Mit tegyek, ha tanulni szeretnék, de a szüleimre nem számíthatok?
diákhitel szóba sem jöhet, diákmunkán jelenleg is vagyok de nem elég a pénz, amit ott keresek elmegy szinte a jegyzet+kollégium+bérletre.
A szüleimre pedig nem számíthatok. Elváltak apám nem is akar támogatni, anyám nem dolgozik, naphosszat csak síránkozik, hogy nincsen munka, de valójában szarja is le, tök jól el van itthon. A vizet meg a gázt már kikapcsolták, lassan jön a villany is, majd szépen viszi a bank a házat, őt nem érdekli, csak siránkozni tud, hogy nincs munka, de más városba meg baszik elmenni. 1,5 évem van a suliból nem akarom otthagyni, de egyszerűen rájuk nem számíthatok és felemésztenek a költségek. Legszívesebben elmennék innen a fen*be. Nagyon kivagyok. Most kaptam meg anyám a pénzt, 10-ig akartam kölcsön kérni, mert beteg vagyok és gyógyszerre kellene 5 ezer ft és nem ad egy fityinget sem, mert hogy akkor nem tud számlát fizetni, erre elment bagót venni, benn vagyok a szobámba este 6 óta és a sötétben magamban pityergek, nem tudom mit csináljak. Holnap összeszedem minden cuccom, és visszahúzok Pestre és ide "haza" soha többet nem akarok jönni. De merre tovább? Hagyjam a sulit és menjek külföldre? Majd ha lesz ott pénzem befejezem?
Bocsánat hogy hosszú lett de teljesen elvagyok kenődve, hogy lehetnek ilyen szüleim... azok után, hogy van egy 10 évvel idősebb nővérem és neki mindent biztosítottak a suliból és most egy jól menő vállalkozása van, de ő még őt sem érdekli mi van velem. Most felhívtam őt is a gyógyszer miatt, azt mondta hogy sajnos most neki sincs, de mondanom sem kell étterembe vacsorázni telik. Ilyen szép családom van...
8-as! Azért fogd már vissza magad... Attól, hogy te saját erődből érted el mindezt (amit kétlek, ilyen stílus + helyesírás mellett), nem kellene másokat ennyire sértő módon leszólni.
Tudod, hogy mennyibe kerül manapság minden? Én is dolgozok egyetem mellett, ösztöndíjat is kapok, de még így sem tudom magam eltartani! Pedig magamra főzök, moziba, bulizni nem járok, nem szórom a pénzt feleslegesen. Hálás is vagyok, hogy számíthatok a szüleimre ez időszak alatt. Majd ha ők jutnak el oda, hogy nyugdíjazzák őket, akkor én fogom őket támogatni. Szerintem ez az élet rendje..
Jegyzetet lehet olcsóbban is szerezni felsőbb évesektől, vagy akár ingyen a netről.
Ha a kollégium közel van az egyetemhez, a bérlet sem létszükséglet.
65 ezer forint tényleg nem kevés, beosztással, de Pesten is meg lehet élni belőle. Főleg, ha időnként haza tudsz menni. Nem mindegy, miket főzöl otthon, kaján sokat lehet fogni úgy is, hogy ne éhezz.
Semmiképp nem javaslom, hogy otthagyd a sulit, nagy rá az esély, hogy sose mész vissza. Inkább próbálj túllépni azon, hogy ilyenek a szüleid (ismerem az érzést, átmentem ugyanezen), és magadban keresni az erőt. Ha ehhez ideiglenesen lejjebb kell adnod az igényeidet, akkor tedd azt, még akkor is, ha már eleve lentebb adtad. Másfél év nem a világ, kitartás!
Időközben törölték az egyik kommentet, így már tárgytalan az írásom.
Kedves kérdező! Én sem vagyok a hitel mellett, csak nagyon indokolt esetben. Ha tényleg nem tudod már finanszírozni ezt a másfél évet és PIACKÉPES diplomát kapsz, akkor vedd fel. Annyira azért nem szörnyű.
Én kapok össz vissz a sulitól 37 ezer forintot. Ebben minden benne van.
És ebből fedezem a kolit 10 000 Ft.
Kaja 16000/hó (minidg úgy osztom be, hogy heti 3-4000 Ftnál ne költsek többet)
És haza utazom két hetenként 6000/ hó
És 5000 Ft-ot félre tudok rakni + amit keresek diákmelóval.
Én igazán nem tudom hogy mit vársz.
Van aki megteheti hogy egyetemre jár, van aki nem.
Igazság szerint nézz már körül... a segghülyéknek fizeti anyuci apuci az egyetemet meg a luxus életet hogy kettesekkel átcsússzon 7-8 év alatt, az esetleges "zsenipalánták" meg dolgoznak az ócska helyeken mert nincs pénz egyetemre.
Hidd el, nem vagy egyedül.
Vagy kockáztatod a diákhitelt, vagy keresel egy munkát, és szépen megvárod hogy összegyűljön az egyetemre. Más lehetőséged nincsen.
És még csak tapasztalatból is beszélek :) Az én anyám nemhogy nem támogat, nem is beszél velem mióta elköltöztem.
A Párom szülei csórók, még ők kéregetnek tőlünk nemhogy fordítva.
A párom jelenleg okj szakmával dolgozik, de annyira ért a munkájához hogy gyakorlatilag mérnököket készít fel az első munkanapjaikra.
Noszogatják a munkahelyén hogy szerezzen diplomát és várják mérnöknek, de miből fizesse?
Hát ez van :)
Valószínű jövő évre összehúzzuk a nadrágszíjat, próbálok mellékállást keresni és bedugom az egyetemre.
Diákhitelt mi csak azért nem veszünk fel, mert kellett az albérlethez egy darabig...
Mi sem egyszerűbb:
1. Anyukádnak ne adj haza semennyit.
2. Ha így viselkedik veled, ne járkálj haza.
3. Dolgozz amennyit csak tudsz.
4. Tegyél félre ha alkalmad nyílik rá.
5. Igényelj támogatásokat az egyetemtől.
6. Fejezd be a sulit.
Ilyen egyszerű :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!