Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mikor élhetem végre a saját...

Mikor élhetem végre a saját életemet?

Figyelt kérdés
17 éves lány vagyok. Teljesen a szüleim akarják irányítani az életemet. Sosem felelek meg nekik. Ha nincs éppen makulátlan rend ( minden nap takarítok) akkor azt hónapokig, évekig hallgathatom. Pedig minden nap főzök, rendet teszek, mosok, minden házimunkát megcsinálok. Ezt valahogy mégis elfelejtik. Állandóan csak a házimunkának élek, 17évesen. Bulizni nem igazán járhatok. Nyáron is választanom kell, hogy melyik nap mehetek el. Vagy péntek vagy szombat. Olyan nincs, hogy hétköznap, mert hát az micsoda dolog. Azt nem értem, miért akarnak tönkretenni? Én most akarok élni,nem 26 évesen, ahogy ők azt elképzelték. Én akkor már családot akarok. Egyszerűen annyira irányítani akarnak, hogy még azt is megmondják mit vegyek fel, nem érdekli őket, ha esetleg nekem az nem tetszik. A jegyeimmel sincsenek megelégedve, pedig nem vagyok rossz tanuló. Egyedül matekból van kettesem, azon kívül minden 3, 4, 5. A jó dolgaimat sosem értékelik. A rossz tulajdonságaimat nézik állandóan, és már lassan úgy érzem nem engem szeretnek, hanem azt a lányt akivé tenni akarnak. Én megértem, hogy féltenek, és nem tudják elfogadni, hogy felnőttem, de erre nem az a megoldás, hogy úgy kezelnek, mint egy kiscsoportos óvodást. Mikor lesz már végre egy kis magánéletem ?:(
2009. jún. 23. 13:25
1 2 3 4 5 6
 21/60 A kérdező kommentje:
Például van egy barátnőm, aki állandóan átveri az anyukáját, hazudik hogy itt lesz meg ott lesz, aztán természetesen a közelében sincs annak a helynek ahol állítólagosan tartózkodik. Van nálam rosszabb is. Legalább nem verem át a szüleimet, hanem eltűröm, hogy óvodásként kezelnek.
2009. jún. 23. 21:05
 22/60 anonim válasza:
86%
Az egy dolog,hogy nincs gyerekem attól még tudom,hogy müködnek a dolgok.Na és egy másik dolog.Nem kell mindenkinek diplomásnak lennie és egyetemre főiskolára járnia.Nem mondtam,hogy a tudás nem fontos,mert az de nem csak ez van a világon.Amugy meg ki mondta,hogy ez a leányzó nem segít otthon.Az meg más baja ha olyan gyereke van aki nem csinál otthon semmit.Nem határozott vele.Na de attól még meglehet hagyni valakinek a szabadságát,hogy annyira nem tanul jól és egy 17 éves az még igenis fiatal és most kel kiélveznie az életet nem csak otthoni munka me tanulás.Én igy láttom.Tapasztalat is.
2009. jún. 23. 22:20
 23/60 anonim ***** válasza:
78%

20:56-os. Az egyik válaszolgató vagyok. 32 éves, harmadik babánkat várjuk a férjemmel, az első gyermekünk már ötödik osztályos kiskamasz.

A matek tudásomról annyit, hogy matek-fizikából igencsak sikeresen érettségire készítek fel úgy, hogy a tudásomat én is a gimnáziumból szereztem.

Nehogy azt hidd, hogy Ti tizenévesek vágjátok át a gordiuszi-csomót! Az utolsó káromkodó mondatodból ítélve, Te aztán végképp nem.

Kérdezőnek: Te nem fogsz még levelezőn sem főiskolára bekerülni! Térj vissza a Földre és ne álmodozz tovább.

Egyébként miért is tetted fel a kérdést? Mit vársz tőlünk? Te szerinted a szüleid "beszűkültek", elfojtanak. Most akkor mi mit is csináljunk???

Azt tanácsolom, hogy mentsd le magadnak a kérdésedet és a rá adott válaszokat. Mikor majd eltelik 10 év, a homlokodra fogsz csapni.

Ez egy ilyen korszak. Mikor szinte minden tini elégedetlenkedik, semmi nem jó neki, ciki a szülei, de nem is lenne sikk ha nem úgy lenne. Mert ki hallott már olyat, hogy valaki elégedett a szüleivel!? Ez egy életkori sajátosság, amint túl kell esni.

Beszélj a szüleiddel, mondd el nekik, hogy most nyáron szeretnéd áthívni a barátaid vagy Te elmenni Velük ide-oda és elmondod konkrétan mikre gondolsz. Fontos, hogy ismerjék a barátaidat.

