Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » A nagymama elveheti e a...

A nagymama elveheti e a gyereket az anyától?

Figyelt kérdés

16 éves vagyok és terhes. párommal összeházasodunk, hogy nagykorú lehessek és én lehessek a gyerek gyámja.(szeretjük is egymást, nem csak a gyerek miatt...) eredetileg azt sem szerettük volna ha a nevén lesz a gyerek az édesanyja miatt, hogy véletlenül se jusson eszébe, hogy a mi gyerekünk az övé, elveszi tőlem, stb.. az én anyám lett volna a gyerek gyámja míg én 18 nem leszek csak közben megváltoztak a dolgok és őt sem szeretném gyámnak.(anyám lusta, sehová nem megy szivesen, mindenhová úgy kell elrángatni még ha a saját érdekeiről van szó akkoris. egy gyerek miatt pedig igenis rohangálni kell + időnként több itthon az alkohol, mint az ehető és nagyon úgytűnik, hogy fontosabb neki a pasija, mint én.)

tehát a kérdés az, hogy ha párommal esetleg valami gubanc lenne közöttünk és már nem lennénk együtt az édesanyja arra hivatkozva, hogy nincs jövedelmem és albérletben lakunk az anyukámmal elvetetheti e tőlem a gyereket bírósági úton? (nem, nem akarok munka kerülő leni, dolgozni szeretnék de 1 éves kora előtt nem szeretném bölcsödébe adni, vagy másra bízni a gyereket.)

ha a párommal együtt maradunk de én nem akarok hozzájuk költözni a rossz családi és környezeti viszonyok miatt akkor követelhet e valamit?

kicsit tartok tőle ugyanis a családjukban minden gyereket úgy kezel, mintha az övé lenne, az anyának semmi beleszólása nem lenne a gyerek dolgaiba. párom unokaöccsét is ő neveli hozzáteszem nagyon rosszul, bár ott kicsit más a helyzet. de amikor az anyuka elment egyszerűen nem engedte, hogy magával vigye a gyereket. ezért sem akarok odaköltözni még véletlenül sem.

kell valamitől tartanom?

megköszönném az értelmes válaszokat olyanoktól akik tényleg tudnak is erről valamit. a kioktatásból, hogy mennyire hülye vagyok pedig inkább nem kérnék, tisztában vagyok vele, hogy nem így kellene alakulnia az életemnek de azzal senki nem ér el semmit, hogy ezt leírja.

2012. máj. 23. 12:11
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%

Jogilag a nagymamának semmi köze a gyerekedhez.

Viszont: ha összeházasodtok, és valami történik, akkor az apának lesznek jogai (akkor is, ha nem házasodtok össze), és akkor az anyós esetleg befolyásolhatja. De a magyar jogrendszerben az anyának vannak elsőbbségei, különösen ha kicsi a gyerek. Tehát nagyon-nagyon minimális az esélye, hogy bármit is tudna tenni az anyós (hacsak nem vagy alkoholista, drogos, elhanyagolod vagy vered a gyereket, stb.)

2012. máj. 23. 12:25
 2/14 anonim ***** válasza:
100%

ilyen körülmények közé minek akarsz szülni főleg 16 évesen?!

Igen kérheti, hogy ő legyen a gyámja, de majd a bíróságon döntik el, hogy kinek is ítélik a gyereket, kinél lenne jobb helye. Jelen esetben neked nincs pénzed, fiatal korú vagy még, egyetlen ember aki segíthetne rajtad az anyud aki egy alkoholista elég kicsi az esélye, hogy megkapd.

2012. máj. 23. 12:26
 3/14 anonim válasza:
ajajj : /
2012. máj. 23. 12:27
 4/14 anonim ***** válasza:
100%
16 évesen nem lehetsz a gyerek gyámja , ha a te anyud nem lesz akkor a másik mama joggal pályázik erre a helyre
2012. máj. 23. 12:32
 5/14 anonim ***** válasza:
100%
A kérdésedre a válasz, igen elveheti. De ennél azért jóval bonyolultabb a helyzet. Az írásodból úgy tűnik, a párod is kiskorú még. Attól még hogy összeházasodtok, gyámul ki kell rendelni valakit. Nagykorú testvért, édesanyát, nagynénit. A gyámhivatal a legalkalmasabb személyt fogja erre kijelölni. Megnézik a jövedelmi helyzetet, a lakáskörülményeket, véleményt kérnek a gyermekjóléti szolgálattól. A legalkalmasabb ember lesz a gyermeked gyámja. Ha ilyen ember nincs, akkor viszont könnyen bekerülhet a gyermekvédelem rendszerébe.
2012. máj. 23. 12:36
 6/14 anonim ***** válasza:
84%
Válaszadók: azt nem veszitek figyelembe, hogy a fiatalok össze szeretnének házasodni, ezzel pedig nagykorúvá válnak! Így pedig nem kerül gyámság alá a születendő gyermek.
2012. máj. 23. 12:49
 7/14 anonim ***** válasza:
összeakarnak házasodni igen de attól még nem lesz pénzük elnevelni a gyereket
2012. máj. 23. 12:58
 8/14 anonim ***** válasza:
100%
Az összeházasodáshoz is kell a szülői és a gyámhivatali engedély. Azt pedig nem osztogatnak minden sarkon.
2012. máj. 23. 13:01
 9/14 anonim ***** válasza:

Ha a házassággal nagykorúvá válsz és tudtok gondoskodni a babáról, lesz megfelelő lakásotok és jövedelmetek, ti lesztek a kicsi gondviselői. Ha ez nincs rendben, nem vihetitek haza a kórházból a gyereket, és a gyámhatóság az intézeti elhelyezés előtt a rokonok között is körülnéz, van-e valaki, aki el tudja vállalni, és megfelelőek a körülményei. Itt a nagymamák is szóba jöhetnek, és ti is felléphettek pl. azzal az információval, hogy a kedves rokon alkoholizál, tehát inkább maradjon csecsemőotthonban a baba, vagy helyezzék nevelőszülőhöz.

Ha bizonyítjátok, hogy rendeződtek a körülményeitek, magatokhoz vetitek a gyermeket. Ez arra az esetre is vonatkozik, ha addig a nagymama neveli.

Látogatni természetesen lehet és kell is, bárhol legyen a kicsi.

2012. máj. 23. 13:02
 10/14 anonim ***** válasza:

A többiek jól mondják.

Elhiszem, hogy dolgozni akarsz, de végzettséggel rendelkező emberek sem nagyon tudnak elhelyezkedni, de kívánom, hogy nektek sikerüljön. A párodnak van munkahelye? Mert ha anyukád alkoholista, akkor nem tudom, talán jobb lenne külön költöznötök.

Csak hogy könnyítsek a lelkeden: Nem meglepő az állapot, amiben vagy, apukádról egy szót sem írtál, tehát nyilván nem él veletek, nincs apai mintád, anyukád pedig iszik és a pasiját helyezi előrébb. Elhiszem, hogy a te felelősséged a helyzet, de van része benne a körülményeidnek is. Sajnálom :(

2012. máj. 23. 13:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!