Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mikor élhetem végre a saját...

Mikor élhetem végre a saját életemet?

Figyelt kérdés
17 éves lány vagyok. Teljesen a szüleim akarják irányítani az életemet. Sosem felelek meg nekik. Ha nincs éppen makulátlan rend ( minden nap takarítok) akkor azt hónapokig, évekig hallgathatom. Pedig minden nap főzök, rendet teszek, mosok, minden házimunkát megcsinálok. Ezt valahogy mégis elfelejtik. Állandóan csak a házimunkának élek, 17évesen. Bulizni nem igazán járhatok. Nyáron is választanom kell, hogy melyik nap mehetek el. Vagy péntek vagy szombat. Olyan nincs, hogy hétköznap, mert hát az micsoda dolog. Azt nem értem, miért akarnak tönkretenni? Én most akarok élni,nem 26 évesen, ahogy ők azt elképzelték. Én akkor már családot akarok. Egyszerűen annyira irányítani akarnak, hogy még azt is megmondják mit vegyek fel, nem érdekli őket, ha esetleg nekem az nem tetszik. A jegyeimmel sincsenek megelégedve, pedig nem vagyok rossz tanuló. Egyedül matekból van kettesem, azon kívül minden 3, 4, 5. A jó dolgaimat sosem értékelik. A rossz tulajdonságaimat nézik állandóan, és már lassan úgy érzem nem engem szeretnek, hanem azt a lányt akivé tenni akarnak. Én megértem, hogy féltenek, és nem tudják elfogadni, hogy felnőttem, de erre nem az a megoldás, hogy úgy kezelnek, mint egy kiscsoportos óvodást. Mikor lesz már végre egy kis magánéletem ?:(
2009. jún. 23. 13:25
1 2 3 4 5 6
 41/60 anonim ***** válasza:
42%
Lehet, hogy nem fog majd Neki sem menni a matek. De megmondta és tudom, hogy alább nem adja! Akkor majd feláldozza a hétvégéit is és én külön matek tanárt fogok mellé fogadni akár minden napi korrepetálásra, hogy minden segítséget megadhassak. Őt idegesíti, ha nem megy valami, a szorgalma pedig határtalan. Miatta aztán igazán nem kell aggódnod! :)
2009. jún. 24. 14:32
 42/60 A kérdező kommentje:
Nem kértelek téged, hogy aggódj. Szerinted a lányod kinek adna igazat? Neked, vagy egy vadidegennek? Addig ne szidj elngem, hogy nem jut el valami az agyamig, amíg te magad nem veszed érted, meg hogy csak picit szabadabban akarok élni. (Iskolaidőben nem akartam menni sehova)Képzeld el, mindegyik tanár utál, mivel kis létszámú iskola és még ráadásul egyházi is. Köszönöm, hogy ezt eddig nem vágtad ide, de azt többre értékeltem volna ha normális válaszokat adsz és nem magadat dicsőíted. Igen még mindig tartom magam hozzá diploma nélkül is van élet. Nem az anyagi dolgainkra, nem a családunk életmódjára panaszkodtam, csak annyit szerettem volna tudni, mit tegyek, hogy a szüleim kicsit többet megengedjenek. Nem nehéz velem dűlőre jutni, képzeld el. De ha egyszer igazam van, akkor ahhoz ragaszkodok. Ennyi erővel, mondhatnám azt, hogy a te lányodnak se lesz könnyű dolga pár év múlva. De nem mondom, mert nem ismerlek, és van bennem annyi, hogy látatlanban nem állítok ki véleményt senkiről, és nem ítélkezek a családjáról. (Pláne nem mondom meg milyen lesz a jövője.) Tudod már nincs is semmi problémám, inkább elfogadom, hogy nem engednek annyira szabadjára, de legalább ők ésszerűbben állnak a dolgokhoz mint te.
2009. jún. 24. 14:34
 43/60 anonim ***** válasza:
42%
Na ugye? Mondom én, hogy nincs semmi problémád csak kreáltál! Örülök, hogy végre beismerted! Nehezen ment, de sikerült! Gratula! :-DDDD
2009. jún. 24. 14:37
 44/60 A kérdező kommentje:
Hipp hipp hurrá. Nekem is van szorgalmam, volt hogy ott aludtam a nagynénémnél gyakorolni, egy dolgozat előtt, és akkor se lett jobb mint kettes. Hidd el a te lányod se lesz ám mindig mintagyerek, csak lépjen be abba a korba.
2009. jún. 24. 14:38
 45/60 A kérdező kommentje:
Miután láttam, hogy vannak ilyen sztahanovista szülők is mint te, nem volt nehéz rájönni. :)
2009. jún. 24. 14:39
 46/60 anonim ***** válasza:
26%

Sztahanovista??? Istenem, de nem értesz semmit!