Nehéz korszakban vagy és a szüleid is nehéz időszakban, hiszen Ők ugyanúgy megszenvedik ezt az átmeneti időszakot mint Te. Ebben biztos lehetsz. Azokért a "szigorú" dolgokért amiért most haragszol rájuk, az érdekedben teszik és tudom hihetetlen, de jópár év múlva hálás leszel ezért értük. Tudom most kétkedsz, de ezen én is átmentem, csak nekem sokkal rosszabb helyzetem volt mint Neked, mert engem egyáltalán nem engedtek el sehova 18 éves koromig! Heti 1x bulizni? Ugyan már! 18 év alatt egyetlen egyszer sem mehettem el, még szalonnát sütni sem a barátaimhoz és Ők sem jöhettek hozzám. Ilyen is van.

Ezért írtam az egyik levelemben, hogy arany életed van!

Nekem éjt nappallá téve tanulnom kellett, apám nem restellt éjjel 2-kor felébreszteni, hogy mondjam el a másnapi történelem leckét.

Nagyon utáltam ezekért a dolgokért a szüleimet. De a lehető legjobban tanultam, hogy el tudjak szabadulni.

Felvettek a főiskolára, az ország másik felébe. Onnantól azt csináltam amit én akartam. De már huszonéves fejjel tudtam, ráébredtem, hogy nélkülük ez nem ment volna. Közel sem tanultam volna ilyen jól, ha bulizgatni engednek és nem ennyire szigorúak. Nekik köszönhetem, hogy diplomám van és egy nagyon jó állásom, jó fizetéssel, íróasztal mögött és sok, a cég által fizetett külföldi úttal.

Köszönöm Nekik.

Mondjuk Neked erre nincs sok esélyed, 1 év múlva befejezed a középiskolát és matekból, ami mindenhova kelleni fog, kettes vagy.

Majd elmész dolgozni a középiskola után és a havi 80 ezredből próbálsz alapot teremteni magadnak, milliós hiteleket felveszel, hogy saját kis garzonod legyen és el tudj szabadulni otthonról. Nem lennék a helyedben! Ehhez kell felnőni észben is, hogy ezt átlásd!

Tehát most nyáron éld még ki magad és ehhez kérd a szüleid segítségét, valamint mikor erről beszélsz, hozzá is fűzheted, hogy szeretnél nyáron külön tanárral korrepetálni. Ősztől pedig vesd bele magad a tanulásba. A matek nem szól másról, mint a rutinról. Oldj meg feladatokat százával és majd kirázod a kisujjadból. Senki nem születik matek-zseninek. Azt nem lehet bemagolni, csakis a sok feladatmegoldás visz előrébb. Aki ehhez lusta, az nem is fogja érteni, hiszen szinte minden feladat más.

Az elégedetlenkedés nem visz előre, mi nem tudunk beszélni a szüleiddel, csakis Te. Ne követelőzve mondd, hogy többet bulizhass, ígérj is mellé valamit, kérj tanárt nyárra, kérj Neked való matek könyvet megoldásokkal a hátoldalán. Lássák, hogy komolyodsz és nemcsak a szórakozáson jár az eszed, hanem a jövődön is. Akkor fognak megnyugodni.

Anyukáddal pedig beszélj, kérd meg, hogy melyek azok a házimunkák, amiket szeretnél lepakolni magadról (bár ezt a konyha ügyet még mindig nem értem), szeretnél a tanulásra koncentrálni, hiszen érettségi előtt állsz. Ezt meg fogja érteni.

Bocsi, ha hosszú lettem.

utóiratnak: Az én apám mikor én annyi idős voltam mint Te és ugyancsak állandóan elégedetlen voltam, azt mondta: Ezekben az években nem fogsz rájönni mi miért van, amit mi szülők teszünk, rájönni akkor fogsz, mikor saját magad is anyává válsz és átéled ugyanezt. Ez egy körforgás. Te adod, gyermekedtől visszakapod, ő pedig a sajátjától, de akkor Te majd mosolyogsz.

