Miért fontos, hogy már a névből kiderüljön valaki családi állapota?
Több kérdésben, válaszban olvastam az esküvő utáni névváltoztatási mizériákat. "Kedvenc" okfejtésem: mert abból nem derül ki azonnal, hogy férjnél vagyok! Nem is értem: kinek mi köze a családi állapotomhoz. Azzal több vagyok? Miért divat ez az elavult gondolkodás? Miért nem érzik teljesnek magukat az ilyen nők?
Csak megjegyzem: férjnél vagyok, de a saját nevemet tartottam meg. És soha nem hangoztatom, hogy férjnél vagyok és nekem ezt fontos a világ tudtára hozni.
Hát nem tudom, nem kell hangoztatni, hogy férjnél vagy, de úgysem kell kezelni, mintha szégyen lenne.
Egyébként pedig sok helyen jól jöhet: anyám egyszer egy iskolában a lánykori nevét használta, erre rögtön elkezdték, hogy egyedülálló anyuka...
Szerintem ez kicsit olyasmi, mint a jegygyűrű.
Csatlakozom az elsőhöz, és a Kérdezőhöz.
Szerintem azért, mert végre fogtak maguknak valakit, aki elveszi őket, legtöbb esetben el is tartja őket, és ezt tudnia kell országnak-világnak.
Örülök, hogy nincsenek ilyen problémáim.
Nálunk pont fordítva volt. Én meg akartam tartani a nevem, a férjem meg bevágta a durcát, hogy ha nem veszem fel a nevét, akkor nem lesz esküvő. Mondjuk mi kiegyeztünk egy kötőjeles verzióban.
Szerintem itt arról van szó, hogy jelezni akarják, hogy a férjükhöz tartoznak. Azért ez valahol szép, még ha én xyné -ként sosem vettem volna fel.
Nagyon ritka családnevem van, úgyhogy mindenképp meg akartam tartani (a férjemé elég gyakori). Apám furcsállotta, de rám bízták. A férjemnek mindegy volt. Ő még hajlott volna a kötőjeles verzióra (neki is kötőjeles), de végül visszatáncolt, mert nem akart iratokat cserélgetni.
Akivel közelebbi kapcsolatban vagyok, az úgyis ismeri, máshol meg nem akarom a magánéletemet reklámozni.
A -né verzió kifejezetten taszít, az számomra már birtokviszony.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!