Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Így miért segítsük a nagymamám...

Így miért segítsük a nagymamámat? Csak azért mert ez az elvárás?

Figyelt kérdés
A nagymamámat a szüleim magukhoz vették (mi is együtt lakunk), mert nem tudja magát ellátni. Nálunk mindene megvan, ő mindezek ellenére folyamatosan szapul minket és a nagybátyámat szentnek beállítva egész nap őt dícséri. A nagybátyám azon kívül, hogy átjön havonta egyszer (nyugdíj után) és kiénekli belőle az összes pénzét semmit sem csinál. Anyukám egyre többet sír, de ezen kívül tehetetlen, mert hiába mondunk a mamának bármit, csak a nagybátyámmal példálózik. Bár nem vagyuk ennek a hívei, de lassan ott tartunk, hogy keresünk neki helyet egy otthonban, mert ezt tovább sem idegileg sem anyagilag nem bírjuk. Ezen persze a távolabbi családtagok felháborodtak, hogy miért vagyunk ilyen szívtelenek. Tényleg azok lennénk?
2012. dec. 15. 09:40
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
89%
Szívtelenség!!! probálja ki más is magához venni és majd megtudja mi a mama ellátása anyagi és foleg pszichikai része.
2012. dec. 15. 09:47
 2/11 anonim ***** válasza:
94%

Jujj, minden nagymama ilyen?

Nálunk is ez van: mi ugyan nem élünk vele együtt, de amikor segítség kell neki, akkor MINDIG, mindenért nekünk kell ugrani, legyen az drága gyógyszer beszerzése külföldről (nem azért, mert más nem lenne jó, hanem mert az biztos "csodaszer), vagy ide-oda kell vinni, vagy fel kell szerelni egy polcot, esetleg kiégett egy villanykörte... Nincs ezzel semmi gond, illetve nem lenne, ha emellett nem hallgatnám folyamatosan, hogy bezzeg a másik két unoka (nagynéném fiai), na, hát bezzeg ők. Nekik milyen nehéz, mennyire nincs pénzük, mennyire sokat dolgoznak, mennyire nehéz nekik. Szerencsétlenekkel mi lesz, stb. (Semmivel sem rosszabb a helyzetük, mint a mienk, sőt...)

És hogy mi el sem tudjuk képzelni, hogy azoknak a szegényeknek milyen rossz, mert nekünk annyira könnyű...

Minden pénzét nekik adta, és most neki sincs, ezért tőlünk kér... Szóval nemhogy nekünk nem adott semmit (jó, ne adjon, nem is kell, félreértés ne essék), de most mi tartsuk el szinte őt is, mert ő a pénzét odaadta az unokatestvéreimnek...

2012. dec. 15. 09:49
 3/11 anonim ***** válasza:
54%
Sajnos ez gyakran előfordul, nálunk is a családban úgy alakult, hogy aki az idős embert gondozza, az a rossz, aki meg felé se néz, az a jó.. Nem tudom, miért van így.. De ezért ne adjátok fel szerintem a gondozást! Próbáljatok több közös programot, élményt átélni, hogy hozzátok is a pozitív dolgot kapcsolja. Lehet az esendősége az, ami őt is bosszantja és rajtatok tölti ki a haragját, mert ti közel vagytok..csak találgatok.. de tény, hogy egy idős ember gondozása az egész családot megviseli (gyakran nem csak lelkileg, hanem testileg is). Szerintem ha nem megy a családi gondozás, akkor a saját házában fogadjatok mellé 24 órás ápolónőt, aki be is költözne hozzá. Így a család sem készül ki és a saját otthonában lenne.
2012. dec. 15. 09:52
 4/11 anonim ***** válasza:
74%

Én nem azt nézném, hogy milyen most a mama idősen. Ez sajnos a korral jár, az ember leépül.

Nekem fantasztikus gyerekkorom volt, többek között a nagymamám miatt is. Kiabálhat rám kígyót-békát, isteníthet bárkit, én akkor is gondozni fogom. Nem az elvárások miatt, hanem mert nagyon jó nagymama.

Ahogy anyukámat is fogom, mert ő pedig tökéletes anya.

Az, hogy mit hoz ki belőlünk a kor, az sajnos nem választható. Az, hogy előtte milyen szülő és nagyszülő valaki, az a fontos.

5/11 anonim válasza:
70%
Leírtad a megoldást. El onnan a nagymamát. Amikor a fiatalok megházasodnak, elköltöznek. új életet kezdenek. Pont. Senkinek sem hiányzik hogy a nagyszülő mindenbe belepofázzon. Kapásból 3 házasság jut az eszembe, ami ettől ment tönkre. Ha látod anyukádon hogy ez neki mennyire fáj, ingerült, apukáddal sem tudnak egy kicsit nyugodtabban lenni, ráadásul gondolom semmi nem jó ahogy csinálja stb (...) Meg fogod érteni, ha nagyobb leszel hogy milyen rohadt dolgokat tud produkálni hogy ilyen az emberi természet. Az én páromnál is ez volt. Az összes kérőt elhajtották mellőle. Jöttem én, és három évig feléjük sem néztünk, így tudtuk azt elérni hogy nem akarnak folyton beleszólni a dolgainkba. ( most voltunk 10 éves évfordulósok) Az életben néha önzőnek kell lenni. Csak így megy. Remélem segítettem.
 6/11 anonim ***** válasza:
82%
Próbáljatok beszélni akkor más rokonokkal, hogy gondozzák ők. Utána lehet szapulni titeket, hogy szívtelenek vagytok. Ti látjátok, hogy ezt meddig fogjátok így bírni. Beszéljetek a drága nagybátyáddal, hogy gondozza ő, ha már a nyugdíját elveszi.
2012. dec. 15. 09:53
 7/11 anonim ***** válasza:
90%
Rendben, mama. Ha mi ilyen rosszak vagyunk, Pityu meg tökéletes, akkor tessék hozza költözni. Mar kezdhetnek is csomagolni.
2012. dec. 15. 09:58
 8/11 anonim ***** válasza:
66%
Hogyan kerult hozzatok, hol a regi otthona? Ez nem derult ki a soraidbol pl. A csaladot osszehivni,s donteni a mama tovabbi sorsarol, ez a megoldas! Otthonba is ellehet helyezni, ott vagy az otthonat adjatok cserebe, vagy pedig fizetni kell a gondozasaert!
2012. dec. 15. 10:21
 9/11 anonim ***** válasza:
66%
Hol a régi lakása mi lett vele? Ki örökli?
2012. dec. 15. 10:51
 10/11 anonim ***** válasza:
Ismerős szitu! Én mondanám, hogy vagy költözik a nagybátyátokhoz, aztán majd meglátjuk ő mekkora legény, vagy keresünk neki egy szép, korrekt otthont (nem akárhová természetesen), és ugyanúgy látogatjuk, mint nálatok a nagybácsi. Egy ember gondozása napi 24 órás feladat, ha már anynira elesett és több betegsége is van. Ezt fizikailag és anyagilag nagyon nehezen bírja egy család, aminek minden tagja dolgozik. Ez a mai valóság.
2012. dec. 15. 11:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!