Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Kitettek a "szégyenfalra"...

Kitettek a "szégyenfalra" Tényleg ezt érdemeltem?

Figyelt kérdés
Unokáját imádó, féltő és gondoskodó nagymama vagyok. Nálam nyaralt a kicsi. A gyermek szülei elváltak, őt az édesanyja neveli a mamájával. A gyermek édesapja többször említette, hogy a fia köhög és ezt mindig arra fogják, hogy a nála töltött napok /hétvége/ alatt fázik meg, mert élményfürdőbe viszi, stb. Az első éjszaka egy szemernyit sem aludtam, mert éjfél körül három köhögőroham zajlott le nála gyors egymásutánban. Aztán két napig semmi, majd újra köhögés, napközben is, krákogással kísérve. A gyermek édesanyja és a nagymama is dohányzik a lakásban. Többször kértem már, hogy a kicsi érdekében legalább ne a lakásban tegyék ezt, de ezek a kérések teljesítetlenek maradtak.Egyik nap beszéltem az apjával /fiam/ és a gyerek telefonközelben volt /9 éves/. A nyomaték kedvéért azt találtam mondani a telefonba, hogy ha ez így megy, a gyerek a húsz évet sem éri meg. Arra céloztam, hogy akár a COPD-t is megkaphatja. Mondtam ezt azért, mert van a családban egy COPD-s és a kicsinél tapasztalt köhögés erősen emlékeztet az illető köhögésére. Az unoka ezt elmondta az édesanyjának és a nagymamájának. Az anyuka az iwiw üzenőfalán támadott meg és annyiban el is hallgatta a valóságot, hogy azt írta: "mert én dohányzom" /mármint ő, az anya/. Holott nekem nem azzal van bajom, hogy ők az édseanyjával dohányoznak hanem azzal, hogy veszélyeztettik a gyerek egészségét. Hozzá kell még tennem az igazság kedvéért, hogy a gyereket nap-mint nap ijesztgetik a halállal... Pld." ha leesel a bicikliről, meghalsz", vagy: "ha lenyeled a szálkát, meghalsz" és még számtalan esetben kilátásba helyezik a gyerek előtt a halált. Olyan nagy bűnt követtem el ezzel a mondatommal, hogy pellengérre legyek állítva? Az anya "buta" beszédnek nevezte, amit mondtam a telefonba. Éppen csak azt nem írta oda, hogy az a buta öreganyja. Mit kellene ezután tenném azon kívűl, hogy bocsánatot kértem a gyerek édesanyjától, amire válasz nem érkezett.
2009. aug. 11. 22:12
1 2 3 4 5
 21/43 anonim ***** válasza:
100%

Értem én, hogy aggódsz, viszont ezzel nagyon megrémiszthetted a gyereket. Érzékeltetem.Pikker és Pikkerné boldogan élnek. Pikkerné, minden héten elmegy az orvoshoz aki minden alkalommal elmondja neki:

- Pikkerné ne egyen zsírosat mert meghal a szíve miatt. Ne egyen sok szénhidrátot mert meghal. Ne egyen sósat, mert meghal.

Pikkerné csak eszik mindenfélét, nem törődik vele. Mégnem az egyik nap amikor elhalad a rendelő előtt azt hallja:

- Ha Pikker nem szokik le a cigiről, Pikkerné karácsonyra meghal.

Mit gondolsz? Melyik fenyegetés tűnik valósabbnak? Amit meg itt írtál kérdést az unokád anyja is olvashatta és akár magára is ismerhetett. Ezért is szívére vehette a doilgot.

2009. aug. 12. 00:47
 22/43 anonim ***** válasza:
95%
Az a baj, hogy sok szülő úgy veszi, hogy az anya, anyós miért szól bele a nevelésükbe még ha jót is mond. Én semmiféleképp nem tennék több lépést a békülésre. Az anya meg már nem is a menye, ne adjon neki ékszert. Kihasználja magát, mert elfogadja, amikor ad. Kb. ennyire tartja. Tartsa tőle a távolságot, hogy ne használhassa ki. Tudom, hogy miről beszélek, a családban is volt ilyen. Azt úgysem becsülik meg, aki szívét-lelkét kiteszi, mert majd természetesnek veszi, hogy ad és az nem lesz neki természetes, mikor nem ad.
2009. aug. 12. 07:01
 23/43 anonim ***** válasza:
95%

Azt hiszem,itt nagyon sokan nem értik a kérdés lényegét.Gyanítom,hogy többségük szintén a gyermeke felett dohányzik,mert ők azok,akik úgy gondolják: Ó és aki nem dohányzik az is kaphat tüdőrákot..."

A nagymama aggodalma teljesen jogos még akkor is ha esetleg nem helyes "diagnózist" állított fel.Talán normális dolog az,hogy ha egy gyerek rendszeresen köhög AKÁRMILYEN OKBÓL akkor azt az anyja és a másik mamája figyelmen kívül hagyva tovább pöfékel a közelében? Csak mert nekik így kényelmes???

Nem lehet kimenni az udvarra-erkélyre-ablakba dohányozni,ha gyerek van a házban? Pláne ha köhög?

És aki emiatt aggódik,az biztos hátsó szándékú?

Hát bizony az ilyen emberek miatt tart itt a világ ahol tart.

Kedves nagymama,én abszoklúte megértem az aggodalmát,valóban nem volt helyes ezt a telefonban a papával megbeszélni,de ezen már nem lehet változtatni,a kisfiú érdekében azonban én nem hagynám annyiban a dolgot.

2009. aug. 12. 08:17
 24/43 anonim ***** válasza:
96%

Atya úristen.

