A nagyszüleid meséltek neked a háborúról?
Esetleg volt családtagod aki harcolt is a II.világháborúban?
Miket meséltek?
Dédnagypapám harcolt, aztán fogságba került. Dédnagymamám 7 évet várt rá, mire sikerült megszöknie és hazagyalogolnia. Együtt öregedtek meg. A mai napig a legromantikusabb sztorim, ami a szemem előtt lebeg! :)
Nagymamám is rengeteget mesélt, ő akkor kistini volt. Mesélte, hogy a nőket befalazták, hogy ne tudják megerőszakolni őket a katonák. Egy kis lyukon kaptak enni. Hogy volt olyan nő, akit 7 katona erőszakolt meg egyszere, miközben a férje fogta a kezét és nem tehetett semmit. Illetve az egyik nővérét mellette lőtték agyon, minden szó nélkül. Erről egy feljegyzést is őrizget a család.
Nagymamám sokszor mesél. Átélte Győr legnagyobb bombázását, egy repülőről rálőttek, úgy úszta meg, hogy beugrott egy bokorba, és arról is mesélt többször, hogy milyen volt mikor a falujukon keresztül vitték a haláltáboros zsidókat, egy bombázás alkalmával egy repesz majdnem eltalálta.
Nagypapám is mesélt sokszor míg élt. Ő szinte semmit nem volt a fronton, mert nagyjából az első napon hadifogságba esett és elvitték francia országba. Erről mesélt sokat, sőt megvan a napló amit akkor vezetett, igen érdekes olvasmány, bár néha nagyon szörnyű.
A másik két nagyszülőmet sajnos nem ismertem.
Nem. Velünk élő nagypapám 9 éves koromban, nagymamám 14 éves koromban halt meg. Akkor még nem nagyon kérdeztem magamtól ilyesmikről, ők meg nem meséltek róla. A kommunizmusról szintúgy nem.
Anyámmal meg nem vagyok olyan jó viszonyban, hogy megkérdezzem ő mit hallott tőlük. Csak annyit tudok, hogy elvitték őket Oroszországba dolgozni. Ők túlélték, bár kb. minden 3. szintén odavitt ismerősük meghalt és nem tért soha haza.
A kommunizmus miatt meg mérgelődtek, ez a mérgelődés még az én gyerekkoromban is előjött belőlük, bár én akkor nem értettem nagyon, ők meg nem is nagyon beszéltek róla... Elvették a földjeiket, állataikat, a tsz-ben kellett dolgozniuk onnantól...
Dédnagyapám 1944 július 19.-én a Bug erdőben lépett aknára,éshát nem sült el jól a dolog.Családban senki nem tudta,hogy mikor,meg hol halt meg,csak annyit halottam nagymamámtól hogy akna miatt.Aztán a neten találtam egy oldalt-----> [link]
Rengeteg katona irata van fent,én is itt találtam meg a dédnagyapámét,és innen tudtam meg hogy mikor,hol halt meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!