Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Tényleg ennyire borzalmas egy...

Tényleg ennyire borzalmas egy idős ember felügyelete?

Figyelt kérdés

Van egy nagymamám aki bent él a városban, 7 unokája van összesen, a kedvence, azaz az én unokahúgom él vele és ápolja. Nagyjából képes ellátni magát, kitud menni a konyhába, tud főzni magára, elvan egyedül is de nem szabad magára hagyni, ergo nem élhet egyedül. Unokahúgomnak annyi a feladata hogy kikészíti este a gyógyszerét, bevásárol neki néha napján, feltakarít utána, stb. Viszont minden családtagomtól azt hallom hogy szegény xy, szörnyű lehet a nagyival mert elveszti a fiatalkorát és hogy nem az ő dolga hogy ápolja a nagyinkat. Na de azt nem tudják ezek a családtagok hogy van hogy nem ad gyógyszert a mamánknak, nem hoz fel neki cukrot, eldugja a kenyeret és még sorolhatnám. Arról nem is beszélve hogy elszedi az összes nyugdíját, az ő nyakán él, a mamánk tartja őt el. Szerintem az a legkevesebb hogy valahogy viszonozza ezt. Tegnap is beszéltem vele, azt mondta neki az unokahúgom reggel hogy fél órára elmegy a barátnőjéhez, és még este 7kor sem volt otthon. Hazudik neki, és úgy bánik vele mint a kutyával. Mivel az unokahúgom nekem panaszkodik hogy mi hogyan megy náluk, tudom miket csinál szegény mamánkkal.

Valóban ilyen megterhelő lenne viszonozni a jóságát egy szegény öregasszonynak?

2012. júl. 11. 12:59
1 2 3 4 5
 21/48 anonim ***** válasza:
91%

Bezzeg az milyen normális, hogy 6 (!!!!) unoka és a gyerekei ezt hagyják.....

Ha itt most elkezdjük szidni az unokatestvéredet, akkor mi fog változni?

2012. júl. 11. 14:05
 22/48 anonim ***** válasza:
93%

Most azt azért tegyük tisztába, hogy a nagyid amúgy képes lenne kimenni és bármit is venni magának? Mert mi is elvesszük a nyugdíját, de mivel bottal jár és a 2.on lakunk a ruhákat is mi vesszük rá vakon. Ha a nyugdíja tényleg rezsire és ételre megy el, nem elveri valahol a lány a pénzt, akkor nem értem mi a probléma? Egyáltalán, az unokatesódtól mit vársz, ha vele van folyton miből fizesse ezeket? Van az unokatesódnak munkája?

Nem mondom, tényleg vannak hibái a lánynak, de a kép nem tiszta. Amúgy meg tényleg 7en vagytok, ha kifogásoljátok álljatok össze a nagyi érdekében és helyezzétek át máshová.

2012. júl. 11. 14:14
 23/48 anonim ***** válasza:
84%

Nem tudom kérdező, te hol élsz, de manapság a 20 évesek kb. 70-80%-a nem tartja el saját magát - vagy csak félig, vagy egyáltalán nem. Én sem tartottam el magam 20 évesen, meg az ismerőseim nagy része se, csak 1-2 kivételt tudok mondani, aki igen (jó, tudom az ideírók mind már 18 évesen önellátók voltak saját lakással, aminek maguk keresték meg az árát :D). Pedig én már 10 éve voltam ennyi idős, most meg méginkább ez a helyzet. Nem látok semmi extrémet abban, hogy a gondozásért cserében ott lakik, és a nagymama nyugdíjából él. Ha felveszel 24 órában ápolónőt, tudod mennyit kell nekik fizetni? Az 4 ember teljes munkája - 3*8 műszak + hétvégék, szabadságok miatt még plusz egy embert.Elárulom, hogy sokkal de sokkal többe kerülne, mint hogy ez a lány havonta vesz suttyomban egy felsőt a mama pénzéből (attól, hogy öregre vigyáz, még ő is szeretne úgy kinézni mint a többi fiatal).És az ápolónők sem biztos, hogy jobban gondozzák ám a nagyit mint unokahúgod. Hogy az öregotthonról már ne is beszéljek. Szerintem egy átlagöreghez képest nagymamád jó helyzetben van. Tudod, hogy a mai 20 évesek hány százaléka vállalna egy ilyen felelősséget? Szerintem kevesebb mint 1!