2009. jún. 24. 10:44
 24/60 A kérdező kommentje:
Én művészeti suliba megyek, nem hinném , hogy ahhoz annyira kellene a matek. Gratulálok neked, hogy érted a matekot de nekem ehhez nincsen eszem, ha korepra megyek akkor órákon át ott ülök ha tehetem, és képzeld így is csak 2-es vagyok, mert mint elmondtam a tanár ott szivat ahol csak tud a volt barátom miatt. Már rég nem álmodozom semmiről, az én "álmodozós gyerekkoromnak" már nagyon régen véget vetettek. Egy szóval nem mondtam, hogy a szüleim beszűkültek, ezt nem tudom honnan szedted. Amúgy meg van matektanárom nyárra is. Azt megértem, hogy iskolaidőben heti egyszer mehetek el, nem is követelőzöm emiatt, csak nyáron szeretnék kicsit szórakozni. Hogy téged nem engedtek el a szüleid, az egy dolog. De addig a világ hatalmasat változott. Nem arra vágyok, hogy na most aztán mindig a bulizás, csak egy kis szabadságra. Nem tudom, hogy mondhatsz ilyeneket, hogy nekem csak a szórakozás jár az eszemben, hiszen nem is ismersz.Nem az itthoni munka alól akarok kibújni, a tanulással is foglalkozok,csak egyszerűen szeretnék úgy élni mint a velem egyidősek. És nem hinném, hogy milliós kölcsönöket kéne felvennem ha 17 évesen nyáron kicsit bulizni akarok. És nem áll szándékomban átvágni a gordiuszi-csomót. Az meg hogy arany életem van-e , azt had döntsem el én. Te most hajtod azt az elvet, hogy egy fiatal lány csak tanuljon és dolgozzon, a szórakozást felejtse el. Ennyit látsz belőlem, hogy egy hisztis kislány vagyok,aki nem elégedett a szüleivel, nem tanul semmit és állandóan csak követel. Ne hidd, hogy arany életem van. Az pedig, hogy nem vagyok 18éves, annyit jelent, hogy nem vagyok nagykorú. Attól még lehet olyan gondolkodásom, mint egy felnőttnek. A matekot próbálom felhozni, de ha nem sikerül se hinné, hogy innentől csak rossz életem lehet. Amúgy meg, diploma nélkül is van élet.
2009. jún. 24. 11:36
 25/60 Thurston válasza:
69%

"20:56-os. Az egyik válaszolgató vagyok. 32 éves, harmadik babánkat várjuk a férjemmel, az első gyermekünk már ötödik osztályos kiskamasz.

A matek tudásomról annyit, hogy matek-fizikából igencsak sikeresen érettségire készítek fel úgy, hogy a tudásomat én is a gimnáziumból szereztem.

Nehogy azt hidd, hogy Ti tizenévesek vágjátok át a gordiuszi-csomót! Az utolsó káromkodó mondatodból ítélve, Te aztán végképp nem."

Ez nem volt normális válasz a kommentemre. Azt írtam, hogy meglepődnél, hogy a mai tananyagban (középiskolában) miféle feladatokat kell megoldaniuk a tanulóknak. Erre jössz azzal, hogy van egy ötödikes gyereked, meg hogy te is leérettségiztél (14 évvel ezelőtt). Remélem nem kell túlmagyaráznom, és észreveszed, hogy abszolút nincs össze függés.

És igen, a káromkodás az intelligencia hiányának egyértelmű jele.

Ezzel a hozzám intézett üzeneteddel tökéletesen (minden egyes mozzanatával) igazoltad azt, amit zárásként írtam. Rettenetesen szűk látokörű vagy.

Ja, és még valami. Ez is nagyon tetszett:

"Ez egy ilyen korszak. Mikor szinte minden tini elégedetlenkedik, semmi nem jó neki, ciki a szülei, de nem is lenne sikk ha nem úgy lenne. Mert ki hallott már olyat, hogy valaki elégedett a szüleivel!? Ez egy életkori sajátosság, amint túl kell esni."

Én például elégedett vagyok velük. Soha semmi problémám nincs velük. Ha valamiért lecseznek, tudom, hogy jogos, de teljes mértékben élhetem a saját életemet. Tökéletes az összhang mondhatni. (És ez mindigis így volt.)

De persze, te tudod, hogy milyenek a kamaszok (szűk látókör, már említettem...), hiszen te is ilyen voltál, az összes ilyen. Amit te kigondolsz, az nem lehet másként. Fognak még meglepesétek érni úgy vélem.

2009. jún. 24. 11:54
 26/60 anonim ***** válasza:
64%

11:54, nem ügyvédnek tanulsz esetleg? Elég jól összerakott érvelési rendszerrel bírsz, és ismerős is a stílusod...

A legtöbb dologban egyet is értek mellesleg.

