Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Nővérem alkoholista ha az...

Nővérem alkoholista ha az alkoholfogyasztási szokásai a következők:?

Figyelt kérdés

kezdem azzal, hogy minden nap megiszik este 1! feles valamit amikor hazaér (ált. st hubi)

hétvégente az ebédhez mindig 1 a vacsorához pedig még 2 sört

ezen kívül meg ha bulizni megy akkor ugye barátaival iszogatnak

lehet hogy én vagyok még fiatal (16 vagyok, ő 21) de nekem ez soknak tűnik, aggódom, mert hallottam, hogy aki sokat iszik annak májproblémái lesznek

meg szerintem halad az alkoholizmus felé, vagy eltúlzom??

azt mondja a mindennapi feles csak azért kell mert jólesik miután hazaért, lelazítja

amúgy sosem láttam még részegen, sosem rúgik be!!

tud mértéket tartani, csak épp nekem a rendszeresség nem tetszik

2012. okt. 18. 15:25
1 2 3 4 5 6
 21/60 anonim ***** válasza:
Pontosan, ahogy a 19-es válaszoló is írja, az alkoholista nem bírja ki az adagja nélkül. Aki ebédkor és lefekvés előtt megiszik egy-két pohárral, az nem feltétlenül alkoholista és valószínűleg nem is abban a bizonyos "se nem részeg, se nem józan" állapotban van.
2012. okt. 18. 17:18
 22/60 anonim ***** válasza:
37%

Istenem mennyi hülye...öregapám 20 éves korától kezdve minden este meg ivott egy felest meg egy pohár fehér bort,csak azért mert jobban tudott aludni és jót tett az emésztésének.Ettől függetlenűl vezető beosztásban dolgoztott ami mellett volt még egy munkahelye,tsizes család apa volt aki mindig elátta a teenőit,mind e mellett 82 évig élt.Még sem mondta rá senki hogy alkoholista,hétvégente ő is ivott az ebédhez egy pohár bort de volt hogy kettőt.

Vannak italok amik egészségesek,pl napi 3 dl vörös bor,de akár sör is jót tesz,ez bizonyított tény,és a rövid ital is,jót tesz a gyomornak és a szervezetnek ha nem nagy mennyiség.Tehát napi egy pohár bor és egy feles az nem ártalmas az egészségre és a szociális készségre.Utánna lehet olvasni hogy orvosok és tudósok is megmondták hogy napi 3 dl vörös vagy fehér bor,vagy sör,esetleg egy kupica feles az még jót is tesz.

2012. okt. 18. 17:28
 23/60 anonim ***** válasza:
68%
Még annyit tennék hozzá,hogy lehet kultúráltan inni és jó minőségű italokat kis mennyiségben naponta,meg lehet minden féle pancsolt sz@rt meg kannás bort.Ez a nem mindegy hogy ki hogyan és mennyire ismeri az italozás kultúráját,mert lehet van ilyen is.Én vendéglátós vagyok,és sokat tanultunk az kultúrált italozásról hogy az hogyan és miképpen történik és milyen keretek mellett,és nem utolsó sorban hogy milyen ital az amit meg iszol.
2012. okt. 18. 17:31
 24/60 anonim ***** válasza:
2012. okt. 18. 17:33
 25/60 anonim ***** válasza:
2012. okt. 18. 17:33
 26/60 anonim ***** válasza:
91%

nnyi a napi megengedhető alkoholfogyasztás?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint (a huszadik életévüket betöltött felnőttek részére) az elfogadható alkoholfogyasztás napi mennyiségének felső határa maximum negyven gramm tiszta szesz: a statisztikák szerint az említett mennyiség rendszeres napi fogyasztása 25 év múltán sem okoz alkoholos májkárosodást (40 gramm alkoholt tartalmaz 1 dl whisky, 4 dl bor, kb. 1,5 üveg sör). Ez az érték a felső határ, vagyis nem arról van szó, hogy ennyi lenne a feltétlenül ajánlott, hanem arról, hogy ez még nem hat károsan. Ugyanennyi ideig naponta 40-80 gramm alkohol elfogyasztása már nagy valószínűséggel a máj zsíros elfajulását okozza, vagy alkoholos májgyulladást vált ki. Naponta 80 grammot meghaladó alkoholfogyasztás esetén májzsugor alakulhat ki az esetek 20-30 %-ában (ez naponta 2 dl-nél több whisky, vagy 8 dl bor, vagy 3 üveg sör, illetve az ezt meghaladó mennyiség). Ezt az alkoholmennyiséget igen sokan elérik, és túl is lépik.

