Tényleg olyan országos nagy bunkóság, amit kértem?
Egy kollégiumban lakom. Az egyik szomszédomnak van nyomtatója, és felajánlotta, h bármikor használhatom.
Ma írtam neki egy mailt, h idézem
"szia, ki tudnád e nekem nyomtatni légyszi légyszi ezt a lapot, és este, mikor úgyis jöössz hozzám, akkor áthoznád? Köszönöm" (mert este tartok egy kis baráti eszem-iszomot)Erre teljesen kikelt magából, h én mit írom oda h köszi, meg mit veszem magától értetődőnek h ő nekem nyomtat, és ezzel a köszivel azt fejezem ki h úgyis megcsinálja. Meg h totál udvariatlan vagyok és mit képzelek magamról kb.. Hozzáteszem még sosem kértem h nyomtasson nekem. Megírtam neki h sajnálom, egy lapról lett volna szó, azért írtam h köszi, mert ha nem írom az a baj, nem muszáj természetesen megcsinálnia, de én is kölcsön adtam neki bármikor bármit és volt amit hibásan adott vissza és egy szót se szóltam. De nem kell a segítsége, ha csak ilyen leereszkedő és megalázó hangnemben tud válaszolni. Erre közölte h nem jön a bulimba...
én ezt nem értem, tök normálisan segítséget kértem, elvileg haverok voltunk.
Tényleg olyan udvariatlan kérés és nem ő reagálja túl? Annyit válaszoltam rá, h remélem egyszer rájön h én csak segítséget kértem mire ő ellenségességgel válaszolt és kezdem azt hinni h nem ez az oka a viselkedésének, mert nem így kéne egy barátságnak véget vetni, szóval ha más baja is van, akkor sem tudok mit csinálni mert nem mondta el nekem. Erre már nem válaszolt. Most ez mi? Kinek van igaza?
"Szard le, bár csak nekem fura, hogy a szomszédban lakik erre emailt írsz neki, hogy ezt nyomtasd ki és hozd át?"
És mégis, ha nem küldi át neki az anyagot, akkor hogyan nyomtassa ki? Tegye fel a gépéről pendrive-ra, vigye át személyesen és féltérdre ereszkedve kérje meg, hogy legyen szíves kinyomtatni?
Ez így történne ideális esetben:
- Átmehetek hozzád este kinyomtatni egy lapot?
- Csak küldd át! Este úgyis megyek hozzád, átviszem.
Mindkét oldal lehetett volna udvariasabb.
Figyelj, teszem azt ha nem kollégiumban laksz, hanem egy társasházban éltek ezzel a sráccal és szomszédok vagytok, aztán megtudod hogy van nyomtatója, mire ő van olyan jó fej, hogy megengedi, hogy használhatod ha akarod. Mert tudod én simán megérteném azt is, hogy nem akarja, hogy más használja, mivel ne járkáljon be senki a szobájába nyomtatás ürügyén, ne járjon hozzá egyre több és több ember nyomtatni (mivel elterjed a híre hogy nála lehet), ne fogyassza senki a lapot, festéket (hiszen ez se két fillér...oké, hogy te csak egy lapot akarsz, de gondolja bele, mi van, ha már az egész folyósó csak egy lapot akar...) De mondom ez a srác van olyan jó fej és megengedi, hogy nyomtass nála, csak szólj előtte! Erre te átszólsz, hogy nyomtasson neked és hozza át a te szobádba... na most ha társas vagy kertes házban vagytok szomszédok, akkor is ezt csinálod, vagy átcsöngetsz és megkérdezed, hogy nyomtathatsz-e. Mi ő neked? A csikád, a postásod, hogy te dolgaidat, hajkurássza? Esetleg nyomtasson az egész folyósónak és szálltgassa utánatok, mert képtelenek vagytok annyit tenni a dolgaitokért, hogy átkopogjatok, és kinyomtassátok ti magatok?? Jah és gondolom a nyomtatásért pedig nem fizetsz... és most légyszi ne hőzöngj, hogy csak egy oldal, tudod, ha az egész folyósó nyomtat tőle egy oldalt az már komoly pénz, ráadásula festéket, papirt, elsősorban magának veszi... nem beszélve ha elmész a hök irodába, vagy akárhová ahol lehet nyomtatni, akkor ott is fizetsz akkor is ha csak egy oldal... Jah és nem kérsz meg senkit, hogy nyomtasson helyetted és utána hurcolja utánad a dolgaidat. Mert a te dolgod, te intézed magadnak mivel felnőtt vagy.
Kulturált ember ezt úgy intézi, hogy bekopog egy alkalmas időpontban, amikot tuti otthon van és nem zavarod, elnézést kérsz a zavarásért, és megkérdezed nyomtathatsz e valamit, ha nem alkalmas neki megkérdezed mikor jöjj vissza később. Kinyomtatod, lehetőleg minél gyorsabban, hogy ne húzd az idejét, mert lehet jobb dolga is van mint téged pesztrálni. Ezután ha nem is mondja, udvariasságból felajánlod, hogy kifizeted a nyomtatás árát. Gyanítom, hogy nemet fog mondani, akkor te ezt elfogadod, de ha gyakrabban mész hozzá nyomtatni minimum meghívod legközelebb egy sörre, hogy ne legyen egyenlőtlen a dolog!
Egyébként simán el tudom képzelni,hogy már több százan megkérhették, hogy nyomtasson nekik és még hurcolja is utánuk az anyagokat, és ráadásul ezt ingyen... Nem általánosítani akarok, de sajnos a főiskolások jórésze nincs tisztában az általános illemszabályokkal. Egyszerűen betelt a srácnál a pohár, nem jól reagálta le, de a te kérésed se volt piskóta!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!