Amiatt, hogy nem megy tökéletesen minden a lánynak, nem kell bántani. Egy öreg gondozása nehéz feladat, nem véletlen, hogy szinte senki nem akarja vállalni. Kívülről mindig könnyű okosnak lenni. Ha elüldözitek a lányt, kb. 200.000 ezer forintba fog havi szinten kerülni, hogy a nagyi mellett a saját otthonában állandó felügyelő legyen, PLUSZ a kaja és a rezsi. Szerintem ehhez képest kb. 0 az, amit a lány (esetleg) elcsór a mama nyugdíjából, azért hogy vegyen egy csokit (valami öröm azért neki is kell, ha már fiatalon egy állandó felügyeletet igénylő idős emberhez van kötve).

2012. júl. 11. 14:15
 24/48 A kérdező kommentje:
De gondolom neked volt bármilyen végzettséged 20 évesen... Neki nincs és nem is törekszik rá. Nem mondom hogy elkéne tartania magát, mert nem. De az hogy 20 évesen van egy 8 általánosa az nem normális. Vagy az?? Én már nem tudok semmit...
2012. júl. 11. 14:29
 25/48 anonim ***** válasza:
82%
A 8 általános nem éppen, de ezt is meg lehet kommunikálni. Ha tényleg nonstop felügyeletet igényel, akkor nappal vele van a lány, utána elkülditek az estin végezni a gimit vagy levelezőn valami szakmát tanulni, és addig vigyáz valaki más rá. Rugalmasság kérdése ez is. Azt meg azért tudatosítani kéne vele, hogy a nagyi se fog örökké élni, és utána is valahogy talpon kell maradni.
2012. júl. 11. 14:35
 26/48 anonim ***** válasza:
93%

Az én nagyim már nem önellátó. Lett volna aki gondozza idős korára, de ő választotta az otthont, mert nem akar mások terhére lenni. Jófej a szobatársa, az ápolók rendesek vele, ellátják, a kaját is az egekig magasztalja, jól érzi ott magát. A nyugdíját ha azt nézzük mi is "elvesszük tőle". Nem azért, mert jól esik nekünk, hanem mert máshogy nem tudjuk megoldani. Számlát nem lehet neki nyitni, mert ahhoz személyesen meg kell jelennie a bankban. Már az autóba nem tud beülni, nemhogy besétálni egy bankba... A nyugdíját így apu veszi át meghatalmazottként, ebből kifizeti az otthont, a maradék abszolút nem sok pénzt (10 ezer forint), mint egy kisgyereknek néhány ezer forintonként ő adja a zsebébe, hogy ne dugja vagy osztogassa el, mert már olyan állapotban van, hogy egyszerűen nem emlékszik hova rakta vagy kinek adta. Ezen felül fizetjük mi a rezsijét az ottmaradt üres háznak, amíg nem sikerül eladni, néhány gyógyszert, amit az otthon nem áll és bizonyos gyógyászati segédeszközöket (pl. tolószék). Ha kiszámolod azért a 100 ezres nyugdíját lehet kegyetlenül elvesszük, de így is ráfizetünk a nagyim jólétére és lelki nyugodtságára bőven, ami nem baj, mert szeretjük őt és így a legjobb neki, de egyáltalán nem könnyű még így sem, hogy ő úgy döntött szeretné ha nem a mi terhünkre lenne, nem mi gondoznánk. Nekünk lelkileg így könnyebb egyértelműen. Nem kívánom senkinek egy idős ember leépülését napi szinten nyomon követni. Először csak bevásárolni és kikészíteni a gyógyszereket, aztán főzni és takarítani rá, majd már megetetni, naponta emlékeztetni rá, hogy az unokája vagyok, azért vagyok mellette, eleinte kibicegni vele a wc-re, majd már pelenkázni, stb stb. Egyáltalán nem könnyű. Azonban azzal, hogy a nagymamám ezt a terhet levette a vállunkról, igen nagy anyagi felelősséget tett ránk, amit persze vállalunk és hál'isten, ha nehezen is, de egyelőre tudunk vállalni!