Én csak 22 éves vagyok, de azt látom, hogy itt valami nagyon nem oké. Először is, hát atyám, basszus nem dohányzunk a gyerekünk életterében. Basszus ilyen embereket... Hihetetlen. Én nagyon felháborodtam. Az a szerencsétlen gyerek annyi felé van szakítva ahány felnőtt van abban a családban. Kedves nagyi soha de soha ne használd a gyereket arra, hogy a volt menyedet bántani vagy kioktatni tudd. Ha aggódsz mert beteg az unokád akkor is vidd el az orvoshoz ha az anyuka utána karóba húz, inkább mint hogy azt mondd, hogy köhög a gyerek, de ez az anya miatt van. Nem azt kell nézni ki meg mi miatt történnek a dolgok, hanem azt hogy a gyereknek jó legyen. Igazad van,de rossz a módszered. Ne mondj semmit, fogd meg a gyereket vidd el a dokihoz, ha csak beszélsz attól agyerek ugyan úgy fog köhögni, az anyuka meg ugyan úgy fog cigizni.

Bocs ha kicsit túl indulatos voltam, de nagyon felháborít ha gyerekeket veszélyeztetnek. És én is hasonló képpen nőttem fel mint a te unokád.

2009. aug. 12. 08:24
 25/43 anonim ***** válasza:
82%
Az teljesen rendben van, ha félted az unokádat. Az viszont elvált/házasságban élő szülők esetében is alapszabály, hogy a gyerek jelenlétében a nagyi ne ócsárolja egyik felet sem. Szerintem.
2009. aug. 12. 10:08
 26/43 A kérdező kommentje:

10.08-asnak! Nem ócsároltam a gyerek

édesanyját! /Olvasd végig!/ Sőt: még szeretem is!!! És a békesség elkötelezett híve vagyok. Engem kizárólag a kisgyerek állapota aggaszt.

2009. aug. 12. 10:17
 27/43 anonim ***** válasza:
96%

Talán azt kellene ezek után tenni, hogy átgondolni egyrészt azt, hogy valós, ami az üzenő falra kikerült vagy rágalom; másrészt azt, hogy milyen az iwiw közösségeden belüli helyzeted, viszonyaid és megítélésed.

Mert ha rágalom, és az iwiw-es közösséged előtt érdemes tisztáznod magad, akkor azt is megteheted, hogy visszaírsz az üzenő falra, hogy valótlan, és miután nagy nyilvánosság előtt rágalmazott meg, akár fel is jelenthetnéd.

(Hozzátéve hogy nem kívánsz az iwiw üzenő falán erről a témáról vitatkozni. Már csak hogy kifogd a szelet a vitorlájából: ha sárdobálásba kezd, azzal egyedül marad.)

2009. aug. 12. 11:10
 28/43 anonim ***** válasza:
64%
Nem volt már setleg összetűzésed az anyukával, hogy ennyire szívére vette amit a gyerek hallott? A gyerek tényleg nagyon a szívére vehette, s erre cskély mentség, hogy otthon is ilyesztgetik. Nagyon rossz lehetett a hallania ahogyan a hátamögött róla beszéltek. Biztosan megemlítetted a telefonban, hogy a dohányzást okolod, márpedig az anyuka dohányzik ezért őt okolod. Ha tényleg annyira jó a kapcsolatod az anyukával, felhívhatott volna megbeszélni. Esetleg a gyerkőc apja nem mondott neki valamit? Ne mond, hogy az aggodalmad nem mondtad el senkinek, mert velünk és a gyerek apjával is megosztottad, lehet, hogy mással is. Tény, hogy nem helyes a gyermekkel egy helységben dohányozni. Sajnálom, hogy csak az egyik oldalt ismertük itt meg. Ám a gyerek tényleg köhöghet mástól is. S ha egyszer az anyuka szeretné elvinni orvoshoz a köhögéssel, s kiderül, hogy tényleg valami baja van, lesz ok elvenni tőle a gyereket. Milyen gyakran látod a gyereket? Most nálad volt. Csak az apuka állítja rajtad kívül, hogy a gyerek köhög?
2009. aug. 12. 12:35
 29/43 anonim ***** válasza:
53%

Ja mégvalami. Nyugodtan le lehet pontozni amiért nem értek egyet mindenben, s kételyeim vannak. ;D

(nem mindenki veszi be, ha valaki nem hisz neki 100%-osan)

2009. aug. 12. 12:38
 30/43 A kérdező kommentje:
Az iwiwen nem említette a nevemet a gyermek édesanyja, de én azonnal tudtam, hogy nekem, csakis nekem szól az üzenet. Nem volt viszont pontosan definiálva az ok, ugyanis ezt írta: ... "mert én dohányzom." Holott nem ez a bajom, hanem az, hogy ő is, az édesanyja is és esetenként még az udvarlója is, plusz még a dohányos vendégeik is a lakásban füstölnek és a gyereket arra kényszerítik, hogy passzív dohányosként mindezt elszenvedje. Amúgy azt sem értem, miért így "üzent", miért nem hívott fel, hiszen egészen a tegnapi napig kitűnő volt a kapcsolatunk. Azt sem értem, miért rázta meg ennyire az unokámat a telefonon hallott mondat, mikor neveltetése során folyamatosan azzal rémisztgetik, hogy meghal, ha... leesik a bicikliről, ...ha leszedi a mandulát a fáról,...ha lenyeli a halszálkát, stb. Úgy érzem, felnagyíthatták neki az általam tett megjegyzést és nemhogy elbagatelizálták volna, hanem inkább tragizálták előtte.
2009. aug. 12. 17:06
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!