Magamra vagy a szüleim adósságaira költsem a pénzem?
Nemrég töltöttem be a 18. életévemet. Kaptam 250 000 forint készpénzt.
A szüleimnek van autó és lakáshitel tartozásuk. Ez a pénz pont elég lenne, hogy mind a kettőt ki lehessen fizetni. Apám azt mondja, hogy adjam nekik, a nővérem azt, hogy tartsam meg vagy költsem el. Nem tudok döntést hozni. Jó lenne a szüleimen segíteni, de úgy érzem ez nem az én feladatom. Jelenleg nincs egy olyan konkrét tárgy amitől boldog lennék, szóval elkölteni se tudnám, csak hülyeségekre, annak meg nincs értelme.
Mit csináljak?
Attól függ, hogy a szüleidnek van-e rendes állása, és mennyire okoz nekik nehéséget a hitel törlesztése.
Viszont a bankok általában nem szeretik, ha valaki előre törleszt, így nem biztos, hogy érdemes előre kifizetni a hitelt. Persze ez hiteltípustól függ, mert van ahol meg kifejezetten előny a gyors törlesztés és az előre fizetés!
Apám nem dolgozik, ő nem rendszeres kereső. Egyedül csak anyám, de van még két kistestvérem is.
A hiteleket nagyon nehezen törlesztik.
Ha oda adnám nekik a pénzt, akkor meg pár hónap múlva lenne ugyanez, hogy megint van tartozás. Így is már több hónapi tartozás fel van halmozódva.
Csak a nagyon alapokat veszik, semmi luxust nem engedhetünk meg.
Visszaadni meg nem tudnák soha, ezt apám mondta.
Ha magamra költeném, akkor meg lelkiismeret furdalásom lenne, hogy milyen önző vagyok.
Én is nem rég töltöttem a 18.-at és tegnap volt a szalagtűzőm és kaptam bő 1 millió forintot, de anyának meg se fordulna a fejébe, hogy azt elkérje tőlem. Nekünk nincs hitelünk, de azt mondta, hogyha lenne se kérné el, mert nem én akartam hitelt hanem ő. Te most fogsz tovább tanulni és nem két forint lesz, én nem adnám oda.
18/L
Én 50-et adnék nekik és 200 ezret megtartanék. Nem kell most elköltened, sőt jobban jársz, ha lekötöd valahova, mert gondolnod kell a saját jövődre is. Szerintem már az 50ezer is nagy segítség nekik. Gondolom egyszer te is el szeretnél költözni vagy továbbtanulni (akár egy második szakmához is) és jövő alapnak jól jön ez a kis pénz, persze még ehhez jó sokat kell hozzá tenni, de ennyivel is közelebb vagy.
Így nem érheti szó a ház elejét, mert adtál is, de maradt is bőven.
Én megnézném az anyagi helyzetünket is. Ha pl. nyomorognánk a hitel mellett, akkor habozás nélkül beleadnám az egészet. Viszont, ha nem jelentene különösebb gondot, akkor előszőr megvenném magamnak, amire nagyon vágyom (laptop pl), és a maradékot felajánlanám a szüleimnek.
Ui.: Szerencsére mi nem vagyunk ilyen helyzetben, saját házunk van, semmi hitel. Párom szülei viszont elég rossz helyzetben vannak, ha páromnak nem lenne munkahelye, havi 10 maradna ételre, a számlák és a hitel kifizetése után...
24/N
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!