SZEBB JÖVŐT!

(nézz ennek utána):-D

Rúgd ki a nagynéni matek tanárod, mert nem ér semmit! Nem Te vagy a hülye. Nincs rosszt tanuló, csak rossz tanár!

2009. jún. 24. 17:25
 47/60 A kérdező kommentje:
Az előbb, még itt szidtál, hogy milyen rossz tanuló vagyok, és wc-s néni lesz belőlem. Most a nagynéném a rossz. Hogy is van ez pontosan? Nem rossz tanár. Amit tudok, mindent neki köszönhetek. Kíváncsi vagyok te hogy tanítasz. A további kommentjeidet meg tartsd meg magadnak, mert nem vagyok rá kíváncsi. Nem adsz értelmes választ, csak szidsz engem, és a családomat.Az pedig nem érdekel. Foglald el magad, hogy te tökéletes szülő vagy, a gyerekeid is tökéletesek, mások pedig hülyék, és semmi nem lesz belőlük. Köszönöm a szebb jövőt, viszont kívánom.
2009. jún. 24. 17:34
 48/60 anonim ***** válasza:
26%

Na igen, a matek kettes nem jó eredmény és ha ezt tanárral éred el, akkor a tanár pocsék. Nem ismerem a nagynénéd, ezért nem is szidom, nem tudom milyen ember. De tanárnak nem jó. Ez nem szidás. Attól még lehet nagy tudású matematikából, csak épp nem tudja átadni.

Történelemből sem vagy ász, most már ez is kitűnik. Mondtam, hogy nézz utána, addig ne aggass rám komcsi értékrendet!

Ismételten ajánlom, hogy újra olvasd el a hozzászólásaimat és abból kitűnik, hogy se magam se a gyerekem nem tökéletes. De ehhez értelmezni is tudni kell a mondatokat. Ugye csak tesiből vagy ötös?

Egyébként milyen művészeti főiskolára is szánod magad? Erre még nem válaszoltál, pedig komolyan érdekelne. Csak fejtegetted, hogy érettségivel is milyen frankón el fogsz tudni boldogulni. Most akkor mégsem akarsz diplomát? Hogy is van ez?

2009. jún. 24. 18:19
 49/60 anonim ***** válasza:
100%

Hűűű..nem rágtam végig magam az összes hozzászóláson mert nagyon sokat írtatok.

Kedves kérdező! szerintem most itt nagyon jó érveket és ellenérveket kaptál. Érdemes lenne leülni a szülőkkel, és megbeszélni, hogy merre tovább. Pl. te elvállalod a mosogatást és a felmosást, és minden nap gyakorolsz mittudomén 30 perc matekot, cserébe szeretnél elmenni a barátaiddal.

Nem tudom, ismerik-e a szüleid a barátaidat? Talán érdemes lenne bemutatni őket egymásnak, hogy lássák nem valami szakadt csöves bandával lógsz esténként :))))

Biztos féltenek. engem is nagyon féltettek. 18 éves koromig nem voltam bulizni (pedig nem vagyok olyan öreg, 22 vagyok). Akkor már három éve volt barátom, de nem alhattunk együtt. Tehát voltak szabályok, és elég kemény volt a suli is. De túléltem, te is túl fogod :)

Jó hogy van célod (művészeti suli), ezt tudják a szüleid? Mit szólnak hozzá?

