Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Milyen hatással van rátok,...

Milyen hatással van rátok, hogy a szüleitek megvertek néhányszor gyerekkorotokban?

Figyelt kérdés
A kérdést azokhoz intézem, akiket gyerekkorában volt, hogy megvertek. Főleg felnőttek véleménye érdekelne és azoké, akiknek nem részeg, brutális szülei vannak/voltak és azért kaptak ki néha, hanem mert rossz fát tettek a tűzre és néha ezért megverték őket (nyilván nem durván). Hogyan emlékszel ezekre vissza? Milyen hatást vált ki most belőled? Úgy érzed, megérdemelted és jogosan kaptál néha pár ütést a fenekedre/arcodra? Szerinted milyen hatással van/volt ez a fejlődésedre? Érezted, hogy ebből származóan valami hátrányod/előnyöd lehet? Milyen a kapcsolatod most a szüleiddel? Most ennyi kérdés jutott eszembe ezzel kapcsolatban, de még lehet időközben lesz néhány. Köszönöm a válaszokat.

2012. ápr. 16. 14:00
1 2 3 4 5 6
 21/51 anonim ***** válasza:
84%

Jogosan kaptam ki,és többszöri felszólitás,büntetés után.nagyon makacs gyerek voltam.

A szüleimmel nagyon jó a viszony.

2012. ápr. 16. 15:36
 22/51 anonim ***** válasza:
100%
Többször előfordult, számszerűsíteni nem tudom. Kicsi koromtól kezdve kikaptam néha. Apa soha nem bántott fizikailag, de volt, hogy napokig nem szólt hozzám, azt hiszem ez rosszabb volt. A mai napig rossz a kapcsolatunk. Anyának járt el sokszor a keze, ő volt velünk otthon többet. Ma sem érzem jogosnak azt, hogy megvert, régen sem éreztem annak. Sokszor meg sem próbálta velem megbeszélni a dolgokat, hanem egyből ütött. Mindig figyelmeztetés nélkül, hirtelen kaptam. Nem lettem jobb ember tőle, inkább zárkózott, minden zajra, hirtelen mozdulatra megriadó. Anyával jónak mondható a kapcsolatom, de soha nem voltunk barátnők, szigorúan anya-lánya viszonyban voltunk, sok mindent nem mertem neki elmondani, nehogy kikapjak. Vannak már gyermekeim, de soha nem bántottam őket. Én úgy gondolom, a mi kapcsolatunk jobb lesz ezáltal, mint nekem anyával. A testi fenyítés bármilyen formáját ellenzem, egyáltalán nem tartom hatékony gyermeknevelési eszköznek.
2012. ápr. 16. 15:41
 23/51 anonim ***** válasza:
84%
Azért az nem mindegy, hogy miért kap a gyerek. Én például a kistesómat ütöttem meg egyszer, hát kaptam én is a fenekemre. Volt, hogy egy méretesebb virágot döntöttünk föl, holott százszor szóltak, hogy ne rohangáljuk ebben a szobában. A cserép összetört, a virág tönkrement. Volt, hogy kitéptem magam anyám kezéből és csakazértis, dacból átrohantam az úttesten. Ilyenkor a fenekemre vertek és ma is azt mondom, hogy megérdemeltem. Nem kell megverni a gyereket, de annak, hogy rácsapnak a fenekére, van pedagógiai értéke, az biztos.
2012. ápr. 16. 15:47
 24/51 anonim ***** válasza:
70%
Apám simán letagadja, hogy megütött, elkerekedett a szemem, mikor többször is előadja, hogy "ő bizony nem emelt kezet a gyerekeire soha". Ami mai napig fáj, hogy mindig akkor kaptam ki, mikor neki rossz kedve volt, nem azért mert én rossz voltam. A szaktanári figyelmeztetésemen röhögött, de egy hideg vagy meleg frontnál bizony eljárt a keze. Egyébként nem szoktunk róla beszélni, nem szoktam rá gondolni, egész normális a kapcsolatunk.
2012. ápr. 16. 16:05
 25/51 anonim ***** válasza:
19 Dettó.
2012. ápr. 16. 17:20
 26/51 anonim ***** válasza:
66%

1-2 atyai pofont azért ne tituláljunk már megverésnek!

Én 1 kezemen össze tudom számolni, hányszor kaptam seggest, vagy taslit, tehát nem sokszor viszont az a pár alkalom jogos volt. Semmi negatív kihatása nincs az életemre, sőt, örülök, hogy észhez tudtak időben téríteni, ha pl hisztiztem és ezáltal nem lettem egy akaratos hisztis p.csa.

Nem is értem ezt az új "divatot" miszerint soha 1 ujjal se nyúljunk a gyerekhez. Ugyan már! Vicc az egész...