2009. jún. 24. 12:09
 27/60 anonim ***** válasza:
78%

Először is a 11:54-esnek: Úgy látom a szövegértéseddel is gond van. Én MOST készítek fel évek óta érettségire matekból és fizikából. Meglepetést pedig egyáltalán nem okoz egy feladat sem ami a gimis matekkönyvekben van! Nem a 14 évvel ezelőtti könyvből készítem fel Őket, hanem a sajátjukból, bár van olyan összefoglaló feladatgyűjtemény könyv, ami ugyanaz mint anno az enyém volt. Nem semmi, mi? Miket nem tudsz...!

A mindig is az két szó!

Lehet, hogy tökéletes az összhang persze, ezért is írtam, hogy szinte mindig. Tudod...szövegértés!

Engem fognak meglepetések érni???!!! Hahaha! Vicces egy tojáshéjú vagy!

A látókörömről: Igen, a tanulást tartom a Ti korotokban a legfontosabbnak az életben...de ezt most Neked nem kezdem el magyarázni, Te nem értenéd meg. Nagyon fontosnak tartom a szórakozást is, éppen ezért az én lányom már 10 évesen átmehetett éjszakára a barátnőjéhez aludni és Ő is többször is itt aludt nálunk. Nem láncolom le, de jól is tanul. Az elv a következő: ha jól tanulsz, akkor jól dolgoztál. Ha jól dolgozol, akkor megérdemled a pihenést. Számodra is érthető voltam? A "felnőtt életben" is így van. Ha jól végzed a munkád,jár a pihenés, ha rosszul, akkor túlórázhatsz, másodállást vállalhatsz, hogy meg tudj élni.

A kérdezőnek: Ugyanazokat hajtogatod, felesleges Neked bármit is írni. Még csak nem is vagy hajlandó elgondolkodni a jó szándékkal írt tanácson!

Melyik főiskolára gondoltál?

Ha az korrepetált matekból eddig aki nyáron is fog, akkor azonnal rúgjátok ki, keressetek másikat. Nem ér semmit az a tanár, csak pénzkidobás!

A világ egyáltalán nem változott hatalmasat, az ismerősi körben legalább 5 olyan tizenévest fel tudok sorolni, akiket még annyira sem engednek el mint Téged. A szülői aggódás ugyanaz marad. Az igaz, hogy más világ van, sokkal rosszabb!

Annyit ismerek Belőled, amennyit leírsz magadról. Te kérted, hogy ez alapján tanácsot adjunk. Most meg kikéred magadnak???

Jaj Istenem, ki mondta, hogy a bulizáshoz kell a kölcsön? Olvasd el amit írtam és értelmezd!

A gordiuszi-csomót pedig nem Neked írtam.

Lehetne, hogy olyan gondolkodásod legyen mint egy felnőttnek, de nincs. Neked nincs.

Persze, diploma nélkül is van élet. Valakinek takarítania is kell! Az igenis nagyon fontos munka, én is utálok bemenni az áruházban a körbepisilt WC-hez. Csak majd jól csináld ám! :)

2009. jún. 24. 12:24
 28/60 anonim ***** válasza:
64%

11:54

Ne is folytasd vele a vitát. Tapasztalataim szerint a korombelik nem tudják elfogadni, ha valaki másnak van igaza. és ez msot is tisztán látszik.

(Neked kedves utolsó válaszoló: igen, 54-es bartunk félreolvasott valamit, te viszont ugyanúgy mellébeszélsz az ő érveinek... Ez a szar, hogy a felnőtt mindig azt hiszi ő felsőbbrendű, pedig az intelligencia nem kortól függ.)

2009. jún. 24. 12:31
 29/60 anonim ***** válasza:
64%
Gyk: például amit a kamaszokról írt, abszolút jogos, és igaz. Te mégis úgy állítod be, mintha neked lenne igazad (hogy is lehetne, hiszen a vitapartnered egy gyerek), holott azon kívül, hogy valaha te is voltál kamasz, semmiféle személyes tapasztalatod nincs a témát illetően.
2009. jún. 24. 12:35
 30/60 anonim ***** válasza:
73%
Valóban az intelligencia nem kortól függ. De miért gondolja minden tizenéves, hogy okosabb mint a felnőttek és Neki van igaza? Ti pedig ugyanezt hiszitek a felnőttekről. Pedig egyértelmű, hogy egy felnőtt ezerszer tapasztaltabb, jártasabb és műveltebb mint Ti. Miért kell lekezelni és lenézni a felnőtteket, akik kicserélték a szaros pelenkáitokat babakorotokban, dolgoznak, hogy enni adhassanak Nektek, fizetik a tanulásotokat, hogy majd könnyebben boldoguljatok az életben?
2009. jún. 24. 12:35
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!