Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Kitettek a "szégyenfalra"...

Kitettek a "szégyenfalra" Tényleg ezt érdemeltem?

Figyelt kérdés
Unokáját imádó, féltő és gondoskodó nagymama vagyok. Nálam nyaralt a kicsi. A gyermek szülei elváltak, őt az édesanyja neveli a mamájával. A gyermek édesapja többször említette, hogy a fia köhög és ezt mindig arra fogják, hogy a nála töltött napok /hétvége/ alatt fázik meg, mert élményfürdőbe viszi, stb. Az első éjszaka egy szemernyit sem aludtam, mert éjfél körül három köhögőroham zajlott le nála gyors egymásutánban. Aztán két napig semmi, majd újra köhögés, napközben is, krákogással kísérve. A gyermek édesanyja és a nagymama is dohányzik a lakásban. Többször kértem már, hogy a kicsi érdekében legalább ne a lakásban tegyék ezt, de ezek a kérések teljesítetlenek maradtak.Egyik nap beszéltem az apjával /fiam/ és a gyerek telefonközelben volt /9 éves/. A nyomaték kedvéért azt találtam mondani a telefonba, hogy ha ez így megy, a gyerek a húsz évet sem éri meg. Arra céloztam, hogy akár a COPD-t is megkaphatja. Mondtam ezt azért, mert van a családban egy COPD-s és a kicsinél tapasztalt köhögés erősen emlékeztet az illető köhögésére. Az unoka ezt elmondta az édesanyjának és a nagymamájának. Az anyuka az iwiw üzenőfalán támadott meg és annyiban el is hallgatta a valóságot, hogy azt írta: "mert én dohányzom" /mármint ő, az anya/. Holott nekem nem azzal van bajom, hogy ők az édseanyjával dohányoznak hanem azzal, hogy veszélyeztettik a gyerek egészségét. Hozzá kell még tennem az igazság kedvéért, hogy a gyereket nap-mint nap ijesztgetik a halállal... Pld." ha leesel a bicikliről, meghalsz", vagy: "ha lenyeled a szálkát, meghalsz" és még számtalan esetben kilátásba helyezik a gyerek előtt a halált. Olyan nagy bűnt követtem el ezzel a mondatommal, hogy pellengérre legyek állítva? Az anya "buta" beszédnek nevezte, amit mondtam a telefonba. Éppen csak azt nem írta oda, hogy az a buta öreganyja. Mit kellene ezután tenném azon kívűl, hogy bocsánatot kértem a gyerek édesanyjától, amire válasz nem érkezett.
2009. aug. 11. 22:12
1 2 3 4 5
 1/43 anonim ***** válasza:
98%
Én a helyedben még bocsánatot sem kértem volna a gyerek anyjától. Az, aki nem éri fel ésszel, hogy ne bent a lakásban dohányozzanak, ráadásul ketten is egy kisgyerek mellett, nem érdemli meg, hogy bocsánatot kérj egyetlen mondatért. Szerintem nemes egyszerűséggel épp azon munkálkodnak ők ketten, hogy az apja ellen és ellened neveljék a gyereket.
2009. aug. 11. 22:20
 2/43 anonim ***** válasza:
87%
Nem, nem érdemelted volna ezt :) Kedves aggódó nagymama vagy :) viszont az aggályaidat inkább az ex-menyeddel kellett volna négyszemközt megbeszélni, akkor nem értette volna félre a mondandódat, még akkor is, ha már mondtad neki ezerszer. Szerintem kedves,hogy így figyelsz az unokádra, de azt se felejtsd, hogy ő az anyja és nyilván ő sem akar rosszat a gyerekének (még ha máshogy is csinálnám magam is). Hogy az iwiwet miért kellett, nem értem, de én sem örülnék, ha az anyósom a férjem és unokám előtt "oktatna". Szóval ezt azért nem érdemelted, de talán direktben elkerülhető lett volna :)
2009. aug. 11. 22:21
 3/43 A kérdező kommentje:
Az aggályaimat már nem egyszer hangoztattam négyszemközt is. Szeretem a menyemet, többször adtam már neki ajándékba az ékszereimből is. Csak annyit kértem már többször, hogy a kisgyereket kíméljék, a többi engem nem érdekel. De a szívem megszakad, ha arra gondolok, hogy ez a kicsi gyerek szívja a füstöt, ha akarja, ha nem, mert nem kímélik. Ráadásul még a házuk is dohos kicsit, amin tényleg nem lehet változtatni.
2009. aug. 11. 22:26
 4/43 anonim ***** válasza:
98%
Ez micsoda felelőtlenség a részükről, pláne, ha még rendszeresen köhög is a gyerek!!! Megértelek, hogy kellemetlen a helyzet, a tehetetlenség, hogy nem tudsz hogy segiteni - egyelőre. Mivel, ha jól értem, a fiad az apja a gyereknek, nem lehet, hogy elvigye orvoshoz, és kivizsgálassa esetleg? És ezzel a hivatalos dokumentummal, ajánlással kérje az anyát, hogy ne a gyerek előtt dohányozzanak? Az ilyen köhögés valóban bármi lehet, de semmiképp sem normális egy fiatal gyereknél. Édesapám köhög rendszeresen, de neki bronchitise van... Esetleg egy családgondozót, védőnőt nem lehet rájuk küldeni, ha már a szép szó nem használ? Sajnos a gyerek előtt valóban jobb, ha nem beszéltek ilyesmiről, nehogy uszitás hangulata legyen, az őt lelkileg nagyon megterhelné, de az apuka esetleg kereshetne valakit az anyuka ismerettségi körében, aki talán tud rá hatni. Más ötletem nincsen :(
2009. aug. 11. 22:35
 5/43 anonim ***** válasza:
53%

