Mennyi esélyem van az életben?
22 éves fiú vagyok, fél éve végeztem főiskolán, de sajnos nem túl keresett diplomát szereztem. Nyelvtudásom sajnos nincs, eddig dolgoztam, de onnan most elküldenek. Nincs félretettem pénzem (kb. 2-3 hónap amit még kibírok itt pesten, abból ami van), a szüleim nem tudnak támogatni, ők is nagyon nehezen jönnek ki, vidéken laknak ahol nincs munka. Félek, hogyha haza kell költöznöm, akkor még rosszabb lesz nekik miattam, és nekem is ezáltal. Kevés barátom van, és rájuk sem számíthatok, hogy ilyen téren segítsenek (nem is várhatom el).
Attól félek, hogy utcára fogok kerülni, és onnan még nehezebb lesz a visszajutás. Mennyi esélyem van így az életben, hogy normális életet élhessek, hogy ne kelljen anyagi gondok miatt aggódnom. És mit tegyek most, hogyan alakítsam a dolgaim? Tudom, hogy az első, hogy munkát találja (folyamatosan keresek), de mivel még tapasztalatlan vagyok, és a diplomám sem túl jó, ezért félek, hogy hónapokig munka nélkül maradok, és elfogy az a kevés is, ami most van. Mivel segíthetnék még magamon?
Az a baj, hogy sokan úgy hiszik,hogy ha majd kikerülnek a suliból akkor minden fasza mert ott a diploma.
azt kellene időben felfogni, hogy tapasztalat kell. Ezt pedig előretanulással meg sok utnajárással kellett volna kompenzálni.
Most is azt tudod csinálni, hogy esetleg elmész valami szar kétkezi munkára, közben mellette meg tanulsz, hogy csiszold a tudásodat. Keressél kapcsolatokat is, próbálj olyan emberek társaságába beférkőzni aki a szakmában dolgozik, hogy tapasztalatokat gyűjthess tőlük, stb. Vagy pedig kezdj bele valami másba. Mi az ami érdekel amúgy? a sulit úgy évgezted el, hogy nah kell egy suli, hogy ne kelljen dolgozni, vagy úgy, hogy érdekelt is a szakma amit tnaultál ott?
Nézd, vígasztald magad azzal, hogy nem egyedüli a helyzeted! Nagyon sok, főleg multicég eleve úgy keres munkaerőt, hogy magasról tesz arra milyen diploma az a diploma, csak az legyen és kész, nem érdekli őket, tehát sztem ne mondj le a munkatalálási lehetőségekről, mert bármilyen xar a helyzet most, azért remény mindig van valamennyi. Ilyen esetben százasával dobáld az önéletrajzodat ill. menj interjúra, és valóban most kicsit ne azt nézd, hogy tetszik-e vagysem, hanem azt hogy tök mindegy mi, vállald be, ezzel is megvan a fennmaradásodhoz szükséges pénz, és közben majd ráérsz olyat keresni, ami jobban feküdne neked.
(4 diplomás és szakvizsgás pszichológust is ismerek, aki esténként szórólapozik, mert egyszerűen nem tud megélni abból a pénzből amit a szakméájából keres, ez egy aranyos kis magyar sajátosság, de lényeg, hogy ne add fel, és azt tartsd szem előtt, hogy először legyen valami, bármi fix, aztán utána majd ráérsz válogatni !!!)
hát igen, ilyen diplomákkal sajnos egyre több az állástalan, nagyon szépen hangzik, de aztán valójában a piaci értéke manapság nem sok, de ez elmondható ma már a jogászokra is, a kozgazdászokra is, igazából nem is értem, egyre növekszik az állástalan közgazdászok száma, mégis látod, a Corvinus közgáz-képzése évek óta toplistás, nem tudom minek tudható ez be, valahogy olyan jól hangzik, na meg én is beszéltem olyan fiatallal, aki azt miondja, nem érdekli őt semmi, de kitalálta, hogy ha törik ha szakad, márpedig bankigazgató lesz ... hm ....
Sztem tedd félre egy kicsit most a szakmádat, és keress olyan állást, ahol csak a diploma a kikötés , de hogy miylen az mindegy. Mondjuk, nézd, egy biztos: nyelvtudást nagyon sürgősen szerezz, mert enélkül ma már szinte meg s etudsz moccanni, szóval hajrá, pár intenzív hónapot szentelj az angolnak, és máris több lehetőséged lesz, meglátod, jóformán meg se kérdezik ma már, mert annyira természetes. ez van ...
én sosem végeztem fősulit se egyetemet. van 3 OKJ-m azt annyi. Ami amúgy nem számít. programozó vagyok. A tudáom 80%át saját erőből szereztem meg.
Az a baj a gyerekekkel ár kb 8éve, hogy nem tudják mit akarnak az életből. Így jutnak el oda, hogy elvégezne vmi sulit, aztán mennek belet lapátolni, mert nem tudnak mást kezdeni magukkal.
Amúgy én gépésznek tanultam szakközépben. Ott is kamuztak egy csomót. azért jelentkeztem. Azt érettségi után erős voltam kilépni belőle és másik irányba menni. Ezt kellett vlna meg kellene neked is most.
Informatika nem érdekel?
Amig nincs melod, szerintem a szabad idodben tanulj idegen nyelvet. Azok kozul az angolt ajanlom, mert az a legkonnyebb.
En dolgoztam Angliaban, igaz csicska melo volt, egy raktarban kellett vallfara ruhakat pakolni, de havi 300 ezerert nem erdekelt. Mindig vannak ilyesmi melok ott, kezdesnek remek amig belerazodsz a nyelvbe. Utana maris hotel recepcios lettem, ami azert annyira nem gaz melo.
Vannak lehetosegek, nekem erettsegim van, de a kutya se kerdezte sehol.
Mast nem tudok javasolni, kivanom neked, hogy mihamarabb megoldodjon a helyzeted!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!