A nagyszüleid meséltek neked a háborúról?
Esetleg volt családtagod aki harcolt is a II.világháborúban?
Miket meséltek?
Nagyapám mesélt egy keveset. Akkor még 12 éves kissrác volt, de már vitték volna a frontra. Állítólag pik-pakk elszökött. Ezután a testvéreivel menekültek folyamatosan a front elől. Hál istennek sosem kerültek harc-közelbe (bár nagyon messzire se tudtak menni tőle). De az élelmet gyakran csak lopni tudták.
Viszont ez alatt két nővére halt meg betegségben. Talán tífuszban, de a nyakamat nem tenném rá.
Anyai nagymamám sokat mesélt. 15 éves volt, mikor 1940-ben átjött szüleivel Budapestre, Temesvárról. Rengeteg viszontagságon mentek át a háború alatt. Egyszer a dédimamával véletlenül elkeveredtek az egyik kerületbe, ahol csupa zsidó volt, le voltak számunka zárva az utcák, nem jöhettek ki. Meg láttak nagy teherautókat telipakolva, amelyeket a németek vezettek: véletlenül fellibbent a ponyva, alatta teli volt lopott műkincsekkel. Meg látták azt is, amikor a híd felrobbant.
Nagyit is el kellett bújtatni a katonák elől, / ahogy fentebb is írták már /,mert az orosz katonák pl. "bárisnyát" / vagyis nőt, főleg fiatalt / kerestek.
Amikor lent voltak az óvóhelyen, és az egyik lakó, egy idős néni olyan süket volt, hogy megkérdezte:"Lőnek már?", miközben ropogtak odakint a fegyverek...
Sosem tudták, mikor fogja őket eltalálni egy bomba.
A Szilveszteri petárdázásokról is a fegyverropogás, a bombázások jutottak eszébe a nagyinak, nem véletlenül utálta. Meg aztán, jött ugye az 1956-os forradalom...
Apai nagypapám még orosz fogságban is volt, a mama sokáig aggódott érte, visszajön-e.
Egyszer a papa mellett közvetlenül lőtték le a katonatársát, harc közben.
Szörnyű történetek voltak, de szerettem őket hallgatni. Meg általában a régvolt időkről szólókat, amelyeket az öregek meséltek. Sajnos, többé már nem hallgathatom ezeket a sztorikat, mert már egyik nagyszülőm sincs az élők sorában.
nekem nagyapám az '56os forradalomról mesélt sokat
a Vhval kapcsolatban csak annyi maradt meg nekem abból amit mondott anno, hogy elvették a dédapám birtokait (Zala+Somogy megye nagyságú birtokok Erdélyben), és hogy a majd' 900km-re lévő erdélyi faluból jöttek át Mo-ra, ő 5 éves volt
Az enyém nem mesélt róla soha. Olyan tíz év körüli lehettem, mikor egyszer, kétszer kérdeztem róla. Csak annyit mondott, hogy nagyon csúnya dolog a háború, jaj, csak sose legyen többet. Aztán meg már meghalt, tehát nem tudom nagyobb koromban mesélt volna-e erről.
Mikor észrevettem egy pici sebhelyet a térdén, akkor mondta, hogy a háborúban egy repesz eltalálta, azért olyan.
Nem tudom sokat harcolt-e vagy keveset, az apámtól tudom, hogy az amerikaiak fogságába került, ott jó dolga volt, normális körülmények, ellátás, még könyvtár is volt.
Amúgy a szülei ill. négy testvére közül senkinek semmi baja nem esett, mindenki ép bőrrel megúszta.
Jaj, meg eszembe jutott még egy sztori, ezt is az apámtól hallottam.
Igaz, ez már a háború után volt. Mikor megszállták őket az orosz katonák, és kiderült, hogy az egyik orosz katona valamelyik magyartól órát lopott, kérdezte a katonákat a parancsnokuk, hogy ki lopta el. Valahogy kiderült, hogy ki volt az, a parancsnok meg ott helyben agyonlőtte.
Köszönöm a linket!!
Anyukám testvére halt meg a háborúban, nem tudni hol, és hogyan. Mondták, a lányokat az udvaron egy mélye ásott gödörben tartották, mert féltették őket a katonáktól.
Apósom az orosz fogságból szökött meg, és évtizedekig úgy emlékezett arra a napra, mikor hazaért, hogy egy falatot sem evett. Szörnyű dolog a háború:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!