Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Fiatalok! Ti hogy mertek...

Fiatalok! Ti hogy mertek külön költözni vagy családot alapítani?

Figyelt kérdés

Egy évig éltem a családomtól külön, egy kis szobát béreltem. Akkoriban jól kereső munkám volt, ami azonban megszűnt és hiába keresek már fél éve mást, semmit nem találok, pedig van végzettségem, vizsgáim, nyelvtudásom.

Mivel jövedelem híján nem tudtam megélni, haza kellett mennem, és egyre többet gondolkodom azon, mégis hogy a fenébe függetlenedhetnék végleg?

Tovább lépve: mikor jutok el egyáltalán odáig, hogy lakáshitelt merjek vállalni hitelre? Nyilván csak párommal tenném, de még így is: mi van, ha valamelyikünk elveszíti a munkáját és nem tudjuk fizetni a törlesztőt? Hogy merjek gyereket szülni, ha teljesen bizonytalan, miből élünk meg egy újabb gazdasági válság esetén?

2013. jan. 5. 19:44
1 2 3 4
 11/38 anonim ***** válasza:
54%

az albérlet azért jobb, mert abból még mindig kereshetsz olcsóbbat, ha nem jössz ki a pénzedből. a hitel törlesztője meg egy állandó, vagy rosszabb esetben ingadozó összeg, amit ha éhen döglesz is, de fizetned kell.

valóban nem árt, ha félreteszel minden hónapban, amennyit csak lehetséges, így vész esetén is lesz mihez nyúlnod.

ameddig nem érzed biztosnak, addig ne szülj.

2013. jan. 5. 21:51
 12/38 anonim ***** válasza:
52%

"az albérletből is úgy kiraknak, mint a huzat, ha nem fizeted."

Persze ezt nem s vitatom, de utána nem marad még 10 millió tartozás a semmire.

2013. jan. 5. 22:59
 13/38 anonim ***** válasza:
100%

Azért nem lehetetten, bár visszagondolva nekem is annak tűnt... 8 éve vagyok a férjemmel. 2 év után megkérte a kezem. Hazaköltöztünk a szüleimhez, én kaptam egy irodai állást havi 80-ért, a férjem építkezéseken dolgozott, asztalosként. Viszonylag jól keresett, de nem 100 ezreket.. Tudtuk, hogy 1 év múlva esküvőt akarunk. Meghúztuk a nadrágszíjat, és gyűröttünk. 1 évig se mozi, se étterem, se luxus semmi. 1,2 milliát raktunk félre. Megvolt a lagzi 600 ezret költöttünk, és nem jött vissza csak 4,de nem ezért tartottunk hanem mert össze akartunk hivatalosan is kötni az életünket. Tudtuk, hogy hitelt fogunk felvenni. Lehetett volna lakást is nézni, de mi építkezésbe fogtunk, szüleimnek telkén. Most elől ők, hátul mi. Igaz 2033 novemberéig albérltben lakunk a banknál, és 2 gyerekre felvettük a szocpolt.

Mielőtt megkaptuk a hitelt, tudtuk, hogy mi 2 kézzel építkezünk majd, könnyűszerkezetes házat. Mindenről listát készítettünk előre precízen, és úgy ossztottuk be a pénzünk, hogy a végén maradjon pár százezer vésztartaléknak, ha beüt a krah. 4 hónap alatt épült fel a házunk. Voltak kritikus életszakaszok, férjem azóta 3x váltott állást, de megoldottuk mindíg, és a tartalékot mindíg visszarakosgattuk, ha helyrejöttünk. 2 évet vártunk a babőánkra, ő most 16 hós. Már megszűnt a munkahelyem tgyás alatt, de saját vállalkozásunk van azóta nem esek kétségbe... tudom ,hogy közhely de meg kell látni a lehetőségeket, és meg kell tanulni élni velük. Van egy mondás, és sztem igaz, hogy ahova Isten birkát ad, oda ad legelőt is... Az az igazság, van még másfél évem kb a gyerekkel itthon addig szeretnék saját vállalkozást 1000 ötletem van.... sok sikert neked is kedves kérdező!

