Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mi a véleményetek arról, ha...

Mi a véleményetek arról, ha valaki nem teljesíti egy haldokló végakaratát?

Figyelt kérdés

Az illető egy jóbarátom,akinek az anyukája 2 hónapja húnyt el rákban.A néni kérése az volt,hogy hamvasszák el,mert az szerinte egyszerűbb,tisztább,stb,lényeg,hogy ő ezt szerette volna.A jóbarátom pedig miután meghalt a néni nem volt hajlandó elhamvasztatni,sőt előre mindent lerendezett a koporsós temetéssel kapcsolatban,de a kórházban meg bólogatott,mikor az anyukája a hamvasztást kérte tőle.

Szóval koporsós temetés lett,de olyan csicsás volt a koporsó,hogy hát nem is tudom,pedig a néni maga is egyszerű kis asszonyka volt. Szerintetek nem illett volna az édesanyja utolsó kívánságát teljesíteni? Szerintem ez az egész cécó a külvilágnak szólt,nem a néninek.Mert ha a néninek szólt volna,akkor elhamvasztják!

2012. szept. 27. 02:02
1 2 3 4 5 6 7
 21/69 anonim ***** válasza:
68%

Ha egy haldokló olyat kér amit nem tudok teljesiteni nem bólintok rá,nem igérem meg hogy ugy lesz mert életem végéig lelkiismeret furdalásom lenne emiatt.

Egyébként egyik temetkezési formával sincs semmi bajom ugyhogy bármelyiket kérhetik tőlem.

2012. szept. 27. 07:35
 22/69 anonim ***** válasza:
82%

Szerintem is illik teljesíteni.

Apukámat úgy temettem el ahogyan Ő kérte.Egész életemben bűntudatom lett volna,ha nem teljesítem az utolsó kívánságát!(szórásos temetést kért)

De nem vagyunk egyformák.

2012. szept. 27. 08:18
 23/69 anonim ***** válasza:
56%

Erkölcsileg megvetendő egy ember, aki nem hajlandó egy haldokló utolsó kívánságát vagy akaratát teljesíteni - különönsen akkor, ha ez másokat súlyosan értint.

Illett volna, de ő nem úgy godolta. Egyébként honnan tudsz te arról, hogy a néni pontosan mit akart? Egy haldokló az állapotától függően sokszor beszél homályosan, mert szenved és retteg a haláltól; csak kevesen vannak olyan tisztafejűek, hogy pontosan meg is tudják és akarják fogalmazni, hogy milyen temetést akarnak. Ők általában előre gondoskodnak is erről (pl. végrendelettel).

Az anyósom azt akarta - életében ezerszer elmondta, mindig ugyanúgy, mindenki füle hallatára -, hogy hamvasztást akar és hamvszórást. Megmondta, hogy hova szórják a hamvait. Amikor meghalt, elhamvasztották, az urnát pedig - akarat ide vagy oda - feltették a könyvespocra, díszhelyre. :((

Ami a legrosszabb: a férjemet kihagyták a temetésből a drága tesók, de a temetési költséget bizony neki is állnia kellett!

A megvetés a legjobb, amit tehetsz ilyen emberekkel szemben. Nem sok más eszközöd van ellenük. Azzal pedig, aki ilyen erkölcsi hulladék, ne tarts kapcsolatot (nehogy a végén azt higgyék: a barátod és róla ítéljenek meg téged is.).

2012. szept. 27. 08:31
 24/69 anonim ***** válasza:
87%

Itt most nem az a kérdés, hogy kinek mi a véleménye a hamvasztásos/koporsós temetésről (személy szerint én is idegenkedem a hamvasztástól), hanem, hogy a saját édesanyjának ez volt a kívánsága. Ezek után, hogy megígérte neki, be KELL tartani. Ha pedig nem akarja betartani, akkor ne ígérje meg! Csak hát ki mondaná egy haldoklónak, hogy "bocsi de nem"... Szóval ez egy gerinctelen dolog volt, bár a halottnak már tényleg mindegy.

Az én édesanyám is megkért, hogy hamvasztás legyen majd ha oda kerül a sor, mert undorodik a kukacoktól. Elfogadtam, hiszen az ő teste és annyi tiszteletet minimum megérdemel, hogy az akarata szerint bánok a testével is. Reméljük még jó sokára kerül rá sor!

2012. szept. 27. 08:37
 25/69 anonim ***** válasza:
64%

kérdező neked van igazad--- miért ekkora nehézség egy utolsó kivánságot teljesíteni??? az élőnek nem hót mindegy hogy az elhunytat hogyan temetik el? szerintem kötelesek lettek volna figyelembe venni a kívánságát...gondolom életben sem tiszteltk nem hogy holtan.

részletkérdés hogy az élő mivel ért egyet...mert nem az ő dolga senki nem kérdezte a véleményét. szerintme guztustalan dolog ilyenben ráerőltetni az akaratunkat egy halottra vagy haldoklóra!!!!

2012. szept. 27. 09:05
 26/69 anonim ***** válasza:
76%

Jó hát ha az lett volna a kívánsága, hogy a Himalája tetején szórják szét akkor még megértem, ha nem megy, de ez azért nem nagy kérés, igazán megtehette volna.

Az nem mentség, hogy valaki irtózik a hamvasztástól, mert egyrészt nem neki kell elégetnie a holttestet, másrészről ne mondja senki, hogy egy marék por undorítóbb mint egy fölpuffadt, beszürkült holttest, ami majd a földben férgek rágta dög lesz. A hamvak ráadásul hamarabb visszatérhetnek a természetes körforgásba.

Ráadásul sokszor van boncolás ilyen esetekben is, ha kérik akkor meg főleg és mivel mi voltunk ilyenen anno az iskolám végett, hát... gondolom azt nem tudják azok akik a hamvasztás ellen vannak, hogy hogyan is néz ki egy ilyen. Nos annyit, hogy nem precíz műtétről van szó. Megkímélek minden szépérzésűt a részletes leírástól, de ennyi erővel nyugodtan lehet hamvasztani, csak gyorsítja a folyamatot.

2012. szept. 27. 09:37
 27/69 anonim ***** válasza:
79%
Nekem az Apukámnál volt így... Azt akarta, ha meghal, hamvasszák el. A kedves rokonság nem teljesítette ezt. Utálom őket ezért (is). 16/l
2012. szept. 27. 10:04
 28/69 anonim ***** válasza:
81%

Elég szomorú az, ha valaki egy ilyen kérést nem teljesít! Magyarul többre nézi, hogy ő mit szeretne, mint az elhunyt hozzátartozója.

Akik meg azt írják, hogy milyen rossz érzés egy marék hamuhoz kijárni: Szerintetek a koporsóban "egybemarad"? Ilyen alapon én is mondhatom, hogy nem akarom, hogy a szeretteim testét bogarak rágdossák.

2012. szept. 27. 11:23
 29/69 anonim ***** válasza:
88%
De illett volna.
2012. szept. 27. 11:37
 30/69 anonim ***** válasza:
82%

Én a kérdezővel értek egyet, illet volna a temetést úgy rendezni, ahogyan az édesanyja kérte. Ez az alap tisztelet megillette volna, nagyon sajnálom, hogy ennyire önző a barátod!

Nyugodjon békében az elhunyt édesanya.

2012. szept. 27. 12:22
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!