Egészséges, megfelelően táplálkozó férfiaknál a mérsékelt ivás mennyisége napi 30 gramm, nőknél pedig napi 20 gramm fogyasztást jelent: ez kifejezhető úgy is, hogy férfiaknak heti 21 "italegység" (kb. 210 g alkohol), nőknek heti 14 "italegység" (kb. 140 g alkohol) a megengedhető fogyasztás. Célszerű hetente két teljesen alkoholmentes napot tartani, ebben az esetben az előbb említett értékek férfiaknál 150, nőknél pedig 80 grammra csökkennek. Különböző vizsgálatok arra engednek következtetni, hogy egészséges, 40 év feletti férfiaknál és változó korban lévő nőknél napi kb. 10-20 gramm alkohol csökkentheti a szívkoszorúér-betegségek kockázatát: a kutatók ezekben a vizsgálatokban napi 1 dl vörösbor ivására utalnak. Ismert, hogy a vörösborban található polifenolok és flavonoidok megakadályozhatják a koleszterin lerakódását az erek falán.

Az italok alkoholtartalma (átlag): 1 liter bor 100-120 g, 1 liter sör 50 g, 1 deciliter likőr 30 g, 1 deciliter pálinka 40 g. Az alkoholtartalmú italok közül a sörök általában 5 fokosak, a borok 10-11 fokosak, a röviditalok 35 fok körüliek (a házi készítésű pálinkák ennél erősebbek). A különböző szeszesitalok etilalkohol-tartalma: sörök 3-6%, borok 9-16%, vermut 15-20%, likőrök 20-25%, tömény italok 35-55%. Az italokban, kis mennyiségben olyan anyagok is jelen vannak (amilalkohol, kapronsav), amelyek növelik az ital részegítő hatását, és a másnaposság mértékét.

2012. okt. 18. 17:35
 27/60 anonim ***** válasza:
Ha a növéred minden este csak egy felest iszik meg és hétvégente két üveg sört akkor nem alkoholista,mert még azon a határon belűl van ami egészséges a szervezetre és hosszútávon sem okoz károsodást.Vendéglátos vagyok,tudom miről beszélek,sokat tanultunk erről és az italozás kultúrájáról és arról hogy mikortől káros és mikortól alkoholizmus.Plusz az előző válaszonat is érdemes elolvasn,mert ott leír mindent!
2012. okt. 18. 17:40
 28/60 anonim ***** válasza:
ez olyan távol áll az alkoholizmustól, hogy az hihetetlen :D egy feles naponta? én nem kívánom, de ha neki jólesik,miért ne? nem rúg be! A legtöbb pasi esténként megiszik 1-2 sört, ennyiből a társadalom nagy része alkoholista.
2012. okt. 18. 17:40
 29/60 anonim ***** válasza:
2012. okt. 18. 17:42
 30/60 anonim ***** válasza:
100%
Egeszsegugyis vagyok, jo baratom egy hires elvono vezetoje, es ugy latom itt sokan elnek homalyban. A reszeg ember sokszor nem alkoholista. Az alkoholista pedig, sokszor nem reszeg. Ez alapszabaly. Hallottal peldaul a gepszijas alkoholistakrol? Ok lazan kibirnak akar 3-4 honapot egy korty alkohol nelkul, majd annyit isznak egyszerre, hogy szerencse, ha tulelik. A novered abban az esetben nem alkoholista, ha gond nelkul letud allni. A gond ott van, hogy erre az lenne a reakcio: " letudnek en, csak nem akarok." Nem allitom, hogy alkoholista lenne, de jo uton halad. Egeszsegugyi kovetkezmenyei termeszetesen vannak. Epp a mult heti boncolason volt egy alkoholista ferfi az asztalon. A normalis majhoz kepest, az ove haromszoros volt, es az egeszseges szurke szinhez kepest, majdnem hofeher. Ezt nevezik zsirmajnak es nagy a baj, ha kialakul. Vigyazz a testveredre, es emlekeztesd, hogy bar az alkohol remek elvezeti cikk, mertektelenul nagyon veszelyes, es annyi csodalatos dolog van meg az eletben amitol megnyugodhat.
2012. okt. 18. 18:24
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!