük dolog legyen. Mert utána ha kirakják papolhat akárkinek. Mondhat bárkinek bármit ha nincs írásba foglalva semmit nem ér.

2013. márc. 12. 10:00
 26/38 anonim ***** válasza:
80%

Amúgy itt gyakorin mindenki ezt az albérlet témát erőlteti, de nem tudom csak én vagyok úgy vele, hogy:

-szeretnék kertet, és itt vidéken kertes házat találni kiadót szinte lehetetlen

-szeretném ha olyan helyen élnék, ami úgy van felújítva/rendezve ahogy nekem tetszik és nem a másé

-szeretném, ha olyan dologra fizetném ki a havi több 10 ezer ft-ot ami egyszer az enyém lesz

-fizetem inkább 20 évig a hitelt, de utána az egyszer letelik, onnantól nem kell semmit fizetni, albérletet meg egész életemben fizetni kell szóval hosszabb távon csak többe kerül az albérlet és ne mondja nekem senki, hogy az albérlet mellett lehet spórolni, mert laktam albérletben 2 évig és szinte semmit nem tudtam félretenni, nem hogy milliókat

-az albérletekkel mindig volt valami baj, hol a tulajdonos ment be az engedélyem nélkül míg dolgoztam és nyúlkált a pénztárcámba be, hol olyan számlákat akart a tulaj velem kifizettetni amihez semmi közöm nem volt, szóval 2 év alatt 4 albérletben laktam míg végül inkább hazajöttem,szóval nem akarom a leendő gyerekeimet is kitenni az állandó költözésnek meg hercehurcának. Vidéken meg amúgy sincs olyan sok albérlet mint a fővárosban, pl abban a kisvárosban, ahol mi szeretnénk élni szinte csak eladó ingatlanok vannak, kiadó alig-alig...

Szóval az albérletnek szinte semmilyen előnyét nem látom.

Mi a párommal azon az állásponton vagyunk, hogy egyelőre még mind a ketten itthon lakunk, dolgozunk, félre rakunk pénzt, meg várjuk, hogy a páromnak leteljen a Fundamentája és felvegye a pénzt, és akkor majd együtt veszünk fel lakáshitelt mint adós és adóstárs, amit majd fizetünk. És bízunk benne, hogy azért mind a ketten nem fogjuk elveszíteni a munkánkat. A páromnak biztos munkahelye van, nekem még egyelőre nincs mert van 1 évem még a levelezős egyetemből, utána remélem én is találok valami jobb munkát, mint ahol most vagyok.

22/L 27/F

2013. márc. 12. 11:17
 27/38 anonim ***** válasza:
100%
Utolsó, ez tök szép és jó, csak nem mindenki van bejelentve 200ezer ft-os fizuval bejelentve.. A sima 8 órás minimálbéres bejelentésre meg nem adnak jelzáloghitelt.. Az önerőről már nem is beszélve.
2013. márc. 12. 13:26
 28/38 anonim ***** válasza:
100%
- bejelentve.
2013. márc. 12. 13:28
 29/38 anonim ***** válasza:
51%

Nyilván most nem azokról szóltam, akiknek se normális munkájuk vagy 0 önerőjük van.

De pont azt mondtam, hogy AKI MEGTEHETI, az akkor inkább lakjon otthon tovább ahelyett hogy albérletre költ, és gyűjtsön össze minél több önerőt mivel minimum 25% önerő már mindenképp kell. És ha ketten veszik fel a hitelt, mint adós és adóstárs akkor már úgy több a jövedelem is.

Amúgy meg a kérdés személyhez szólt, én leírtam a véleményem, és magamról szóltam: nekünk van önerőnk, a párom nem minimálbért keres, és remélem én sem annyit fogok majd hamarosan.

2013. márc. 12. 20:55
 30/38 tetro ***** válasza:
Az albérletet azért erőltetik annyian, mert egy lakás értékének 0.3-0.4%ért bérelhető. Aki meg hitelt vesz fel az fizet havi 1%kot. Ez egyszerű matek. Hitelre a lakás valóban a tiéd lesz. Csak amit hitelben 20évig fizetsz vissza, azt albérletben 8 év alatt spórolod meg. Akinek az előbbi jobban megéri, annak csak gratulálni tudok.
2013. márc. 12. 22:29
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!