Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Milyen hatással van rátok,...

Milyen hatással van rátok, hogy a szüleitek megvertek néhányszor gyerekkorotokban?

Figyelt kérdés
A kérdést azokhoz intézem, akiket gyerekkorában volt, hogy megvertek. Főleg felnőttek véleménye érdekelne és azoké, akiknek nem részeg, brutális szülei vannak/voltak és azért kaptak ki néha, hanem mert rossz fát tettek a tűzre és néha ezért megverték őket (nyilván nem durván). Hogyan emlékszel ezekre vissza? Milyen hatást vált ki most belőled? Úgy érzed, megérdemelted és jogosan kaptál néha pár ütést a fenekedre/arcodra? Szerinted milyen hatással van/volt ez a fejlődésedre? Érezted, hogy ebből származóan valami hátrányod/előnyöd lehet? Milyen a kapcsolatod most a szüleiddel? Most ennyi kérdés jutott eszembe ezzel kapcsolatban, de még lehet időközben lesz néhány. Köszönöm a válaszokat.

2012. ápr. 16. 14:00
1 2 3 4 5 6
 41/51 anonim ***** válasza:
100%

28 eves no vagyok. 15 eves koromig fordult elo velem, hogy megvertek legtobbszor azert, mert nem mertem elmondani, ha rossz jegyet kaptam, igy elhallgattam. Neha azert, mert osszevesztunk tesoimmal, neha azert, mert apuval en es az ocsem minden nap futottunk, es ha nem sikerult jol a futas, neha megvert apam....hogy brutalisan e...nem tudom annak szamit e, ha valakit egy gumislaggal vernek el (altalaban egy alkalommal "csak" 3-5-ot kaptam a meztelen hatsomra...de probalja ki valaki...eleg belole egy is. Nem az a merev gumislag, hanem az a jo bordazott "lagyabb" muanyag) Ezen kivul meg volt lelki terror is, de az most itt nem kerdes...tonkretette a gyerekkorom, had ne menjek bele. Apam nem ivott soha, nem dohanyzott soha, mert nagyapam dohanyzott, ivott es ez elrettentette apamat. De sajnos verte is neha aput. Az alkohollal es a cigivel hala istennek en is ugy allok, mint apu, de remelem a verest nem "orokoltem".

Most lesz a ket eves evforduloja annak, hogy apammal megbeszeltuk a multat, bocsanatot kert, amennyire lehetett, megbocsajtottam, de felejteni nem tudok. Lezartuk.

Amugy halistennek azt hiszem normalis vagyok, nem serult annyira a lelkem, hogy valamilyen magatartasbeli zavarom lenne vagy ilyesmi. Normalis kapcsolatban elek mar 8 eve a parommal, van egy kislanyunk es remelem soha nem fogom bantani. (Meg nem jutott eszembe kezet emelni ra) (sokan verik a gyerekeiket, akiket vertek gyerekkorukban)

2012. máj. 17. 00:56
 42/51 anonim ***** válasza:

Óvodás koromban kaptam néha egy-egy suhintást a fenekemre, ha hisztiztem vagy tényleg nagy rosszaságot követtem el. Aztán elkezdődött az iskola. Egészen 4.-es koromig jó tanulónak számítottam, de a matekkal akadtak gondjaim. Másodikos voltam, amikor a szokásos 4-es 5-ös matekdolgozatok helyett 3-ast kaptam egy témazáróra. Apám megvert és azzal büntetett, hogy megvert és a vacsorámat a szobámban kellett megennem csak vécére és fürödni mehettem ki, még a néhány perces esti mesét sem nézhettem meg. Ha ezt követően rossz matekjegyet kaptam, nem vert ugyan, hanem azzal büntetett, hogy nem szólt hozzám napokig és azzal fenyegetett, hogy bentlakásos iskolába ad. Egyszer láttam, ahogy a telefonkönyvben nézegeti a bentlakásos iskolák elérhetőségeit...ilyenkor anyám nem állt mellém, sőt ő bíztatta apámat. Sokat gyakoroltatta apám a matekot, egy füzetbe példákat írt és azokat oldottam meg a leckeírás után. Én meg akartam könnyíteni a helyzetemet, hogy Kinder tojásból származó figurákat pakoltam ki az asztalomra és azok segítségével próbáltam megoldani a feladatokat. Apám elkezdett üvölteni és lesöpörte a figurákat az asztalról, hogy nekem fejben már tudnom kéne számolni. Ezek az élmények végigkísérték a kamaszkoromat. Amikor középiskolás lettem, apám közölte, hogy ha lusta dög leszek és megbukok matekból, illetve a pótvizsgán sem megyek át, nem fogok évet ismételni, hanem szépen el fogok menni dolgozni. Iszonyatos erőfeszítésembe került, hogy a kettes szintet elérjem. Az kimaradt, hogy 5. osztály év végén megbuktam matekból, miközben az elégtelen mellett ott figyelt a magyar ötös...ebből láthatta volna apám, hogy nem lusta vagyok, hanem valamiért egyszerűen nehezen megy a matek. Vagyis egyáltalán nem megy. De anyám is nagy ívben szart rá, hogy ez nem a lustaság miatt volt. Mindemellett kövér voltam úgy kb. 5. osztály végéig, és az állandó csúfolások a suliban (a tanárok is csúfoltak, mindezt egy katolikus 11. kerületi általános iskolában) teljesen tönkretettek már ennyi idősen. Hiába fogytam le 5. osztály után jó pár kilót (pont a matek bukás miatti stressztől), nem hagyták abba. 8. osztály végéig maga a Pokol volt az életem. Kész csodának éltem meg azt is, hogy lett érettségim. Bár ott is csak egy kegyelemkettessel rugdostak át. Pont a bizonyítványosztás napján történt az, hogy a telefonomat kikapcsoltam, mert merülőfélben volt és nem akartam, hogy feleslegesen be legyen kapcsolva. Estig dumáltunk az osztálytársakkal a teremben, miután megkaptuk a bizonyítványokat, közben elfelejtettem hazaszólni a szüleimnek, hogy megvan a bizonyítvány és még maradok dumálni a haverokkal. Amikor bekapcsoltam, egy csomó hívásértesítőm volt anyutól, meg egy sms a következő szöveggel: "Babám, kérlek, adj életjelet magadról, szeretünk és akármi történt hívj fel és gyere haza."

Valószínűleg az jutott eszükbe, hogy megbuktattak matekból és nem akartam hazamenni, hanem elszöktem...dióhéjban ennyi az én történetem, a mai napig nem tudtam magam teljesen túltenni a dolgokon. Pánikbeteg és mániás depressziós vagyok, valamit a pszichiáter szerint post traumás stressztől szenvedek, de szándékosan nem akarok antidepit és nyugtatókat szedni. Elhatároztam, hogy agykontrollal gyógyítom meg magam. Remélem, menni fog!

27/L

2012. máj. 30. 16:15
 43/51 anonim ***** válasza:
Nem nagyon emlékszem, vagyis konkrét esetekre nem. Amikor megvertek akkor biztos meg is érdemeltem, amugy elég kétbalkezes voltam meg rosszalkodtam. Gyerekkorban nem gáz, viszont a 15 éves korom feletti ütés, verés nagyon rosszul esett és megmaradt az emléke. Pl. volt anyámtól hajtépés meg nagyon nagy pofon, de mondjuk jogosan. Ezeket megjegyeztem és ha visszagondolok nagyon szomorú leszek.. Egyszerűen tizenöt tizenhat évesen az embernek már sokkal rosszabbul esnek ezek a dolgok, ez már valahogy más..
2012. jún. 6. 20:53
 44/51 anonim ***** válasza:
100%

Egyetlenegyszer vertek meg (anyám) és az sem volt jogos, úgyhogy bennem elég mély nyomot hagyott, onnantól kezdve valahogy mindig megijedtem akaratomon kívül, ha anya hirtelen felugrott, vagy ilyesmi (nem engem akart bántani, de mégis), tehát akkor ott bennem eltört valami.