22/L

2012. ápr. 16. 17:32
 27/51 anonim ***** válasza:
81%
24 Le sem írom,mert velem is ugyanez történt.Én elítélem a testi fenyítést,szerintem nem vezet sehova.Egyébként is milyen ember lehet az,aki megver egy kisgyereket?:OEgy tasli még oké,meg egy s.eggverés,de VERÉS?Szerintem azzal a szülővel,aki képes a saját vérét bántani,valami nincs rendben,kezeltetni kéne.
2012. ápr. 16. 17:56
 28/51 anonim ***** válasza:
95%
Itt-ott előfordult, azok nem mindig voltak jogosak, de most így visszagondolva, lehet, hogy a stressz és idegesség miatt kaptam. Nem volt hatással a fejlődésemre. Viszont rám nagyobb hatással volt a nem fizikai bántalmazás, utálom mikor valaki kiabár és felemeli a hangját, mert apu inkább kiabált mint ütött. És nekem ez rosszabb volt, mert így a lelkemre hatott igazából. Néha azt kívántam bárcsak ütne, meg minthogy olyanokat mondjon amiket.19L
2012. ápr. 16. 18:12
 29/51 A kérdező kommentje:

Fú, most kicsit megnyugodtam. Mert egyrészt féltem, h csak olyan példák lesznek, ahol vagy a szülő agresszív, vagy megromlott a kapcsolat. De látom, h a nagy többség jogosnak tartja és nem érzi, h rosszabb lett volna tőle.

Engem gyerekként sokszor vertek meg (a sokszor az azért, mert én nagyon sokszor rossz voltam, a legrosszabb a tesóim közül), általában elfenekeltek, amikor 1-2 durvább esetem volt, például elszöktem az oviból, vagy gyomorszájon ütöttem öcsémet és nem kapott levegőt (azt nagyon is megérdemeltem), akkor nadrágszíjjal kaptam a fenekemre. Az visszagondolva talán csípett kicsit, de hatásos volt, mert ezután jobban vigyáztam. Meg amikor rámszóltak, h ne kéz nélkül igyam a kakaót, mert kiöntöm, és én csak azért se hallgattam rájuk és rám is ömlött... Igazi rosszcsont voltam, aki mindig ellentmondott mindenkinek, mindig mást tett, mint kellett volna. Viszont emlékszem olyanra is, hogy kaptam egy elég durva intőt a suliban, mert elég durva dolgot csináltam a suliban, annyira féltem, hogy kikapok, hogy nem mondtam el aznap és nem tudtam elaludni. Másnap apa kérdezte, hogy mi a baj, mert éjszaka bejött a szobába, mert hallotta, h sírok, amikor bejött, látta, h ülök az ágyon és sírok. Az a vicc, h akkor aludtam, szóval annyira bántott a dolog, h nem voltam őszinte, h álmomban sírtam. Úgyhogy amikor kérdezte, elmondtam, h kaptam megint egy intőt, megnézte, sóhajtott és láttam, hogy nagyon szomorú. Na EZ sokkal rosszabb volt, mint bármilyen verés. Tehát mondom én úgy 10-12 éves koromig sokszor kikaptam, úgy nagyon nem fájt egyik sem, de tényleg látom előnyét, mert ha nem kapok verést, mára biztosan valami bűnöző lennék, tropa lenne az életem. Ehhez képest elég értelmes vagyok, tisztességes munkával és céllal, amiért küzdök. Nekem max annyi hatása volt a dolognak, hogy sokszor fenyegetőzöm azzal (legtöbbször viccből), hogy fizikailag bántalmazom, pl "mindjárt megverlek", vagy ilyenek... bár tettben még nem nyilvánultak meg, de ha meg kell védenem magam/szeretteimet, akkor ütök. De ez szerintem nem attól van, én alkatomnál fogva is "keménykedős" vagyok.

De senkinek nem mondtam, h vertek meg gyerekkoromban, mert egyrészt féltem tőle, hogy majd szájtátva bámulnak és azt hiszik, agresszívak és brutálisak a szüleim. Pedig nem, hihetetlenül szeretem őket és nagyon jól neveltek, ezt ma már tudom. A kapcsolatom is nagyon jó velük, és szerintem előnyömre vált, hogy néha kikaptam.

A saját gyerekemet ettől függetlenül igyekszem majd úgy nevelni, h ne kelljen kapnia, de ha olyat tesz, ami az ő, vagy mások egészségét/életét veszélyezteti és sokszori alkalommal újra csinálja (szólás után), akkor lehet kap egyet a fenekére. Nem szeretem az erőszakot, de van, hogy csak ez használ és inkább kapjon gyerekkorában 1-2 fülest, mint hogy rossz ember váljon belőle, vagy hogy ne tanulja meg, h pirosban nem szabad átmenni az úttesten és meghaljon. De azért jó lenne, ha áldott jó gyerekeim lennének. :))

Még annyi lenne a kérdésem, hogy ti beszéltetek már erről valakinek? Nyilván élőben, olyannak, akit ismertek... mert én pl azt hittem eddig, h tényleg csak azokat verik, akiknek alkoholista/brutális az apja/anyja, mert csak ők beszélnek róla, én ezért is nem tettem, mert féltem, h a szüleimre is ezt hiszik.

2012. ápr. 16. 19:04
 30/51 anonim ***** válasza:
65%
Baráti-családi körben, ha felmerült a téma. Nem szégyellem, h néha kaptam 1-1 pofont, mert volt rá ok.
2012. ápr. 16. 20:47
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!