A nagymama elveheti e a gyereket az anyától?
16 éves vagyok és terhes. párommal összeházasodunk, hogy nagykorú lehessek és én lehessek a gyerek gyámja.(szeretjük is egymást, nem csak a gyerek miatt...) eredetileg azt sem szerettük volna ha a nevén lesz a gyerek az édesanyja miatt, hogy véletlenül se jusson eszébe, hogy a mi gyerekünk az övé, elveszi tőlem, stb.. az én anyám lett volna a gyerek gyámja míg én 18 nem leszek csak közben megváltoztak a dolgok és őt sem szeretném gyámnak.(anyám lusta, sehová nem megy szivesen, mindenhová úgy kell elrángatni még ha a saját érdekeiről van szó akkoris. egy gyerek miatt pedig igenis rohangálni kell + időnként több itthon az alkohol, mint az ehető és nagyon úgytűnik, hogy fontosabb neki a pasija, mint én.)
tehát a kérdés az, hogy ha párommal esetleg valami gubanc lenne közöttünk és már nem lennénk együtt az édesanyja arra hivatkozva, hogy nincs jövedelmem és albérletben lakunk az anyukámmal elvetetheti e tőlem a gyereket bírósági úton? (nem, nem akarok munka kerülő leni, dolgozni szeretnék de 1 éves kora előtt nem szeretném bölcsödébe adni, vagy másra bízni a gyereket.)
ha a párommal együtt maradunk de én nem akarok hozzájuk költözni a rossz családi és környezeti viszonyok miatt akkor követelhet e valamit?
kicsit tartok tőle ugyanis a családjukban minden gyereket úgy kezel, mintha az övé lenne, az anyának semmi beleszólása nem lenne a gyerek dolgaiba. párom unokaöccsét is ő neveli hozzáteszem nagyon rosszul, bár ott kicsit más a helyzet. de amikor az anyuka elment egyszerűen nem engedte, hogy magával vigye a gyereket. ezért sem akarok odaköltözni még véletlenül sem.
kell valamitől tartanom?
megköszönném az értelmes válaszokat olyanoktól akik tényleg tudnak is erről valamit. a kioktatásból, hogy mennyire hülye vagyok pedig inkább nem kérnék, tisztában vagyok vele, hogy nem így kellene alakulnia az életemnek de azzal senki nem ér el semmit, hogy ezt leírja.
Jogilag a nagymamának semmi köze a gyerekedhez.
Viszont: ha összeházasodtok, és valami történik, akkor az apának lesznek jogai (akkor is, ha nem házasodtok össze), és akkor az anyós esetleg befolyásolhatja. De a magyar jogrendszerben az anyának vannak elsőbbségei, különösen ha kicsi a gyerek. Tehát nagyon-nagyon minimális az esélye, hogy bármit is tudna tenni az anyós (hacsak nem vagy alkoholista, drogos, elhanyagolod vagy vered a gyereket, stb.)
ilyen körülmények közé minek akarsz szülni főleg 16 évesen?!
Igen kérheti, hogy ő legyen a gyámja, de majd a bíróságon döntik el, hogy kinek is ítélik a gyereket, kinél lenne jobb helye. Jelen esetben neked nincs pénzed, fiatal korú vagy még, egyetlen ember aki segíthetne rajtad az anyud aki egy alkoholista elég kicsi az esélye, hogy megkapd.
Ha a házassággal nagykorúvá válsz és tudtok gondoskodni a babáról, lesz megfelelő lakásotok és jövedelmetek, ti lesztek a kicsi gondviselői. Ha ez nincs rendben, nem vihetitek haza a kórházból a gyereket, és a gyámhatóság az intézeti elhelyezés előtt a rokonok között is körülnéz, van-e valaki, aki el tudja vállalni, és megfelelőek a körülményei. Itt a nagymamák is szóba jöhetnek, és ti is felléphettek pl. azzal az információval, hogy a kedves rokon alkoholizál, tehát inkább maradjon csecsemőotthonban a baba, vagy helyezzék nevelőszülőhöz.
Ha bizonyítjátok, hogy rendeződtek a körülményeitek, magatokhoz vetitek a gyermeket. Ez arra az esetre is vonatkozik, ha addig a nagymama neveli.
Látogatni természetesen lehet és kell is, bárhol legyen a kicsi.
A többiek jól mondják.
Elhiszem, hogy dolgozni akarsz, de végzettséggel rendelkező emberek sem nagyon tudnak elhelyezkedni, de kívánom, hogy nektek sikerüljön. A párodnak van munkahelye? Mert ha anyukád alkoholista, akkor nem tudom, talán jobb lenne külön költöznötök.
Csak hogy könnyítsek a lelkeden: Nem meglepő az állapot, amiben vagy, apukádról egy szót sem írtál, tehát nyilván nem él veletek, nincs apai mintád, anyukád pedig iszik és a pasiját helyezi előrébb. Elhiszem, hogy a te felelősséged a helyzet, de van része benne a körülményeidnek is. Sajnálom :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!