Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Azonban szégyenkezhetek mert...

Azonban szégyenkezhetek mert évek óta együtt vagyunk?!

Figyelt kérdés

Megáll az eszem a mai felfogásokon. Rokonok, barátok egyaránt vehetőek ezen kalap alá...

5 éve vagyunk együtt a párommal (majdnem), 22 éves vagyok, a párom egy évvel idősebb. Barátaink, rokonaink jönnek össze, válnak el, mi meg állandó pont vagyunk az életükben. Azt figyeltem meg, hogy mostanában elég "lesajnáló" vagy nem is tudom, milyen kommentet kapunk pl. "Na jó rég együtt vagytok", "Nem untátok meg egymást?" (milyen meglepő:-S) sőt azonban már azt érzem, hogy kiröhögnek, mert ennyi idő után is tényleg szeretem a páromat. Azon egyenesen kiakadtak, hogy eljegyzést szeretnénk...

Sokakon mintha azt látnám, szánnak, mert 5 éve "más nem jutott" nekem...pedig nem azért nem jutott mert nem volt lehetőség rá....

Azonba már tényleg azon gondolkodom, hogy velem van-e a baj...Ti nem találkoztok ilyesmivel?

2012. jún. 26. 22:13
1 2 3 4 5
 41/49 A kérdező kommentje:
34-köszi :)
2012. jún. 27. 09:17
 42/49 A kérdező kommentje:

Leszakadnátok már a nyelvtanról, jó bocsánat elnézst, megyek most felvágom az ereimet, mert nem úgy használtam a szót, ahogyan kellett volna.

Nem az, hogy azért használom mert más is, azért használom, mert így szoktam meg. A másik, nem suk-sükölök beszéd közben, helyesen írok, valahogy csak megbocsájtom magamnak, hogy nem Magyarországiként ekkora hibát vétettem. Egyébként nézzetek körül, ha már a nyelvtnnál vagyunk, mennyire helyes pl. "A Pet, Az Annna" stb. Továbbá, én határontúliként nem nyávogok, hanem tisztán, érthetően, tagoltan beszélek, helyesebben, mint egyesek odakint, úgyhogy le lehet szállni az "azonban" ról. Nálunk időhatározóként is használják pl. "Azonban esni fog". Azt jelenti mindjárt esni fog. Ez itt mindenki érti, az, hogy helyes, vagy helytelen, e kérdés szempontjából lényegtelen és nem értem miért kell ilyen csúnyán letámadni.

A kedves érettségizőnek, meg gratulálok, hogy képes volt leérettségizni, manapság nagy teljesítmény!

Mindenkinek köszönöm, aki nem nyelvtanórát tartott :)

2012. jún. 27. 09:23
 43/49 A kérdező kommentje:

39! :)

Eddig azért nem volt eljegyzés, mert én most fejeztem b az egyetemet, neki még van 3 éve...Eljegyzést most nyáron tartunk valószínűleg és akkor is költözünk össze.

A rokonok nagyrésze elájulna, ha megmondanám, hogy babát szeretnénk pl :D Inkább a távoli rokonokról, ismerősökről van szó, meg egyes nagyképű, "menő" évfolyamtársakról...

2012. jún. 27. 09:26
 44/49 anonim ***** válasza:
56%

Zalában nőttem fel, ott a "-n" végződésű igéket -ikes igeként ragozzák. A fővárosban kétszer kiröhögtek, elmagyarázták, hogy nem helyes. Utánanéztem, tényleg tájnyelvi fordulat. Azóta a "robban" szót így használom és nem úgy, hogy "robbanik".

Egyedül a "prósza" (=tócsni, lapcsánka, stb) szóhoz ragaszkodom, mert az felénk bezony így hívják, de készségesen mellémondom a más tájegységben szokásos megfelelőjét.

2012. jún. 27. 09:26
 45/49 anonim ***** válasza:
100%

Ha elgondolkodsz azon, hogy veled van-e baj, akkor tényleg van egy kis probléma. A TI értékrendetek szerint éltek, nem váltogatjátok hetente a partnereiteket, kicsit határozottabb is lehetnél a kapcsolatotok terén, miért érdekel, mit mondanak? Egy lesz.rom-tablettát igazán bevehetnél a kapcsolatotok békéjéért.

Az ilyen "Nem untátok meg egymást?" jellegű kérdések ébresztenek sok - egyébként boldog kapcsolatban élő - emberben kételyeket, és addig-addig agyalnak, hogy arra jutnak: igen, fiatal vagyok, mást is ki kell próbálni, hisz mások tapasztalatból beszélnek. (Ami amúgy nem feltétlenül igaz, csak sokan elképzelhetetlennek tartják, hogy fiatalon sem okoz fizikai fájdalmat hűségesnek maradni.)

Persze, hogy a Való Világon szocializálódott embereknek mániájuk, hogy a balhét várják, a váratlan fordulatokat, a szaftos megcsalós sztorikat, csak igen szomorú, hogy a saját barátaid és családod is inkább élvezne egy ilyen helyzetet, minthogy örüljön a boldogságodnak.

A másik eshetőség, hogy inkább lemondó, nem pedig lesajnáló kommenteket kapsz. Az emberek(nők) többsége titkon még mindig az élethosszig tartó szerelemről álmodik, és persze, hogy ingerült, szomorú, ha neki nem jött össze, neked pedig igen, tehát úgy is értheted: "ti legalább még mindig együtt vagytok (b.sszátokmeg :( )"

2012. jún. 27. 10:37
 46/49 anonim ***** válasza:

Még egy utolsó:

Ha az azonban mindjártot jelent, akkor sem értelmes, hogy "Mindjárt szégyenkezhetek, mert..."

2012. jún. 27. 16:52
 47/49 anonim ***** válasza:
Úristen! Még mindig ezen a nyomorult szón pörögtök?! Valaki nem akar átugrani takarítani hozzám, ha ennyire ráér?!
2012. jún. 27. 18:42
 48/49 anonim ***** válasza:
Az 'azonban' szó nem normatív használatához: érdekes, hogy a magyarok jó része mennyire nincsen hozzászokva a tájszólásokhoz, azok megjelenéséhez. Ez nem általános: a német például egészen különbözőképpen hangzik Ausztriában, mint pl. Schleswig-Holsteinben. A történelmi Magyarországon a beszélt magyar nyelv viszonylagos egyneműségének történelmi okai vannak: a kereskedelem és a jobbágyi robotba beleszámító fuvarozás állandó kapcsolatot tartott fenn a legtávolabbi országrészek között is. Ennek eredménye azonban ( :) ), hogy jóval kevésbé vagyunk hozzászokva a tájszólásokhoz, dialektusokhoz, mint más nyelveknél. A hozzáállás megváltoztatásán talán érdemes elgondolkodni: azt olvastam például Norvégiáról, hogy ott direkt ösztönzik, hogy a televízióban szereplő, különböző vidékekről származó emberek nyugodtan használják saját nyelvjárásukat.
2012. jún. 28. 18:43
 49/49 anonim ***** válasza:
Csakhogy itt nem az a baj,hogy tájszólással ír,hanem,hogy a szó jelentésével nincs tisztában.
2012. jún. 28. 19:31
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!