Onnantól bizalmatlanabb lettem anyuval, nem éreztem úgy, hogy nekem adna igazat, vagy kiállna mellettem, pedig mindig azt tette, csak akkor az egyszer nem.

Hatéves voltam, anya nem ért rá, ezért egy szomszéd nő vigyázott rám a saját lakásában. Anyám még akkor nem tudta, hogy egy alkoholista barom volt a nő. Meg voltam fázva. Mikor már túl sok műsoros pzs összegyűlt a zsebemben, ki akartam őket dobni. Nálunk a konyhában a szekrény alsó részében volt a kuka, ezért feltételeztem, hogy ott is így van. Kinyitottam a konyhaszekrény ajtót, de nem találtam a kukát, ezért kinyitottam a többi hármat is, mire a konyhaajtóban megjelent a nő, és idegbeteg módon elkezdett visítani, majd karon ragadott (tényleg fájt), és megijedtem, majd elsírtam magam. A nő levonszolt maga után a negyedikről le a földszintre, Becsengetett hozzánk, anya egy kicsivel azelőtt ért haza.

A nő elkezdte ordítva magyarázni, hogy én az életére akartam törni, kést kerestem a konyhaszekrényében, hogy leszúrjam.Anya elkapott, és elkezdte ütni a fenekem, esélyt sem adva a magyarázatra, azt hiszem, pofon is vágott, de erre már pontosan nem emlékszem, viszont arra igen, hogy sírva megpróbáltam leülni a földre, hogy ne érjen el, de felrángatott, és kaptam még.

Anya bocsánatot kért, mikor megtudta az igazat, de valahogy ezt már nem lehetett meg nem történtté tenni