Mindegyis, ezt csak arra a kérdésedre a válasz, hogy tényleg ilyen nehéz-e.

A kenyér eldugással nem hiszem hogy rosszat akart az unokahúgod. Nem feltétlenül tesz jót egy ilyen idős embernek az egyhangú táplálkozás, talán úgy látta jónak, ha így próbálja terelni a mamádat. Nem sikerült, visszakapta a kenyeret, nincsen ezzel gond szerintem.

Azzal van, hogy hazudik a pénzről. Ez ellen viszont a nagyid is tudna tenni, mivel állításod szerint van még olyan állapotban! Miért nem kéri a számlákat, hogy mire költötte a pénzt? Vagy beszéli meg vele, hogy néha vehet magának ruhát, nincs ezzel gond, csak ne hazudjon róla!?

Nekem az az érzésem, hogy a nagymamád azért ilyen "megadó" vele szemben, mert úgy érzi, hogy csak rá számíthat és a leírtak alapján ez így is van, hiszen más unoka nem lenne hajlandó odaköltözni és ápolni őt.

Ezen felül nyilván azt is érzi, hogy az unokája, mégsem teheti az utcára...

2012. júl. 11. 14:50
 27/48 anonim ***** válasza:
92%

De ne haragudj már, ha tudod ez a helyzet, akkor mi is a kérdés?

Csak ki akartad beszélni az unokahúgodat? Mire jó ez? Ha tudod hogy elszedi a nyugdíjat, nem gondozza, stb. stb. akkor ezt mondd a családnak, mert hogy most leírtad 20 idegen embernek, nem fog változni semmi, semmi közünk hozzá, és segíteni sem tudunk, sőt, úgy általában, pletyiztünk egy jót a szenya unokahugiról és kész. Van ennek értelme?

2012. júl. 11. 15:00
 28/48 anonim ***** válasza:
78%

EGyébként ez, hogy "Normális dolog hogy valaki elszedi a nagymama nyugdíját?" is csak költői kérdést.

Te konkrétan szeretted volna kicsit szidni az unokahugit, és szeretted volna olvasgatni hogy "húú, azt de egy roha.dék, hát ez nem normális, hát ez ultragáz, hú de felkötném a csillárra a lányt"

Nem, nem normális amit tesz, de attól hogy én ezt leírtam, nem lett jobb a helyzet, tehát ha összefogna a másik 6 unoka (mert lehet hogy a másik 6 unoka másik 6 fórumon beszéli ki a hetedik unokát), akkor talán lenne eredmény is.

Vagy csak én gondolom így?

2012. júl. 11. 15:04
 29/48 anonim ***** válasza:
84%
Szerintem nem olyan szörnyű a helyzet mint ahogy látod. Próbálja megoldani a helyzetet. Hú de szép lesz majd amikor a 7 unoka az örökségért tart ja a markát.
2012. júl. 11. 15:10
 30/48 anonim ***** válasza:
100%
Te magad írtad, hogy az unokahúgod az ő kedvence. Ennek valami oka csak van, nem? A nagyid éhezik? Van tiszta ruhája? Megvannak a szükséges gyógyszerei? Van tévéje, könyvei vagy valami amivel szórakozni tud? Ha ezekre negatív választ adsz akkor szégyelld magad terhesen is, hogy tenni nem teszel semmi érdemleges dolgot ennek beszüntetésére. Ha meg pozitív válaszokat adsz, akkor ne nyavalyogj, hogy te jobban csinálnád mert az egésznek olyan szaga van, mintha téged csak az bántana, hogy az unokahugi elkölti az örökséget.
2012. júl. 11. 15:17
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!