Beszélj velük mindenképpen és ne hagyd hogy elvigyék a vita irányába a dolgot! H nekik nem megy, legyél te a higgadt, mondd el az érveket :)

2009. jún. 24. 19:38
 50/60 A kérdező kommentje:

Töriből világ életemben kitűnő voltam, középsuliban volt 4esem. Sopronba készülök egy művészeti iskolára. Múlt évben az osztály 3. legjobb tanulója voltam. Az eredményeim idén estek vissza ennyire, miután meghalt a volt barátom. Nem tudtam a tanulásra gondolni. De örülök, hogy te így fújod a bizonyítványomat. A sztahanovizmus lényege pedig az volt, hogy az emberek minél többet tudjanak dolgozni, és előtérbe mindig a munkát helyezték. Nem a kommunizmust akartam előhozni, sajnálom ha te így fogtad fel. Azt már megint nem tudom honnan szedted, hogy nekem csak egy érettségi kell. A matektudásom simán lenne 3as, ha az iskolai tanárom nem lenne egy hatalmas nagy érzéketlen tahó és esetleg nem cseszne ki velem ott ahol csak tud. És ez a tudás a nagynénémnek köszönhető. Tehetségem egyáltalán nincs a matekhoz, ezért úgy gondolom nem olyan rossz a hármas egy olyan embernek mint én. Érdekes, hogy korepon majdnem mindent meg tudok oldani, csak az iskolában kapok olyan feladatokat a dolgozataimban amiket az emelt szintű érettségin kérnek. Többet akarok mint egy érettségi, akarok szakmát is, és össze is hozhatom. Volt már ember aki 2es volt matekból, és mégis több lett belőle mint egy wc-s néni. Az meg hogy te nem vagy beszűkült nem olyan biztos. Az, hogy mind a három gyerekednek már most saját családi háza van azt jelenti, hogy jó helyre születtek. Szerintem ez inkább az elkényeztetés, mert amiért másnak meg kell küzdenie, te már odatolod a feneke alá. De ez a te dolgod, nem érdekel hogyan neveled a gyerekeidet. Amúgy meg attól, hogy neked van két diplomád, és érettségire készítesz fel embereket, még nem kell lenézni azokat az embereket akiknek csak egy, esetleg egy sincs, mert semmivel nem kevesebbek nálad.

A 19:38-asnak köszönöm a választ. Ilyesmi válaszokat vártam, amiben a kérdésre érkezik valamilyen tanács. A házimunkát megcsinálom szívesen, nem akarok alóla kibújni, nem azzal van a baj, mert tényleg szívesen megcsinálom, hogy ne anyunak kelljen. Anyuék ismerik a barátaimat, a barátomat is, elég sokat van nálunk, nagyon szeretik is. Már lassan egy éve együtt vagyunk, tehát azért vele néha már elengednek szerencsére. Tudják anyuék a művészeti sulit, sőt azt mondták bolond vagyok ha nem a rajzzal megyek tovább. 10 évesen volt az első önálló rajzkiállításom, oviban pedig egy országos versenyen első lettem, idén is volt saját kiállításom. Nem csak rajzolok, minden művészettel kapcsolatos dolog érdekel, és több technikát is használok. Már két együttesnek is én terveztem albumborítót, egyik barátnőmnek pedig a tetoválását. Nem tehetek róla, nekem ehez van tehetségem, a matekhoz egyáltalán nincs. Ezért is gondolom, hogy a művészeti sulira kéne mennem. A jegyeim inkább négyesek,ötösök, 3(kémia,biosz,föci) hármas meg a matek kettes. Azért szerintem ennél van rosszabb bizonyítvány is. Bár ez csak szerencsére idén volt így. Tavaly sokkal jobb volt, és igyekszek, hogy jövőre jobb legyen. Volt egy elég hosszú, komolyabb betegségem is, akkor másfél hónapot maradtam le az anyaggal, az is betett kicsit. Már jobban vagyok a volt barátom miatt és jobban oda tudok figyelni a tanulásra. Idén azért nem is figyeltem rá, mert még abban se voltam biztos, hogy élni akarok. Most már biztos vagyok benne és tudom, hogy hülyeség volt ezen elgondolkodni is. A múltkor leültünk anyuval beszélgetni erről a témáról, és mondtam neki mi bánt. Megegyeztünk, hogy tovább el fog engedni, és kicsit többet is. Van hogy elenged 1ig, és 11kor hazamegyek, hogy lássa nem vagyok telhetetlen, és ennek örül is. Most nyáron elengedett a Balcsira, úgyhogy ez elég nagy előrelépés. Nem bulizni akarok éjjel nappal, csak azt, hogy végre fogadják el azt, hogy felnőttem és nem foghatnak már olyan szigorúan mint egy kisgyereket. DE szerencsére most megértették és jó irányba változott a helyzet.

2009. jún. 25. 11:57
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!