23/L

2012. jún. 10. 21:15
 45/51 anonim ***** válasza:
hát kaptunk párszor a tesóimmal, volt válás, veszekedés minden...középiskolában nagyon igazság harcos lettem ezért folyton konfliktusokba ütköztem..rengeteg problémám akadt a felnőttéválásig, de élénken élt bennem a vágy hogy "egészséges" felnőtt legyek. egész fiatal koromtól öngyógyító könyveket olvastam, befelé figyeltem, meditáltam, éveket eltöltöttem kineziológusnál, jártam pszichológushoz...stb. hogy minden régi sérülést feldolgozzak. a várandósságom előtt a fogantatásommal és születésemmel is foglalkoztunk, hogy ne adjak át rossz mintát a gyerekeimnek. időközben persze egy boldog, sikeres, kiegyensúlyozott ember lettem, mindenem megvan amit csak kívánhatok. közben pszichológiát végeztem, így van rálátásom ma már szakmailag is arra, hogy a testi-lelki fenyítések mit okoznak a gyerekekben. nekem sikerült feldolgoznom ezeket, de a testvéreimnél nem ez a helyzet...sajnos amit a szülők sokszor tudattalanul átadnak mintákat olyan nagyon bevésődnek, hogy akár évekig tartó mély önismeretezés segít helyreállítani az ember lelkében a harmóniát. én azt javaslom, ha bárki küzd még ezekkel, keresse meg magának azt az utat, ami segíthet ezek feldolgozásában..megéri, újjá születik az ember!
2012. jún. 19. 23:12
 46/51 anonim ***** válasza:
Engemet csak azért vert anya mert amikor azt mondtam hogy elszúrtam ő azt hallotta h elk*rtam. én meg nem mondtam ell hogy hiba volt lepofozni mert nem azt mondtam,de nem is mertem nagyon.egyszer meg azért mert a tesóm beköpött h gépeztem a mamáéknál (ő nem volt ott, csak valahogy rájött) aztán akkor is kaptam. többet nem kaptam anyámtól csak a mamától. de tőle nem azért mert rossz lettem volna hanem azért mert egyszer összevesztünk az unokatestvéremmel azt mondta rám hogy hülye meg minden,aztán úgy köpött be ő a mamának pedig mindent ő csinált,hozzá nem szóltam,azt kaptam 3 hatalmas pofont, mondtam h hazudik a Máté de nem hitte el. miután kimentünk a játszótérre az uncsitesóval akkor jól lelökte a hintáról és mondtam neki h ha el meri mondani meg is verem rendesen. Megígérte hogy nem mondja el. azóta nem kaptam több pofont.
2012. aug. 9. 14:56
 47/51 anonim ***** válasza:
Engem apám vert 12 éves koromig.Gyerekkoromban az asztalnál majdnem minden nap kaptam egy pofont és le lettem ordítva,mert szerinte rosszul fogtam a villát és úgy eszek,mint egy disznó.Mindenféle hülyeségért felpofozott,szerintem rajtam vezette le a feszültséget.Anyám is felképelt néha,de ő csak nevelő szándékkal,amikor visszaszóltam neki valami bunkóságot.Bár így utólag visszagondolva szerintem türelmesebb is lehetett volna,nem kell magára venni egy éves gyerek szavait.12 éves koromban apám abbahagyta a verést,utána már csak lelki terror volt.Néha elcsattant egy két pofon,nagy ritkán,de inkább sok-sok veszekedés volt.Egyszer vert meg nagyon 19 éves koromban,akkor is valami apróságon akadt ki,én meg megvédtem magam.Akkor feljött a szobámba és ütött,anyám alig tudta leszedni rólam,már apám haját tépte,de így sem akart leállni.Nagyon durva volt.Sokat jártam pszichológushoz miatta,szinte az egész gyerekkoromat pszichológusnál töltöttem.Azóta apám állítólag megbánt mindent,de engem örökre elveszített,ne is álmodjon róla,hogy én valaha is megbocsájtok neki.Számomra ő meghalt.Amúgy nincs semmilyen pszichiátriai betegségem.Depressziós tüneteim voltak,de az sem annyira vészes.Az néha még előjön.Én biztos nem fogom verni a gyerekeimet.Lehet,hogy bennem is van agresszió,de én nem akarok ilyen lenni és kész.Nem is értem azokat a szülőket,akik ennyire elkoptak agyilag,hogy egy kisgyereket képesek megverni.
2012. aug. 9. 15:24
 48/51 anonim válasza:
Apám 14 éves koromig vert utána ezt megelégeltem elmentem harcművészetet tanulni és amikor megtudta már nem is ütött de egyszer megakart olyan 2 éve és hát laposra veretem eltört az orra meg a keze csupa vér volt minden engem szíjjal ütött ahol csak ért fejemet hátamat suliba nem mertem levenni a pólómat azután az eset után elköltöztem a nagymamámhoz jó tanuló voltam mindig és lett egy jófizető állásom lett egy feleségem 2 gyerekem hozzájuk sem értem egyszer sem mert a harcművészet ezekre is megtanít nagyon hatásos volt számomra és azért jól esett hogy jól szétverhettem de az unokáit az élebe soha nem fogja látni anyámról meg ne is beszéljünk mert ő meg az ő pártját fogta mindig és néha ő is beszállt nagyon utálom őket még most is.
2013. máj. 29. 19:25
 49/51 anonim ***** válasza:

szia engem is meg vert... az a rohat apám kicsinek!!!

de már meg verném :))))

amúgy én ilyen robbanékonyékon vagyok..... agreszív hamar pattan a húr nálam de viszont már 16-évesen vissza tudom magamat fogni :))))

2013. jún. 5. 16:46
 50/51 LeonBlack ***** válasza:
Az összes ilyen "szülőt" nyilvánosan veretném félholtra, rohadt pszichopata elmebeteg mind. Bóklászok itt a gyakori kérdéseken, és nem hiszek a szememnek, hogy ilyen dolgok létezhetnek. Írta itt valaki, hogy elment 14 évesen harcművészetet tanulni, ő csinálta a legjobban.
2014. jan. 27. 16:10
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!