2013. jan. 6. 11:52
 14/38 anonim ***** válasza:
33%
nem 10 milliót kell felvenni és palotában gondolkodni.
2013. jan. 6. 13:01
 15/38 tetro ***** válasza:
71%

Teljesen mindegy mennyit veszel fel, attól még a hitel rosszabb arányaiban.

Ráadásul ha Budapesten lakik valaki, akkor ez nem tízmillióban és palotában kell gondolkodni, elég távol áll a valóságtól.

2013. jan. 6. 13:37
 16/38 anonim ***** válasza:
43%

Az ország nagy része nem Bp.-en lakik, 10 millióért a legtöbb helyen már kétszobás lakást kapsz. Elhiszem, hogy Bp.-en jobban megéri albérletben lakni, nekem baromira nem érte meg és a gyerekeket sem tenném ki az állandó költözésnek. Ráadásul albérletbe még vásárolni sem tudsz saját dolgokat, mert ki tudja, a következőbe befér-e.

Itt kisvárosban nehéz hosszútávú albérletet találni, ahol meg korábban laktam, megyeszékhelyen, gyakorlatilag kizárólag egyetemista nemdohányzó lányokat kerestek. Persze semmi sem lehetetlen, de amennyiben a törlesztőrészlet egy albérlet árát fedezi, inkább a sajátomat fizetném, ahogy tesszük is.

2013. jan. 6. 18:57
 17/38 anonim ***** válasza:
75%
Az egyik barátnőm kétszobás 10. emeletes panelben vett lakást 6 millióért, ami le van lakva így egy csomó pénzt még rá kellett költeni. Törlesztője jelenleg 65 ezer 20. évre, másik barátnőm ugyan ebben a városba 35. ezerért bérel lakást. Szerintem nem is kérdés, hogy albérletbe kell menni és mellette spórolni sajátra. Aki pedig az írja, hogy albérlet mellett nem lehet spórolni az nem tudom miből fizetné a különbözetet.
2013. jan. 6. 19:03
 18/38 anonim ***** válasza:
59%
most ez csak egy vélemény, de nekünk 10 ezerrel kevesebb a törlesztőnk. Ráadásul 6 milliós lakásra nem ad a bank 6 millió Ft hitelt kezes nélkül. Nekünk a 13-ra adtak 8-at. De az is igen maximum volt.
2013. jan. 6. 19:14
 19/38 tetro ***** válasza:
67%

Mondjuk az agglomerációval együtt 2.5millió ember azért él Budapesten. Én mondjuk vidéki városban nőttem fel. 10millióból ott sincs palota. Igaz Salgótarjánban láttam panelt 5millióért is.

A lényegen mondjuk nem változtat. Jelenleg az albérleti díj Magyarországon az ingatlanértékének 0,5%-a/hó. Ennek a kamat legalább a kétszerese ha hitelt veszel fel, arról nem is beszélve, hogy az ingatlanban jelenleg csak áll a pénzed, tartalékként meg kamatozik. Ráadásul úgy van tartalékod... Én nem látom mivel jobb a saját lakás... Azon kívül hogy havonta 10ezrekkel kerül többe.

2013. jan. 6. 19:26
 20/38 anonim ***** válasza:

Az albérletet tartom én is ideális megoldásnak, ahol mi élünk ott 50 ezerért már családi házat bérelsz, havi 90-100-ból megvagy kajával együtt, főleg ha ketten vagytok még könnyebb, a hitelre csak 80-at kifizetsz és még semmi rezsi, semmi kaja, és ha nem is fizeted még ki is tesznek.

Arra kéne rájönni, hogy a saját lakás az nem szükséglet és életcél, ez csak egy eszköz.

2013. jan. 6. 20:09
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!