Emlékszem egy-két hete már írtál ezen az oldalon a gyerekkel kapcsolatban, ugyanezzel a problémával, csak akkor még nem tudta az anyuka, hogy te mit gondolsz. Akkor is, most is mondom, az anyukával kellett volna megbeszélned a gyerek köhögését. Nem pedig légzésfunkció vizsgálatot kezdeményezni az anyuka hátamögött. S hogy az anyukát hibáztatod a gyerek köhögéséért és ezt az apuával úgy meg, hogy a gyerek hallja, nem túl helyes. Gondolom akkor ezt a problémát nem csak velünk osztottad meg. Esetleg vannak olyan közös ismerőseitek is, akik hallották tőled a történetet és visszamondták. Nekem ez a mostani kérdésed, csak hab a tortán. :[

http://www.gyakorikerdesek.hu/egeszseg__dohanyzas__346502-mi..

2009. aug. 11. 22:43
 6/43 anonim ***** válasza:
58%

Szép lenne az aggódásod, ha ezek a mondatok nem lennének ott:

Egyébként ha a kicsit beteggé teszik, az unokám biztos nem hagyná náluk. A gyereknek joga van az egészséges élethez bárki neveli is!

2009. aug. 11. 22:52
 7/43 A kérdező kommentje:
Nem vittem a kicsit vizsgálatra, mert nem mertem. Bár lehet, hogy ez lett volna a kötelességem, hiszen észleltem, hogy a gyerek beteg. Bizony-bizony, ha kiderülne, hogy baj van, akár az apja is kérhetné magának éppen azzal az indokkal, hogy a gyermek egészségét veszélyeztetik. Én nem akarok a két szülő között ellentétet szítani, csupán a gyereket féltem és az ő érdekeit helyezem előtérbe.
2009. aug. 11. 23:04
 8/43 anonim ***** válasza:
100%

A COPD azért nem egy olyan betegség amit a gyerekorvos ne venne észre, ha a gyerekre ráhallgat. Jellemzői:# Érdes, időnként "húzós" (spasztikus) légzés.

Gyakori köhögés, kezdetben főleg ébredés után, később egész nap.Fokozott nyáktermelés, bő köpetürítés.Légszomj, zihálás, különösen fizikai aktivitás, sportolás közben.Gyakori légúti fertőzésekMellkasi szorító érzés (kevésbé erős és ijesztő, mint a szív rossz vérellátása során jelentkező mellkasi fájdalom). A éjszakai köhögőroham pedig inkább fertőzésre utal esetleg allergiás is lehet a gyerek.

2009. aug. 11. 23:22
 9/43 anonim ***** válasza:
58%
Ne haragudj meg a véleményemért, de a másik oldalt képviselném. Szerintem hallgasd meg ezt is. Először is, a CODP létező jelenség, de az ezzel való riogatásod inkább támadásnak tűnik. Meg is magyarázom, miért. Az ilyen éjszaka köhögős esetekben nagyrészt vagy megfázásról, rosszabb esetben kruppról, legrosszabb esetben asztmáról van szó. Mivel semmilyen orvosra utaló, orvosi véleményt leíró - vagy legalább annak jelét, hogy te vagy az édesanyja megpróbáltátok orvos elé vinni az ügyet - nem írsz.. úgy tűnik, téged irritál a dohányzásuk, és a gyereket használod, hogy ezt kifejezd. Én nagyon aggódnék az asztma miatt, biztos, hogy elcibálnám a saját háziorvosomhoz, még akkor is, ha nem ott van TB-je. De speciel a CODP nem feltétlen az első dolog, amire gondolnék. Honnan tudod, hogy nem asztmás? Az nagyon nagy baj lenne. Az anyuka csak a te eszközeiddel támadt vissza. És eleve nem mindegy, egészségügyi szempontból sem, hogy ez egy egyedi eset-e, vagy többször előfordult! Ha a dohányzásuk ellen akarsz harcolni, teljesen igazad van, de akkor ezt szemtől szemben kommunikációval, a véleményed kifejezésével tegyed, ne avval, hogy mindent felhasználsz hozzá, ami kézre esik, pl gyerek! Ha annyira aggódsz, miért nem vitted el vizsgálatra az unokát? (10e forint alatt van.) Ha semmi pénzed nincs, miért nem kértél tanácsot ingyen a háziorvostól, hogy mit mondott, miért lehet ez? A nyitó kérdésednek semmi más orvosi vonatkozása nincs, minthogy szerinted te mit diagnosztizálnál, ha orvos lennél.. szakember!! utána lehet hivatkozni a szülők káros életmódjára. Azért írta az anyuka, hogy "buta", mert nem lehet mit mondani arra, aki a gyerekkel manipulál! Legyél kicsit őszintébb a cigizési szokásaikkal kapcsolatban!
2009. aug. 11. 23:29
 10/43 anonim ***** válasza:
98%

Szerintem Ön intelligensebb(ez a leveléből is kiderült,itt is finoman fogalmazott az illetőkről,velük ellentétben /az iwiwen/).Nem hinném,hogy a bocsánatkérésen túl bármi mást tennie kellene.Érthető,hogy félti az unokáját,az anyukának is ezt kellene tenni.Én sem dohányzom(régebben alkalmi dohányos voltam,akkor annyira nem zavart),körülöttem mindíg dohányoztak,és mára már nagyon zavar több szempontból is-persze ezt a dohányosok nehezen értik meg.Nem vagyok az a nagy anti-dohányos,dohányellenes,de tény,hogy nagyon zavaró tud lenni amellett hogy káros is.

20/L

2009. aug. 11. 23:44
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!